Презентація на тему "Дистанційне навчання в умовах війни: управлінський аспект"

Про матеріал
Методика проведення дистанційних занять знаходиться у процесі розвитку та удосконалення, а принципи дистанційного навчання та його особливості стали серйозними викликами для системи освіти в цілому. Організація якісного масового дистанційного навчання в умовах воєнного стану – складний і надважкий процес. Але кропітка систематична робота щодо впровадження й удосконалення сучасних технологій дистанційного навчання в освітній процес допоможе згодом досягти позитивних результатів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дистанційне навчання в умовах війни: управлінський аспектвикладач вищої категорії Ірина ЛЕОНТЬЄВА

Номер слайду 2

Уведений воєнний стан в Україні з 24 лютого 2022 року унеможливлює очне навчання здобувачів освіти, тому дистанційне навчання стало єдиною доступною формою в системі освіти.

Номер слайду 3

Так, відповідно до Закону України «Про освіту» статті 571 щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації, зазначено, що здобувачам освіти, які в умовах воєнного стану, в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку були вимушені змінити місце проживання, залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників.

Номер слайду 4

Мета дистанційного навчання під час війни – це не стільки набуття і засвоєння предметних знань, а й психологічна підтримка, просте спілкування. Дайте студентам відчуття єднання, близькості, згуртованої спільноти.

Номер слайду 5

З метою забезпечення якісного освітнього процесу в дистанційній формі МОН України було реалізовано низку важливих заходів: впроваджено електронну платформу «Всеукраїнська школа онлайн»; запущено систему автоматизації роботи інклюзивно-ресурсних центрів; школи приєднано до системи АІКОМ (електронні щоденники та журнали) тощо.

Номер слайду 6

Спираючись на минулий досвід дистанційної роботи, потрібно прорахувати та уникнути ймовірних проблем та помилок.

Номер слайду 7

Війна вносить свої корективи у низку сфер життя. Найпростіший спосіб організації дистанційки, як-от оголошення завдань для самостійного опрацювання, а потім їхня перевірка викладачем – неефективні. Окрім знань, ще потрібні підтримка і контакт з викладачем. Це зараз потрібно як ніколи, адже у стані тривоги мозок не засвоює нові знання. Користуючись педагогічною автономією, кожен викладач може провести «ревізію» навчальної програми та визначити теми, що достатньо легко засвоюються студентами, і такі, що потребуватимуть додаткових зусиль. При цьому варто виділити теми, без яких неможливе розуміння змісту та, відповідно, перерозподілити години для більш плідного засвоення матеріалу студентами.

Номер слайду 8

Практичну частину навчальних програм (практичні, тощо) можна розділити на дві частини:· віртуальну (маючи відповідний контент, викладач може проводити зі студетами онлайн-заняття або давати як самостійну роботу вдома);· домашню (у такому випадку можна використовувати підручні матеріали, важливо створити для студентів чіткі алгоритми з обов'язковими настановами).

Номер слайду 9

Так на практичній роботі "Розслідування нещасного випадку на виробництві. Складання акту Н-1" студентам гр.112-1-19 було надано завдання розслідувати реальний нещасний випадок на виробництві. Все розслідування вони повинні були виконати у домашній частині роботи, а потім на онлайн-занятті були детально розсмотрені причини, обставини, наслідки нещасного випадку та особи які допустили порушення. Таким чином студенти змогли побачити де вони допустили помилки та нащо потрібно звернути увагу.

Номер слайду 10

Як спланувати онлайн-урок? Прорахуйте всі етапи дистанційки. Знову. Ментальна карта дистанційного навчання, вибір платформи, графік прямих трансляцій, формат здавання роботи — усе це не просто елементи, а система, яка добре працює, якщо продумана наперед. Тож не пошкодуйте один раз часу і розберіться, як організувати дистанційне навчання студентів у нових умовах. Не уникайте розмов про війну.  Обговорюйте ситуацію, що склалася. Так ви зможете зменшити напругу та встановити довіру зі студентами.

Номер слайду 11

Додайте безпрограшний елемент. Подумайте про так би мовити ударні моменти, які привертають увагу студентів до заняття та спрацьовують найбільш ефективно. Вправи, які учні виконують у режимі реального часу, усні відповіді студентів, короткі відповіді в чаті — ось те, що найкраще працює в дистанційному навчанні.

Номер слайду 12

Через дію стресу розумові процеси уповільнюються. Механізм стресу такий, що раціональне сприйняття інформації вимикається. У таких умовах інформація сприймається повільніше і гірше.

Номер слайду 13

Забезпечте збалансованість онлайн-уроку.   Не варто перевантажувати заняття ані інформацією, ані веселощами: усього має бути в міру. Тому на онлайн-занятті я чередую текстовий матеріал з відео та запитаннями до студентів. Роблю акцент на вирішенні потреб студентів, на їхніх запитах. У межах кожного заняття і теми варто мати кілька опцій та пропонувати їх студентам. Особливо це важливо в умовах війни, коли щоденний стрес і так надто великий..

Номер слайду 14

Домашні завдання. Тут дуже залежить від викладача та регіону. Доцільність та обсяг домашніх завдань визначайте індивідуально, зважаючи на психоемоційний стан студентів.

Номер слайду 15

1. Зараз потрібно робити те, що ти можеш робити найкраще  - викладати.2. Студенти потребують супроводу та підтримки, тому ми маємо створити належні умови під час спілкування з ними.3. Головний інструмент відволікання студентів від потоку інформації про війну та панічних настроїв - "занурення" в навчання за допомогою імерсивних технологій.4. Активні та інтерактивні методи навчання є приоритетом під час навчання.

Номер слайду 16

Використовуйте цілющі властивості гумору. Не будьте надто серйозними і занепокоєними. Жартуйте, відповідайте на жарти студентів, якщо це доречно, адже гумор і сміх знижують стрес та напругу.

Номер слайду 17

Підтримуйте у студентів оптимізм, впевненість у ЗСУ і нашій перемозі. За можливості, дайте змогу студентам ділитися «суперсилою» – тим, що допомагає їм справлятися з нинішніми жахливим подіями і обставинами. За будь-якої нагоди робіть акцент на силі і стійкості нашої країни.

Номер слайду 18

Піклуйтеся про своє емоційне та фізичне здоров’я. Чи Ви «у нормі»? Чи знаєте як поліпшити свій стан? Чи потрібна Вам допомога?Дбайте про самовідновлення! Обов’язково знаходьте час для відпочинку, саморегуляції, щоб поновити сили, зберегти здоров’я і не допустити вигорання. Знайте, що студенти, які бачать довкола сильних, спокійних, впевнених і бадьорих викладачів, швидше повертаються до норми.

Номер слайду 19

Організація якісного масового дистанційного навчання в умовах воєнного стану – складний і надважкий процес. Але кропітка систематична робота щодо впровадження й удосконалення сучасних технологій дистанційного навчання в освітній процес допоможе згодом досягти позитивних результатів. Методика проведення дистанційних занять знаходиться у процесі розвитку та удосконалення, а принципи дистанційного навчання та його особливості стали серйозними викликами для системи освіти в цілому.

Номер слайду 20

Вірте – все буде добре! Ми впораємось! Ми переможемо! Кожен із нас чесною працею і вірою наближає цю перемогу.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
9 травня 2023
Переглядів
2563
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку