Круглі черви. Немато́ди — тип двобічно-симетричних червоподібних тварин, який налічує близько 30 тис. видів. Вони живуть у різних середовищах: морських і прісних водах, ґрунті, органічних речовинах, які гниють або бродять. Багато круглих червів пристосувалось до паразитування, деякі є паразитами людини.
Проміжний хазяїн- це тварини чи рослини в яких паразити проходять частину свого розвитку. Тварини проміжні хазяї це ті в тілі яких розвиваються личинкові стадії паразитів. На противагу проміжним хазяям тварини, в тілі яких паразити досягають статевої зрілості, називаються остаточними хазяями.
Поширені захворювання, збудниками яких є гельмінти {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Захворювання. Збудник. Шляхи зараження. Заходи профілактики1. Фасціольоз. Печінковийсисун. Травний тракт споживання водних рослин або овочів, политих водою з водойм,Миття овочів перед споживанням,уживання тільки кип’яченої водиз природних водойм
Клас Сисуни. До плоских червів належать сисуни. 1.Їх близько 4 тис. паразитичних видів. 2. Тіло червів покрите щільною оболонкою кутикулою.3. Органи прикріплення: гачки, присоски,шпильки .4. Добре розвинена статева система. 5. Складні цикли розвитку дають змогу паразитам проникати в тіла хазяїв, яких може бути декілька, й успішно розселятися. Кров’яний сисун
Різні види цих гельмінтів поширені в різних регіонах. Фасціольоз поширений по всьому світі, але найчастіше трапляється в помірних регіонах. Опісторхоз переважнопоширений на території Євразії, а шистосомоз є хворобою тропічних регіонів. За розміром економічної шкоди шистосомоз поступається тільки малярії. Це захворювання виявлено більш ніж у 200 мільйонів людей. Червоним – високий рівень
Цестоди, або стьожкові черви - клас тварин типу Плоскі черви. Їхнє тіло, вкрите кутикулою, складається з члеників, яких може бути понад 1 000. У дорослих червів, котрі живуть у кишечнику, постійно утворюються нові членики, а зрілі, заповнені яйцями, виводяться назовні з фекаліями. За добу назовні від однієї особини виходять мільйони яєць.
Заходи профілактики з гельмінтозами1. Миття овочів перед споживанням,уживання тільки кип’яченої води з природних водойм.2. Дотримання правил особистої гігієни.3. Вживання в їжу тільки добре термічно обробленої або сильно просоленої риби.4. Вживання в їжу лише добре термічно обробленого м’яса.