Презентація на тему: "Брейн-ринг" з цивільного захисту і безпеки життєдіяльності

Про матеріал
Презентація на тему: "Брейн-ринг" з цивільного захисту і безпеки життєдіяльності стане в нагоді класним керівникам при проведенні Дня цивільного захисту в школі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Запобігти, врятувати, допомогти«Брейн-ринг» з цивільного захисту та безпеки життєдіяльності

Номер слайду 2

Бліц-турнір. Під час грози небезпечно стояти…Бензин можна загасити лише… Під час землетрусу найбільш безпечним місце в будинку є … Назвіть третю складову процесу горіння: паливо(горючі речовини), жар(джерело запалювання) і … Організований вихід людей з небезпечної території – це… Пінними, вуглекислотними, порошковими бувають… Найпростішим засобом захисту органів дихання може бути… Під час сигналу “ПОВІТРЯНА ТРИВОГА” людина поспішає до…(під деревом)(піском)(дверний отвір)(повітря, тобто кисень)(евакуація)(вогнегасники)(ватно-марлева пов’язка)(укриття)

Номер слайду 3

Бліц-турнір9. Чи можна водою гасити вогонь, який виник від спалаху телевізора? 10. Якщо виникла пожежа у домі, за яким номером слід викликати пожежних? 11. Що треба робити, коли пожежа невелика?12. Як вибратися із дому, коли багато диму? 13. Для чого слід закривати рот і ніс вологою тканиною, коли вибігаєш з палаючого будинку? 14. Дим від пожежі підіймається вгору чи опускається вниз? 15. Якщо сильно пахне газ в квартирі, за яким номером викликати допомогу? 16. Перелом кінцівок, без пошкодження поверхні шкіри Ні 101 Гасити самому. Повзком Щоб не обпалити обличчя. Вгору 104 Закритий

Номер слайду 4

«Перша допомога»Людина впала на вулиці і дістала травму в ділянці передпліччя з ушкодженням м‘яких тканин і судин. Із рани пульсуючим струменем виділяється кров яскраво-червоного кольору. Ваші дії.( перетягти жгутом, поясом вище рани і визвати швидку допомогу)

Номер слайду 5

«Перша допомога» Машина випадково збила необережного перехожого. Потерпілий скаржиться на біль у правій нозі. Сам підвестись не може. В ділянці вище коліна спостерігається припухли вість, відмічається хрусткіт кісток та їх рухливість, яка перша допомога?(Накласти шину, доску, рівну річ, підв’язати ногу з двух сторін, викликати швидку допомогу)

Номер слайду 6

Теоретичне завдання На автобусній зупинці ви помітили чужу спортивну сумку. Можливо, в ній знаходиться вибуховий пристрій. Що робити?

Номер слайду 7

Пожежна безпека Чи можна вибивати вікна при пожежі? Чи можна гас, бензин, нафту потушити водою? Чи повинен постраждалий, на якому горить одежа, бігти? Що треба робити, якщо під час перегляду телевізора, якщо з нього пішов дим? Чи можна гасити водою електроприлади? (Ні, бо у приміщення почне поступати свіже повітря, який прискорює горіння). (ні, вони легші за воду і, виринаючи на по­верхню, продовжують горіти)(ні, бо вогонь тільки розгора­ється)(Вимкнути телевізор. Викликати пожежну службу, позвати на допомогу дорослих або самому накинути на телевізор щільну тканину, ковдру).(ні, бо вода є провідником електрики)

Номер слайду 8

Пожежна безпека. Чому неможна кидати у вогонь аерозольні упаковки? Що треба робити, якщо під час перегляду телевізора, якщо з нього пішов дим? Якою тканиною можна обгортати електричну лампу? Де в задимлених приміщеннях потрібно шукати дітей? Як слід добиратись до виходу, коли в приміщенні з'явилось багато диму? Коли в приміщенні чути запах газу, чого не можна робити?(Аерозольні упаковки — вибухонебезпечні). (Знеструмити будинок. Вимкнути телевізор. Викликати пожежну службу, позвати на допомогу дорослих або самому накинути на телевізор щільну тканину, ковдру).(Ніякою)(У шафі, під ліжком)(повзучи, бо дим підіймається вгору)(запалювати світло, вогонь)

Номер слайду 9

Життєва ситуація Ти з друзями вирішив напекти картоплі на лісовій галявині. Розклали вогнище, пішли мити картоплю до струмка. В цей час вогонь перекинувся на купку хмизу. Чого не передбачили? В чому причина пожежі? Що треба робити?

Номер слайду 10

Життєва ситуація. Поспішаючи в гості, ви не повністю закрили кран газової плити, а йдучи, щільно зачинили усі вікна і балкон. Повернувшись із гостей, ви відчули запах газу. Що ви будете робити в даній ситуації.

Номер слайду 11

«Таємнича скринька» Має прямокутну форму,Виготовлено з тканини Масою15-20 грам Цю річ використовують під час епідемій та карантинів у місцях масового скупчення людей. Яка використовується для індивідуального захисту органів дихання

Номер слайду 12

«Таємнича скринька»Має прямокутну форму. Виготовлено з паперу або пластику. Ця річ повинна обов’язково бути при собівона одна з основних речей під час евакуаціїВидається при настанні повноліття

Номер слайду 13

Встанови послідовність дій Що таке хімічна атака? Це використання хімічної зброї — особливих речовин, які впливають на органи людини. Їх можуть поширювати літаками, дронами, артилерією, ракетами або людськими ресурсами. Встанови відповідність дій при отриманні інформації про хімічну атаку.1. Зачинити щільно вікна та двері, заклеїти щілини папером чи скотчем2. Перевірити інформацію у відповідних джерелах і поширити серед знайомих3. Одягнутися так, щоб лишилося якнайменше відкритих ділянок тіла, використовувати протигаз або змочену пов’язку4. Покидати приміщення сходами, не бігти1. Одягнутися так, щоб лишилося якнайменше відкритих ділянок тіла, використовувати протигаз або змочену пов’язку2. Покидати приміщення сходами, не бігти3. Зачинити щільно вікна та двері, заклеїти щілини папером чи скотчем4. Перевірити інформацію у відповідних джерелах і поширити серед знайомих

Номер слайду 14

Встанови послідовність дій. А чи знаєте ви що поранені, які лежать на животі, частіше виживають на полі бою? Чому? У таких поранених відбувається мимовільне очищення дихальних шляхів. Тому, за можливості, необхідно постраждалого помістити у таке положення, як на зображенні.1. Різким рухом на себе поверніть пораненого на бік (живіт).2. Транспортувати його в сектор укриття, надання медичної допомоги.3. Руку пораненого, яка ближче до вас, розташуйте вздовж його тулуба в направленні догори.4. Щільно притиснувшись до землі, захопити пораненого за плече, що далі від вас. Правильна відповідь1. Руку пораненого, яка ближче до вас, розташуйте вздовж його тулуба в направленні догори.2. Щільно притиснувшись до землі, захопити пораненого за плече, що далі від вас.3. Різким рухом на себе поверніть пораненого на бік (живіт).4. Транспортувати його в сектор укриття, надання медичної допомоги.

Номер слайду 15

Свист снаряда. Якщо надворі ви почули свист снаряда, більше схожий на шурхіт, а далі вибух, то лягайте на землю і прикрийте голову руками. Відкрийте рот — це може вберегти вас від контузії. Якщо в полі зору є укриття — повзіть до нього. Не вставайте на ноги — це підвищить шанс влучання снаряда. Якщо обстріл почався, коли ви їдете у транспорті — вийдіть з транспорту і відійдіть від дороги. Лягайте на землю і шукайте укриття. Не намагайтеся виїхати від обстрілу на машині, оскільки це дуже небезпечно. Не можна ховатися біля машини або під нею. Якщо обстріл застав вас у будівлі — візьміть тривожну валізу й негайно спускайтеся в укриття. Якщо укриття немає поруч або воно в поганому стані — вам допоможе правило двох стін. Сховайтеся в кімнаті без вікон. Які із запропонованих місць підходять для укриття?Метро. Автобус Підземні переходи. Канави, ями. Під стінами будівель

Номер слайду 16

Встанови послідовність дій. Російські військові використовують заборонені боєприпаси, маскують вибухівку й мінують навіть дитячі іграшки. На що слід звертати увагу, аби не натрапити на вибухівку, та як діяти? Встанови послідовність дій. Треба відійти на безпечну відстань (щонайменше 100 метрів), і зателефонувати до екстрених служб. Телефонувати біля цього предмету не можна. Мобільний зв’язок може спровокувати вибух!Зателефонувати до «101» чи «102»Зачекати, доки приїде поліція і рятувальники. Побачивши підозрілий предмет, не торкатися та не відкривати його. Побачивши підозрілий предмет, не торкатися та не відкривати його. Треба відійти на безпечну відстань (щонайменше 100 метрів), і зателефонувати до екстрених служб. Телефонувати біля цього предмету не можна. Мобільний зв’язок може спровокувати вибух!Зателефонувати до «101» чи «102»Зачекати, доки приїде поліція і рятувальники

Номер слайду 17

Для кмітливих. Що мусить зробити мандрівник, ідучи американськими преріями, якщо його наздоганяє вогонь? При цьому слід враховувати, що втекти від вогню не можна ні вперед, ні назад, ні вправо, ні вліво. Підпалити перед собою траву і рухатися за вогнем.

Номер слайду 18

Якщо почули сирену, перебуваючи вдома, потрібно:1. За можливості попередити сусідів і одиноких людей, що мешкають поруч.2. Швидко одягнутися 3. Закрити вікна, вимкнути усі електричні та нагрівальні прилади, перекрити газ, загасити печі, вимкнути світло 4. Взяти «тривожну валізу» (індивідуальні засоби захисту, запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар) та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди чи укриття. Якщо ви не почули сигнал та у вас немає можливості швидко перейти у сховище, перейдіть до більш безпечного місця у квартирі. Для цього варто скористатися правилом …Лунає сирена. Двох дверей. Однієї стіни. Двох стін. Трьох вікон

Номер слайду 19

Життєва ситуація. Разом з подругою підійшли до кінотеатру, щоб придбати квитки на кінофільм. У цей момент пролунав вибух в одному з будинків. З цікавості ви захотіли подивитися, що ж сталось ви побачили пожежу. І тут з’ясувалось, що будинок, який горить, є будинком ваших друзів. Ваші дії. Зателефонувати “101”, розпочати евакуацію потерпілих та надання першої допомоги.

Номер слайду 20

Життєва ситуація. Відскла, що падало, потерпілий поранив ліву ліктьову ямку. Рана глибока, з рівними краями. З рани витікає яскраво-червона кров пульсуючим струменем. У потерпілого незначне зниження тиску, блідість, пульс і дихання прискорені, спрага, запаморочення. Назвіть попередній діагноз. Як правильно надавати ПМД (у вас нема джгута і турнікета)?

Номер слайду 21

Життєва ситуація. Під час гасіння лісової пожежі на Миколі Погорілому зайнявся одяг. Хлопець злякався й розгубився, бо й гадки не мав, як цьому заподіяти, тому вирішив не панікувати а ретельно обдумати, що робити. А що дійсно терміново треба робити Миколі? Скинути з себе палаючий одяг або затушити його, качаючись по землі.

Номер слайду 22

На передній частині передпліччя у потерпілого є неглибока рана, з рівними краями, що сильно кровоточить. Кров витікає повільно, колір темно-червоний. Потерпілий трохи блідий, його тиск і пульс у нормі. Назвіть попередній діагноз. Як назвати першу допомогу?Життєва ситуація

Номер слайду 23

Для кмітливих. Якщо ви їдете в машині, залишайтеся в ній. Це найбільш безпечне місце. Металевий корпус авто захистить вас: навіть якщо це вдарить прямо в нього, це вам не нашкодить. А ось пересуватись на мотоциклі чи велосипеді в такий час не варто. Гумові чоботи на ногах хоч й запобіжать якимось чином, та не гарантують безпеку. Під час чого треба дотримуватись цієї поради?Під час грози та блискавки.

Номер слайду 24

Контрольні питання. Ваші дії на вулиці під час сигналу «Повітряна тривога»Ваші дії вдома під час сигналу «Радіаційна небезпека»Ваші дії в школі під час сигналу «Хімічна небезпека»Як називається місце, куди люди поспішають у разі небезпеки?Що треба захопити у сховище?Чого не слід брати у сховище?Які ви знаєте засоби захисту органів дихання?Ваші дії за відсутності протигазу у разі небезпеки?

Номер слайду 25

Чи маєте запитання?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гошкодря Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Донєва Оксана Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня 2022
Переглядів
2179
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку