Презентація на тему "Членистоногі. Загальна характеристика"

Про матеріал
Коротка , але змістовна характеристика Типу Членистоногі у вигляді презентації. Є чудовим додатком до матеріалів уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентаціяна тему:«Членистоногі»

Номер слайду 2

1. Класифікація

Номер слайду 3

2. Середовище існування. Водне 2. Повітряно-водне3. Ґрунтове4. Живі організми

Номер слайду 4

3. Зовнішня будова тіла. Двобічна симетрія;Змішана порожнина;Складається з сегментів ( від 3-5 до кількох десятків); Схожі за будовою групи сегментів складають ↓;Три відділи: (інколи зливаються)1.головний- несе ограни чуття та відповідає за орієнтацію у просторі, 2.грудний - на ньому розташовані кінцівки, 3.черевний- розміщуються органи, пов‘язані з травленням і розмноженням) ; Членисті кінцівки - забезпечують пересування у просторі, або видозмінюються в інші органи ( антени чи частини робового апарата);Хітинова кутикула - зовнішній скелет- захищає та забезпечує рух;Під нею ↑ знаходиться шкіра - гіподерма ( вона ж і виділяє хітин);Характерна линька ( панцир нерозтяжний , тому для росту організму його скидають і нарощують потім новий).

Номер слайду 5

4. Внутрішня будова тіла У членистоногих, так само як і в кільчастих червів, в період зародкового розвитку утворюється вторинна порожнина тіла. Однак згодом її вистилка руйнується, а сама вона зливається з залишками первинної. Тому така порожнина називається змішана - міксоцель. Із її мезадермальних клітин з часом утворюється мускулатура, клітини крові, жирове тіло. Жирове тіло – пухка сполучна тканина, що забезпечує запас поживних речовин, вилучення з порожнинної рідини продуктів обміну, захист організму. Функцію порожнинної рідини у міксоцелі виконує гемолімфа , яка утворюється в результаті змішування крові і тканинної рідини, будучи одночасно і тим, і іншим.

Номер слайду 6

4. 1. Травна система. Ротова порожнина ( ротовий отвір і слинні залози) →Глотка →Стравохід →Шлунок →Середня кишка з травною залозою – печінкою →Задня кишка → Анальний отвір Наявність залоз - слинні і травна ( печінка), що виробляють ферменти, які покращують травлення. У комах печінка відсутня. У рака є жувальний і цідильний шлунок. !

Номер слайду 7

4. 2. Кровоносна система. Незамкнена;Серце + слабко розвинені кровоносні судини; Не кров, а гемолімфа; Рух: бічні отвори ↓ серце ↓ короткі судини ↓ змішана порожнина. !

Номер слайду 8

4. 3. Дихальна система Органи дихання членистоногих різноманітні:зябра — це видозмінені кінцівки або їхні частини (епіподити) — у великих водяних членистоногих;легеневі мішки — це видозмінені кінцівки, глибокі мішкоподібні вгини зі складчастими стінками, що відкриваються назовні вузькими щілинами — у павукоподібних; трахеї — тонкі, найчастіше розгалужені трубочки, що відкриваються назовні маленькими отворами, а всередині тіла обплітають усі внутрішні органи — у багатоніжок , комах і частини павукоподібних;покриви тіла — дуже дрібні членистоногі, які мають тонкі покриви й живуть у воді або в дуже вологих місцях.

Номер слайду 9

4. 5. Видільна система У членистоногих органи виділення представлені нирками ( у ракоподібних вони за традицією називаються зеленими залозами) або мальпігієвими судинами  разом із заднім відділом кишечника, в який вони відкриваються.

Номер слайду 10

4. 6. Нервова системапредставлена надглотковими нервовими гангліями, які у деяких видів утворюють головний мозок , а також черевним нервовим ланцюжком;у деяких представників спостерігається злиття цих ганглій у нервову масу;наявні складні поведінкові реакції; Органи чуття - різноманітні. Це органи слуху, зору( складні фасеткові очі чи прості вічка), нюху, смаку, рівноваги. ! Всі процеси життєдіяльності організму в членистоногих тварин регулюють не лише нервова система, а й деякі біологічно активні речовини, зокрема гормони .

Номер слайду 11

4. 7. Опорно-рухова система У членистоногих відсутній шкірно-м‘язовий мішок. А їх опорно-руховасистема складається з зовнішнього скелету ( хітинова кутикула ) та мускулатури, яка у свою чергу побудована з окремих посмугованих м‘язів, котрі зібрані в пучки. Дані м‘язи пристосовані до швидкого скорочення. У членистоногих виникає новий тип руху — з опорою на зовнішній скелет, а не на шкірно-м'язовий мішок, як у червів.  Власне через те, що кінцівки членистоногих складені з кількох частин – члеників, цей Тип і отримав таку назву.

Номер слайду 12

4. 8. Розмноження

Номер слайду 13

4. 9. Розвиток

Номер слайду 14

5. Значення у природі і житті людини

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меркулова Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 жовтня 2019
Переглядів
10835
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку