Презентація на тему: "Етери та естери в косметиці"

Про матеріал
Презентація на тему: "Етери та естери в косметиці". Естери на основі нижчих спиртів і кислот використовують у харчовій промисловості при створенні фруктових есенцій, а на основі ароматичних спиртів — у парфумерній промисловості. Етери знаходять широке застосування у виробництві фармацевтичних препаратах і косметиці як емульгуванні агенти в емульсіях і стабілізатори мікроемульсій, як солюбілізатор етерних олій, вітамінів в оліях, важкорозчинних у воді діючих речовин (ацетат кортизону, гризеофульвін, менадіон, хлордіазепоксид, холестерол) і речовин, що застосовуються в косметиці та парфумерії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етери та естери в косметиціПідготував Цяк Іван

Номер слайду 2

Етери. Етери або прості ефіри — органічні речовини, молекули яких складаються з двох вуглеводневих радикалів, сполучених між собою атомом кисню. Прості ефіри – рухливі, легко закипаючі рідини, малорозчинні у воді, дуже легко займисті . Виявляють слабкі основні властивості. Найважливішим з всіх етерів є діетиловий етер𝐶2𝐻52𝑂. Це легкорухлива речовина з характерним запахом(кипить при 35,6°С) 

Номер слайду 3

Хімічні властивостіПрості ефіри, за деяким виключенням, не відрізняються різноманітністю хімічних властивостей і характеризуються інертністю до багатьох хімічних речовин. Серед реакцій етерів слід зазначити, перш за все, реакції утворення міжмолекулярних комплексів і реакції окиснення з утворенням пероксидів.

Номер слайду 4

Де застосовуються етери?Також може використовуватись як паливо, наприклад диметиловий ефір

Номер слайду 5

Використання в косметиціЕтери знаходять широке застосування в косметиці як емульгувальні агенти в емульсіях і стабілізаторах мікроемульсій та як солюбілізатор етерних олій, вітамінів в оліях, важкорозчинних у воді діючих речовин (ацетат кортизону, гризеофульвін, менадіон, хлордіазепоксид, холестерол) і речовин, що застосовуються в косметиці та парфумерії. Використовуються також як протипилові агенти в порошках, як зволожувачі та диспергатори в рідких дисперсних системах з грубими частинками, а також як детергенти, особливо в шампунях, рідинах для вмивання обличчя та аналогічних косметичних рідинах для очищення шкіри, як гелеутворювачі та піноутворювачі (Brij 72 — швидко утворює піну, тоді як Brij 97 (у концентрації 15–20%) і Cremophor А 25 (21–30%) утворюють прозорі гелі).

Номер слайду 6

Естери. ЕСТЕРИ (складні ефіри) — функціональні похідні карбонових або мінеральних кислот, в яких гідроксильна група заміщена залишком спирту або фенолу (OR). Наприклад: R–ONOR; RCOOR′, де R – вуглеводневий радикал кислоти, R′ — вуглеводневий радикал спирту. Для багатоосновних кислот розрізняють повні (середні) і неповні (кислі).

Номер слайду 7

Поширення в природіСкладні ефіри містяться в квітах, фруктах, ягодах; вони визначають специфічний запах. Бджолиний віск – це складний ефір. С15 Н31 СООС31 Н63

Номер слайду 8

Фізичні властивостіЕстери нижчих карбонових кислот і спиртів: леткі рідини, малорозчинні або нерозчинні у воді, добре розчинні у спирті та інших органічних розчинниках. Багато естерів мають приємний запах. Естери вищих кислот і спиртів: воскоподібні речовини, без запаху, нерозчинні у воді, добре розчинні в органічних розчинниках.

Номер слайду 9

Хімічні властивостіВзаємодія естеру з водою, що призводить до утворення вихідних спирту і кислоти, називається реакцією гідролізу, або омилення. Кислотний гідроліз (каталізатор - йони Гідрогену) оборотний: лужний гідроліз (каталізатор - йони гідроксигрупи) необоротний, оскільки утворюється сіль карбонової кислоти:

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У міру розвитку органічного синтезу дедалі більше речовин стало можливо добувати в лабораторії. Крім того чи мало отриманих запахів були абсолютно новими й у природі не зустрічалися. Це відкрило перед парфумерами всього світу необмежені можливості у винаході нових парфумів і ароматизаторів для косметичних засобів.

Номер слайду 12

Багато складних ефірів карбонових кислот мають характерні фруктові або квіткові запахи, через що їх використовують як штучні ароматизатори.

Номер слайду 13

Етилформіат та етилацетат використовуються як розчинники целюлозних лаків. Естери на основі нижчих спиртів і кислот використовують у харчовій промисловості при створенні фруктових есенцій, а на основі ароматичних спиртів— у парфумерній промисловості. Воски входять до складу косметичних кремів і лікарських мазей.

Номер слайду 14

Кінець

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
10871
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку