Текст до презентації на тему "Дизайн та його види", 7 клас

Про матеріал

В даній презентації є весь необхідний матеріал для дистанційного уроку в період війни, який знайомить з дизайном та його видами.

Перегляд файлу
  1. Мистецтво дизайну. Види дизайну. Така сьогодні тема уроку.

Сучасна людина створюючи різні предмети, речі, хоче полегшити своє неспокійне життя, зробити його зручнішим. Навколишнє середовище, будівлі, вулиці, машини, речі впливають на наше життя, формують наш смак, створюють настрій.

Хто ж створює зовнішній вигляд речей?

  1. Слово «дизайн» буквально перекладається як «творчий задум», «намір», «план», «проект», «креслення», «конструкція». Дизайнер – людина, яка вміє планувати, конструювати, креслити.
  2. Дизайн як окремий вид мистецтва сформувався в епоху розквіту «машинного» виробництва речей (кінець XIX — початок XX ст.).
  3. Отже, Дизайн — художнє конструювання предметів побуту, формування гармонійного предметного середовища, створеного засобами промислового виробництва, для забезпечення найкращих умов праці побуту та відпочинку людей.
  4. Які ж існують види дизайну? Промисловий, графічний, ландшафтний, арт-дизайн, комп’ютерний, дизайн одягу, фітодизайн. Це основні види дизайну. Зупинимось на кожному із них окремо.
  5.  Промисловий дизайн — художньо-проектна діяльність, спрямована на розробку промислових виробів з високими споживчими якостями. Ця діяльність охоплює проектування найрізноманітніших предметів та їхніх комплексів для подальшого виготовлення промисловим способом. Об’єктами промислового дизайну є: побутова, комп’ютерна техніка, взуття, одяг, автомобілі, механізми, знаряддя праці, меблі та аксесуари.
  6. Графічний дизайн — художньо-проектна діяльність, основним засобом якої є графіка. Об’єктами графічного дизайну є: газетно-журнальна графіка, системи візуальної комунікації (веб-дизайн), телевізійна і промислова графіка (товарні й фірмові знаки, пакування, логотипи тощо), супер-графіка (великі графічні елементи міського середовища)
  7. Ландшафтний дизайн – це вид благоустрою території за допомогою природних засобів: квітів, каменів, води і т.д. Ціль ландшафтного дизайну – залучити природу в повсякденне життя. Але, щоб ви зрозуміли ландшафтний дизайн входить до складу дизайну середовища. Це один із об’єктів дизайну. Ще один – це дизайн інтер’єру. Тобто є дизайн середовища, до якого входять ландшафтний дизайн та дизайн інтер’єру.
  8. Арт-дизайн — найбільш витончений вияв розвитку сучасного дизайну. Для нього притаманні дизайнерські рішення, в яких головне — художня складова, заснована на принципах високого мистецтва.

Дизайн, як творчий процес, поділяють на:

— художній дизайн — створення речового світу суто з погляду естетики сприйняття (зовнішні прояви форми);

— технічну естетику — науку про дизайн, яка враховує всі аспекти, перш за все, конструктивність, функціональність, комфортність експлуатації виробу тощо.

  1. Комп’ютерний або  Веб-дизайн — галузь веб-розробки і різновид дизайну, до завдання якого входить проектування призначених для користувача веб-інтерфейсів для сайтів або веб-застосунків.
  2.  Дизайн одягу(аксесуарів)-це один з напрямків творчої діяльності, метою якої є проектування комфортного, функціонально оправданого, естетично цілісного одягу, як одного з елементів предметного середовища, який відповідає відповідним матеріальним та духовним вимогам споживача.
  3. Фітодизайн - це складання квіткових композицій, букетів, придбання ексклюзивної сувенірної продукції; декорування приміщень живими рослинами; створення зимових садів, озеленення терас, балконів, міні-сади в склі.  
  4. Дизайн, як творчий процес, поділяють на: художній дизайн та технічну естетику. Погляньте, як з часом змінювалася форма телефону.
  5. Порівняйте форму зображених і сучасних автомобілів.
  6. Існують Вимоги, яких потрібно дотримуватись під час розробки виробів:
  • гарний зовнішній вигляд;
  • простота та зручність у користуванні;
  • взаємозв’язок форми, кольору;
  • чіткість подання;
  • новизна (не повинна надто ускладнювати процес виготовлення та собівартість виробу). 
  1. Давайте розглянемо фото та вияснимо яке із зображень не належить до промислового дизайну. А до якого дизайну відноситься дана річ?
  2. Яке із зображень не належить до графічного дизайну?
  3. Яке із зображень не належить до ландшафтного дизайну?
  4. Переходимо до практичної роботи. Сьогодні ви будете також, дизайнерами і будете створювати ескіз підставки для олівців.

20-21. Послідовність виконання роботи.

22.Бажаю вам натхнення та творчих успіхів!

docx
Додано
24 лютого
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку