Презентація на тему "Електричне поле."

Про матеріал

Дана презентація допоможе пояснити взаємодію заряджених тіл електричного поля, як особливого виду матерії, сформувати його властивості; навчить учнів зображувати електричне поле графічно; розповість про вплив електричного поля на живі організми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електричне поле. Вчитель фізики Павлівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Богодухівської районної ради Харківської області Бобрик Лариса Анатоліївна

Номер слайду 2

Якщо тіла взаємодіють на відстані, це означає що навколо кожного з них існує поле, через яке відбувається взаємодія.

Номер слайду 3

Електричне поле - це особлива форма матерії, що існує навколо заряджених тіл або частинок і діє з деякою силою на інші частинки або тіла, які мають електричний заряд. Силу, з якою електричне поле діє на заряджені частинки або тіла, називають електричною силою 𝑭ел.

Номер слайду 4

Властивості електричного поля: - електричне поле існує в будь- якій точці простору, що оточує заряд (заряджену сферу); - з віддаленням від заряду поле стає слабшим; - електричне поле має енергію, адже через його дію кулька набуває руху, відхиляючись на деякий кут; - електричне поле може існувати будь-де, навіть у вакуумі.

Номер слайду 5

Зображують електричне поле графічно за допомогою силових ліній. Силові лінії електричного поля, або лінії електричного поля - це умовні лінії, уздовж дотичних до яких на заряджене тіло діє сила з боку електричного поля.

Номер слайду 6

Силові лінії електричного поля починаються на позитивному заряді й закінчуються на негативному. За напрямком силових ліній можна визначити напрямок, у якому електричне поле діє на електричний заряд. Щільність силових ліній на рисунку залежить від того, наскільки сильним є електричне поле: чим сильніше електричне поле, тим щільніше розташовані лінії.

Номер слайду 7

Вплив електричного поля на організм людини Електричне поле діє тільки на заряджені частинки. Але такі частинки є в будь-якому тілі! Людина, як і все живе, постійно перебуває в електростатичному полі Землі. Воно певним чином впливає на життєдіяльність організму та призводить до негативних наслідків.

Номер слайду 8

Розв’язати проблему можна, послабивши електричне поле, наприклад, шляхом підвищення вологості повітря або застосування антистатиків. Ефективніший, але й дорожчий спосіб — штучна йонізація повітря, насичення його легкими негативними йонами. Із цією метою застосовують аеройонізатори генератори негативних йонів повітря.

Номер слайду 9

Розв’язування задач. Задача 1. На рисунку зображено лінії електричного поля між двома парами заряджених пластин. Електричне поле між якими пластинами є більш інтенсивним? Визначте знак заряду кожної пластини.

Номер слайду 10

Задача 2. З якою силою електричне поле між двома горизонтальними зарядженими пластинами у досліді з вивчення заряду електрона діяло на заряджену порошинку масою 0,02 мг? Розв’язання Порошинка масою m = 0,02 мг = 0,02·10-6 кг зависає у повітрі за рахунок дії сил електричних та сили тяжіння: Fел = Fтяж Fтяж = mg (g = 10 Н/кг) Отже, Fел = mg = 0,02·10-6 кг · 10 Н/кг = = 0,2·10-6 Н Відповідь: Fел = 0,2 мк. Н

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Вивчити параграф 20, відповіді на контрольні запитання ; виконати вправу 20 (№1, 2, 3, 5)

Номер слайду 12

Дякую за увагу на уроці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Колбасюк Володимир Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 20. Електричне поле
Додано
5 березня 2018
Переглядів
26216
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку