Презентація на тему " Етен. Гомологи етену".

Про матеріал

Презентація для 10 класу на тему " Етен. Гомологи етену", яка розроблена за новою програмою,що затверджена міністерством освіти та науки України та підходить для викладання починаючи з 2018- 2019 н.р.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Склад і будова молекул Найпростішим серед ненасичених вуглеводнів є етен ( тривіальна назва – етилен). Що має склад С2Н4. Порівняно з етаном, має на два атоми Гідрогену менше в своєму складі. Виявляється валентність Карбону насичується завдяки подвійному зв'язку В складі вуглеводню

Номер слайду 3

Склад і будова молекул Етен започатковує групу ненасичених вуглеводнів алкенів, або етиленових вуглеводнів. Загальна формула алкенів CnH2n.

Номер слайду 4

Ізомерія Алкенам властива структурна ізомерія карбонового скелета й положення кратного зв’язку: 4 3 2 1 3 CH3 1 CH3 —CH2—CН= CH2 CH3—C = CH2 Бут-1-ен 2-Метилпроп-1-ен

Номер слайду 5

Ізомерія Загальна формула алкенів збігається із загальною формулою циклоалканів, тобто ці групи вуглеводнів мають однаковий склад, але різну будову, а значить є ізомерами. Такий особливий вид структурної ізомерії називають міжгруповою ізомерією.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номенклуатура За правилами систематичної номенклатури назви алкенів утворюють від назв алканів заміною суфікса -ан на -ен. Насамперед слід визначити найдовший карбоновий ланцюг, у якому є подвійний зв’язок, і пронумерувати атоми з кінця, ближчого до подвійного зв’язку; перед назвою зазначити цифрою місця замісників і їхні назви в абетковому порядку; перед суфіксом цифрою вказати атом Карбону, після якого слідує подвійний зв’язок.

Номер слайду 8

Номенклуатура Наприклад: 1 2 CH23 4 5 CH3—CH2— C—CH2—CH 2 —CH3 2-Етилпент-1-ен

Номер слайду 9

Фізичні властивості. Алкени легші за воду й нерозчинні у воді сполуки, розчиняються в неполярних розчинниках — хлороформі, бензені, етері. Алкени розгалуженої будови мають нижчі температури плавлення порівняно зі сполуками нормальної будови.

Номер слайду 10

Хімічні властивості. Етен та інші алкени згоряють з утворенням вуглекислого газу і води. Якщо пропустити етен крізь розчин калій перманганату фіолетове забарв- лення зникає. Отже, відбувається реакція часткового окиснення етену.

Номер слайду 11

Хімічні властивості Алкени вступають у реакції електрофільного приєднання. За наявності каталізатора (Pt, Pd, Ni) приєднується водень.

Номер слайду 12

Хімічні властивості Важливою є реакція алкенів із водою, в результаті якої утворюються спирти.

Номер слайду 13

ppt
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
9622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку