Презентація на тему "Біль України – Чорнобильська катастрофа"

Про матеріал
До 35 річниці найбільшої в історії людства техногенної катастрофи пропоную презентацію до виховної години «Біль України – Чорнобильська катастрофа». Щоб пригадати події тої страшної ночі. Згадати про відчайдушний героїзм пожежників та ліквідаторів. Схилити голови зі словами вдячності за збережені життя майбутніх поколінь. Вічна слава вам, герої, вічна шана!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корницький ліцей Коломийської міської ради. Миронюк Т. В.

Номер слайду 2

Хто квітень наш отак підступно зрадив, Що стільки горя, аж рида весна? І хто тепер такій біді зарадить? Щоб жив Дніпро І щоб жила весна. І щоб, як завше, сад весняним цвітом Не як ілюзія – дивився іздаля. А істина – Щоб стрілку не зашкалило В дозиметрах, де зболена земля.

Номер слайду 3

Райцентр Чорнобиль… Спало місто Прип'ять, спала Україна, які ще не знали про велике нещастя, яке ступало на нашу землю. У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велетенське полум'я.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Обпекло, обпалило, - у кров, У життя запеклося. Що несе воно дітям і нашим Прийдешнім літам? А довкола жита піднімались І ростом ішли у колосся, Довірялись птахи небесам і лісам, і вустам. Ще збагнули не всі і не вся, Що вогонь – смертоносний. Що нечутно вбиває і корінь, і землю, і цвіт. Що не вийти дитинству на теплі ожинові роси. Не знайти на світанку Над Прип'яттю вчора залишений світ.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Що таке Чорнобильська аварія? Це – катастрофа, що була спричинена руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Територія яких країн опинилася в зоні забруднення після аварії на ЧАЕС? Забрудненню піддалося більше 200 000мІ, приблизно 70% - на території Білорусії, Росії, України. Радіоактивна хмара накрила не лише територію, що знаходилася поблизу ЧАЕС, але й Македонію, Сербію, Хорватію, Болгарію, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехію, Словаччину, Нідерланди, Бельгію, Словенію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Велику Британію та острів Мен.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Що спричинило аварію на АЕС? Порушення правил експлуатації АЕС, скоєні персоналом ЧАЕС, за версією МАГАТЕ, полягали в наступному: проведення експерименту будь-якою ціною, не дивлячись на зміну стану реактора; вихід з роботи справного технологічного захисту; Замовчування масштабу аварії в перші дні керівництвом ЧАЕС.

Номер слайду 14

реактор був неправильно спроектований і небезпечний; персонал не був проінформований про небезпеки; персонал допустив ряд помилок і ненавмисно порушив існуючі інструкції, частково через відсутність інформації про небезпеки реактора. Причини аварії у сучасному викладі:

Номер слайду 15

Як відбувалася ліквідація наслідків катастрофи? Для ліквідації наслідків аварії була створена урядова комісія. У 30-ти кілометровій небезпечній зоні працювали “ліквідатори” позмінно. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки – 600 000 чоловік. Довкола 4-го блоку був побудований бетонний “саркофаг” (об'єкт “Укриття”).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Відвага… Для пожежного невід'ємна професійна риса, без якої ніяк не можна. Тієї трагічної ночі лейтенанти і сержанти пожежної охорони виконували свою звичайну роботу. Це був смертельний герць. Ліквідатори двох караулів затулили собою не тільки станцію а й Європу. Шість чоловік загинули майже одразу.

Номер слайду 19

Ті, що згоріли в огні В перші хвилини двобою, Землю прикрили собою, Як наші батьки на війні. Не залишили пости, Мужньо стояли на герці. Пам'ятник їм возвести Треба у кожному серці.

Номер слайду 20

Герой Радянського Союзу – лейтенант Правик Володимир Павлович

Номер слайду 21

Герой Радянського Союзу – лейтенант Кібенок Володимир Миколайович

Номер слайду 22

Старший сержант Ігнатенко Василь Іванович

Номер слайду 23

Старший сержант Титенок Микола Іванович

Номер слайду 24

Сержант Тищура Володимир Іванович

Номер слайду 25

Сержант Ващук Микола Васильович

Номер слайду 26

Правик В. П. Кібенок В. М. Ващук М. В. Тищура В. І. Ігнатенко В. І. Титенок М. І. Не буде їх більше з нами…

Номер слайду 27

Як Чорнобильська катастрофа вплинула на здоров’я людей? “Грінпіс” і міжнародна організація “Лікарі проти ядерної війни” вказують, що в результаті аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч чоловік, в Європі зафіксовано 10 тисяч випадків вроджених патологій у новонароджених, 10 000 випадків раку щитовидної залози і очікується зростання. Організація Союз “Чорнобиль” вказує, що з 600 000 ліквідаторів 10% померло і 165 000 стало інвалідами.

Номер слайду 28

Які захворювання у потерпілих від Чорнобильської аварії спричинила надмірна доза опромінення?

Номер слайду 29

1. Гостра променева хвороба. Зареєстровано 134 випадки гострої променевої хвороби серед ліквідаторів. У багатьох випадках променева хвороба ускладнювалася променевими опіками шкіри. Протягом 1986 року від променевої хвороби померло 28 чоловік.

Номер слайду 30

2. Онкологічні захворювання Один з органів, найбільш схильних до ризику виникнення раку в результаті радіоактивного забруднення - щитовидна залоза. У 1990 -1998 рр. було зареєстровано більше 4 000 випадків раку щитовидної залози. Збільшується число випадків лейкемії та інших видів раку. Протягом перших 10-15 років ризик захворіти невеликий, а потім збільшується.

Номер слайду 31

3. Спадкові хвороби Громадські організації повідомляють про високий рівень вроджених патологій і високої дитячої смертності. У січні 1987 року було зареєстровано надзвичайно велику кількість випадків синдрому Дауна.

Номер слайду 32

4. Інші хвороби За результатами досліджень ліквідатори і жителі забруднених районів схильні до підвищеного ризику різних захворювань, а саме: катаракта, серцево-судинні захворювання, зниження імунітету.

Номер слайду 33

Подальша доля АЕС Після аварії на четвертому енергоблоці робота електростанції була припинена через небезпечну радіаційну ситуацію. У жовтні 1986 року перший та другий енергоблоки були знову введені в дію, а у грудні 1987року відновлена робота третього. У 1991 році на другому енергоблоці спалахнула пожежа. 15 грудня 2000 року був назавжди зупинений останній реактор станції і вона припинила своє існування.

Номер слайду 34

29 листопада 2016 року Арку НБК було насунуто на об’єкт «Укриття». За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років, хоча ліквідувати станцію планують у 2065 році.

Номер слайду 35

35 років минуло від тієї чи не найбільшої трагедії для нас усіх, що зветься Чорнобиль. Спустошені села, вроджені патології дітей, полином зарослі стежки, покинуті домівки і ще невідомі нікому наслідки, як пересторога нам, як спроба зупинити людство від невиправної помилки.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Вічна пам'ять і шана тим, хто ціною власного життя захистив майбутнє!

ppt
Додав(-ла)
Миронюк Тетяна
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
16 травня 2021
Переглядів
840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку