Презентація на тему "Дієслово"

Про матеріал
Матеріал створено з метою посилення навчального ефекту, унаочнення, для підключення одночасно декількох каналів представлення інформації, для доступнішого пояснення навчального матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Попрацюємо разом! Поговоримо про дієслово. Мова складається з безлічі слів, які розділили на частини мови: іменники - назви предмета, прикметники - ознака предмета, дієслова - дія предмета... Дієслово - частина мови, що означає (називає, вказує) дію предмета. В самій назві є відповідь на запитання: “Що означає дієслово?” Діє- відбувається дія. Що робить? Що робив? Що робила? Що робитимуть? Що робили? Що робити?Поглянь на зображення. Кого ти бачиш? Що вона робить?

Номер слайду 2

Дієслово найчастіше пов'язане з іменником. І це правильно, є предмет і він виконує якусь дію.*Оглянь оком свій дім. Назви 10 предметів і дію до них, яку вони виконують (Стіл - стоїть, ручка лежить, квітка - росте, борщ - вариться…) Дай назву всім предметам (істотам, неістотам), які ти бачиш на малюнках, добери до них дієслова.

Номер слайду 3

Он летять журавлики — літо йде!Зачепили сонечко золоте!Сонце заховалося — не зайти. Виплив місяць човником золотим. С. Пушик. Прочитай вірш, назви словосполучення іменника з дієсловом.

Номер слайду 4

Дієслова, як і інші частини мови, можуть мати різне значення:близьке (синоніми) - блищати, сяяти, палахкотіти, іскритися, виблискувати, світитися, ясніти, променіти)протилежне (антоніми) - гріти - охолоджувати, запам'ятати - забути, будувати - руйнувати, лягати - вставати. Поповнюй свій словниковий запас.

Номер слайду 5

Потренуйся! Добери антоніми до поданих дієслів. Брати - говорити - загубити - Журитися - мерзнути - працювати -Сміятися - піднятися - кричати - Потренуйся! Добери синоніми до поданих дієслів. Глянути - їсти - Говорити - кинути - Бігати - сміятися -

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
843
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку