ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "ФОТОСИНТЕЗ У ПРОКАРІОТІВ. ПЛАНЕТАРНЕ ЗНАЧЕННЯ ФОТОСИНТЕЗУ."

Про матеріал
Презентація містить поняття: що таке прокаріоти, як відбувається фотосинтез у бактерій, в пурпурних, деяких зелених і геліобактерій, архебактерій.Планетарне значення фотосинтезу.Функції фотосинтезу. 10 клас профільний рівень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Фотосинтез у прокаріотів. Планетарне значення фотосинтезу

Номер слайду 2

Прокаріти - доядерні організми, до яких належать бактерії та синьо-зелені водорості.

Номер слайду 3

Прокаріоти- фотосинтетики

Номер слайду 4

Пурпурні бактерії

Номер слайду 5

Поширення: річки, ставки, моря, болота

Номер слайду 6

Представники: ціанобактерії. У бактерій немає хлоропластів, тому фотосинтез відбувається в цитоплазмі та на внутрішніх складках плазматичної мембрани - мезосомах.

Номер слайду 7

На мезосомах розташовані фотосинтезуючі пігменти - бактеріохлорофіли, які здійснюють світлову фазу фотосинтезу; темнова фаза відбувається в цитоплазмі.

Номер слайду 8

Подібно до хлорофілу, бактеріохлорофіли поглинають енергію світла й випускають електрони, які передаються по електроннотранспортному ланцюгу і забезпечують синтез АТФ, НАДФ · H. відбувається фіксація CO2 у карбонові сполуки. Бактеріальний фотосинтез може відбуватися як з виділенням кисню, так і без його виділення.

Номер слайду 9

Етапи фотосинтезу у прокаріотів1. Кисневий (оксигенний) фотосинтез відбувається у ціанобактерій (синьо-зелених водоростей). Він подібний до фотосинтезу вищих рослин:• забезпечується хлорофілом а;• супроводжується виділенням молекулярного кисню;• відбувається з фотолізом води як джерела електронів.

Номер слайду 10

2. Безкисневий (аноксигенний) фотосинтез відбувається в пурпурних, деяких зелених і геліобактерій Це найдавніші, примітивні форми фотосинтезу, які:• забезпечуються бактеріохлорофілом;• відбуваються без виділення кисню в навколишнє середовище;• як донора електронів використовують не воду, а іншіречовини — гідроген сульфід, молекулярний Гідроген, мо-лекулярний Сульфур, тіосульфат, органічні сполуки.

Номер слайду 11

В екстремальних галофільних архебактерій виявлений безхлорофільний фотосинтез. Роль хлорофілу в них виконує білок бактеріородопсин. Це фіолетовий світлочутливий пігмент, подібний до родопсину сітківки ока. Він поглинає світло і перетворює поглинену енергію на АТФ, є найбільш примітивним типом фотосинтезу, має низьку ефективність запасання енергії.

Номер слайду 12

Планетарне значення фотосинтезу1. Перші автотрофи використовували безкисневий фотосинтез.2. Наступним етапом була поява кисневогофотосинтезу.3. Виникли аероби.4. Поява метаболічних шляхів, що використовують кисень для ефективного вироблення енергії (кисневе дихання).5. Унаслідок високої концентрації киснюв атмосфері сформувався озоновий шар.6. Фотосинтез є основним джерелом біологічної енергії.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Функції фотосинтезу1. Накопичення органічної біомаси. У процесі фотосинтезу рослини утворюють 160–240 млрд тонн біомаси на рік: гумус ґрунтів, мул, торф, кам’яне вугілля, осадові породи морів і океанів.2. Підтримка складу атмосфери. Щорічно в ході фотосинтезу в атмосферу надходить 70–120 млрд тонн кисню-становить близько 21 %.3. Утворення озонового шару. На висоті близько 25 км під дією сонячної радіації з кисню O2 утворюється озон O3. Шар озону затримує значну частину ультрафіолетового випромінювання.

Номер слайду 15

Запитання та завдання1. Де живуть сучасні анаероби? Наведіть приклади. 2. Що таке парниковий ефект і який газ атмосферийого створює. 3. Як ви вважаєте, яким шляхом пішла б еволюція, якби не виникли автотрофи?4. Зробіть припущення, як відбувалася б еволюція, якби не виник кисневий фотосинтез.

Номер слайду 16

Домашнє завдання1. Опрацювати § 47. Фотосинтез у прокаріотів. Планетарне значення фотосинтезу. 2. Виписати основні поняття із теми.3. Виконати тести Код доступу 1620427відкривши посиланняjoin.naurok.uа

pptx
Додано
16 січня 2021
Переглядів
2205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку