Презентація на тему: "Фізичні та хімічні явища (хімічні реакції)".

Про матеріал
Презентація на тему: "Фізичні та хімічні явища (хімічні реакції)". Матеріал презентації допоможе учням поглибити знання про фізичні і хімічні явища; сформувати поняття про хімічні реакції, вивчити ознаки хімічних реакцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні та хімічні явища (хімічні реакції). Виконала вчитель: Селедець-Суль Ольга Василівна. Ліцей № 81 ім. П. Сагайдачного ЛМР

Номер слайду 2

Фізичні явища. Кожний із вас спостерігав за тим, як тане лід, кипить або замерзає вода. Лід, вода і водяна пара складаються з одних і тих самих молекул, тому вони є однією речовиною, що перебуває в різних агрегатних станах. Явища, під час яких речовини не перетворюються на інші, називають фізичними.

Номер слайду 3

До фізичних явищ належать не лише зміни агрегатного етапу речовин, а й світіння сильно нагрітого металу або каменюпроходження електричного струму в металахпоширення запаху речовин у повітрірозчинення жиру в бензиніпритягання заліза до магніту.

Номер слайду 4

Хімічні явища (хімічні реакції). Одним із хімічних явищ є горіння. Цей процес відбувається за участю кисню, який міститься в повітрі. Спирт згоряє, його кількість зменшується. Здається, що він переходить у газуватий стан подібно до того, як вода при нагріванні перетворюється на водяну пару. Проте це не так. Якщо газ, добутий внаслідок згоряння спирту, охолодити, то частіше його сконденсується в рідину, але не в спирт, а у воду. Решта газу залишиться. За допомогою спеціального досліду можна довести, що цим залишком є вуглекислий газ.

Номер слайду 5

Явища, під час яких одні речовини перетворюються на інші, називають хімічними явищами, або хімічними реакціями. Речовини, що вступають у хімічну реакцію, називають вихідними речовинами, або реагентами, а ті, що утворюються, — кінцевими речовинами, або продуктами реакції. Суть розглянутої хімічної реакції передає такий запис:спирт + кисень -> вода + вуглекислий газ.вихідні речовини   кінцеві речовини(реагенти)     (продукти реакції)

Номер слайду 6

Реагенти і продукти цієї реакції складаються з молекул. Під час горіння створюється висока температура. За цих умов молекули реагентів розпадаються на атоми, які, сполучаючись, утворюють молекули нових речовин — продуктів1. Отже, всі атоми під час реакції зберігаються.

Номер слайду 7

Основні ознаки реакцій, за якими можна визначити, хімічне явище.появу, зникнення чи зміну забарвленнявиділення газуутворення чи розчинення осаду появу, зникнення чи зміну запахувиділення чи поглинання теплотипояву полум’я, іноді — світіння.

Номер слайду 8

Зовнішні ефекти під час хімічних реакцій:а — поява забарвлення; б — виділення газу; в — утворення осаду

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Розподіліть у відповідні стовпчики таблиці фізичні та хімічні явища: плавлення свинцю, горіння дров, утворення інею, утворення чорного нальоту на срібних виробах, прокисання яблучного соку, випаровування води.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фізичні явища. Хімічні явища{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}плавлення свинцюгоріння дров утворення інею утворення чорного нальоту на срібних виробах випаровування води прокисання яблучного соку

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
1629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку