Презентація на тему "Досліди з теми "Дослідження процесів росту вегетативних органів"

Про матеріал
Дослідницький практикум з біології рослин. Методичні рекомендації до проведення дослідів: "Залежність росту рослин від температури і світла", "Вплив стимуляторів росту на вкорінення живців", "Спостереження рухів рослин"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Досліди на тему:“Дослідження процесів росту вегетативних органів”

Номер слайду 2

Залежність росту рослин від температури і світла

Номер слайду 3

Кожна рослина може рости лише в певних температурних межах. Світло теж впливає на ріст і розвиток рослин. Має значення не тільки інтенсивність світла, а й тривалість освітлення протягом доби. У темряві хлорофіл не утворюється, і фотосинтез не відбувається.

Номер слайду 4

Хід роботи. Насіння квасолі я замочила у воді, і як тільки воно почалопроростати, висадила у вазони.

Номер слайду 5

Після появи сходів виміряла їхню висоту, і вазони перенесла у різні умови вирощування

Номер слайду 6

1 – у темній камері при температурі 20 – 25 град.2 – у темній камері при температурі 1 – 5 град.3 – на світлі при температурі 20 - 25 град.4 – на світлі при температурі 1 – 5 град.

Номер слайду 7

Через 8 днів рослини знову виміряла і результати спостережень занесла у таблицю.

Номер слайду 8

{B731466 D-5 CA9-4 ACE-8 A3 D-256 F0359 C865}Умови вирощування. Результати спостережень. Приріст стебла. Характер розвитку листків. Забарвлення Висновки1. У темній камері при температурі 20 - 25 град.30 см. Великі, згорнутіБлідо-зелене, жовтувате. Фотосинтез не відбувався, тому рослина жовта; дуже довгі міжвузля2. У темній камері при температурі 1 - 5 град.2 см. Маленькі, згорнутіБлідо-зелене, жовтувате. Фотосинтез не відбувався, тому рослина жовта; маленький приріст – нестача тепла3. На світлі при температурі 20 - 25 град.16 см. Великі розгорнутіЯскраво-зелене. Цій рослині було достатньо тепла і світла4. На світлі при температурі 1 - 5 град.1 см. Маленькі розгорнутіЯскраво-зелене. Цій рослині було достатньо світла, але мало тепла – дуже маленький приріст. Варіант спостережень

Номер слайду 9

Хід роботи. У 5 вазонів висіяла горох

Номер слайду 10

Виростила їх протягом 10 днів

Номер слайду 11

1 – проростки в темряві до кінця періоду;2 – проростки в темряві + освітлення щодня 1 хвилину;3 – проростки в темряві + освітлення щодня протягом 30 хвилин;4 – проростки в темряві + освітлення щодня протягом 1 години;5 – проростки на повному денному освітленніВаріанти досліду:

Номер слайду 12

Номер слайду 13

{B731466 D-5 CA9-4 ACE-8 A3 D-256 F0359 C865}Варіанти досліду. Результати спостережень. Довжина міжвузлів. Характер розвитку листків та стебла. Забарвлення Висновки1. Проростки в темряві до кінця періоду6-7 см. Листки – маленькі, стебло – довге та слабке. Листки – жовті, стебло - біле Фотосинтез не відбувався, тому рослина жовта; довгі міжвузля2. Проростки в темряві + освітлення щодня 1 хвилину6-7 см. Листки – маленькі, стебло – довге та слабке. Листки – жовті, стебло - біле Фотосинтез не відбувався, тому рослина жовта; довгі міжвузля3. Проростки в темряві + освітлення щодня протягом 30 хвилин4-5 см. Листки – маленькі, стебло – середньої довжини та слабке. Листки – світло-зелені, стебло – світло-зелене. Мало світла, тому рослина бліда4. Проростки в темряві + освітлення щодня протягом 1 години4-5 см. Листки – маленькі, стебло – середньої довжини та пружне. Листки – світло-зелені та зелені, стебло – світло-зелене. Світла не зовсім мало, але і не багато, тому рослина світло-зелена5. Проростки на повному денному освітленні4-5 см. Листки – великі, стебло – середньої довжини та пружне. Листки – яскраво-зелені, стебло - зелене. Цій рослині було достатньо світла, тому рослина яскраво-зелена з великими листками та пружним стеблом. Варіант спостережень

Номер слайду 14

Вплив стимуляторів росту на вкорінення живців

Номер слайду 15

Найпоширенішим способом вегетативного розмноження у рослинництві є розмноження живцями. Живець – відділена від материнського організму частина рослини, яка за певних умов може перетворитися у самостійний організм.

Номер слайду 16

Хід роботи. Беремо два живці меліси кімнатної

Номер слайду 17

Перший живець підживлюємо 2 % розчином цукру, протягом 6 годин. Другий живець залишаємо без змін

Номер слайду 18

Перший живець висаджуємо похило у вологий грунт і накриваємо скляною банкою, щоб створити умови високої вологості. Другий живець теж висаджуємо похило у вологий грунт, але не накриваємо його.

Номер слайду 19

Через 10 днів на першому живці з`явився перший корінь, а другий живець залишився без змін

Номер слайду 20

Ще через 7 днів на першому живці вже багато коренів, а на другому живці - корені утворюються значно слабше.

Номер слайду 21

Спостереження рухів рослин

Номер слайду 22

Рухи рослин є наслідком зміни росту в окремих ділянках їхніх тканин. Більшість рухів виникає як реакція на подразнення світлом, температурою або іншими факторами. Фототропізм – здатність рослин вигинатися при однобічній дії світла.

Номер слайду 23

Хід роботи. У 2 горщики заповнені грунтом висіваємо насіння пшениці

Номер слайду 24

Коли з`явилися сходи, кожний горщик накрили картонним циліндром, в одному з яких зробили отвір у стінці.

Номер слайду 25

Через три дні циліндри зняли з горщиків. Проростки які були накриті циліндром з отвором, нахилені в сторону отвору; в іншому горщику проростки виросли прямо.

Номер слайду 26

Таке явище спостерігається при односторонньому освітленні. Освітлена сторона рослин росте повільніше, ніж неосвітлена, тому рослина вигинається в бік світла.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Біловус Інна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 квітня 2021
Переглядів
5894
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку