ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ГАСТРУЛА. ЗАРОДКОВІ ЛИСТКИ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ГАСТРУЛА. ЗАРОДКОВІ ЛИСТКИ." § 100 10 клас профільний рівень. К.Задорожний. В презентації розкрито поняття: що таке гаструла,способи утворення гаструли, нейрула,ембріональна індукція, стовбурові клітини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 100. Тема: Гаструла. Зародкові листки.

Номер слайду 2

Поміркуйте Які групи тварин не утворюють під час свого розвитку третій зародковий листок - мезодерму?

Номер слайду 3

Згадайте поняття Дроблення Бластула • Гаструла • Систематичні групи тварин

Номер слайду 4

Послідовні етапи ембріогенезу

Номер слайду 5

Гаструла – це двошаровий зародок з порожниною всередині. Шари гаструли (зародкові листки): 1.Ектодерма 2.Ентодерма. Утворення гаструли – називається гаструляцією. Бластоцель Ектодерма Ентодерма Порожнина первинної кишки Вгинання (інвагінації)

Номер слайду 6

Способи утворення гаструли 1.Імміграція( заповзання) - деякі клітини бластули мігрують у бластоцель і утворюють внутрішній шар клітин. Він є у губок та ковопорожнинних.Відкрив цей спосіб гаструляції І. І. Мечников. Мігруючі клітини Ектодерма

Номер слайду 7

2. Епіболія ( обростання) - дрібні клітини одного кінця зародка обростають ззовні навколо великих клітин другого кінця. Рибка даніо-реріо.

Номер слайду 8

3. Деламінація(розшарування)- клітини діляться паралельно поверхні бластули, утворюючи при цьому два шари. Так утворюється гаструла у людини та багатьох інших ссавців.

Номер слайду 9

4.Інвагінація (вгинання) є процесом, при якому в середину бластоцеля вгинаються клітини вегетативної півкулі. (голкошкірі, хордові) Також гаструляція може здійснюватися шляхом поєднання кількох із цих способів.

Номер слайду 10

Типи гаструляції

Номер слайду 11

Зародок на стадії гаструли складається з двох шарів клітин - зародкових листків: 1.Зовнішнього - ектодерми 2. Внутрішнього - ентодерми. Унаслідок вгинання утворюється порожнина — гастроцель (гастральна порожнина) і отвір, яким вона сполучається з навколишнім середовищем - бластопор (первинний рот). Бластоцель розміщена між енто- та ектодермою. У неї проникають бластомери, що дають початок третьому зародковому листку — мезодермі (від червів і до ссавців).

Номер слайду 12

Утворення третього зародкового листка (мезодерми) Мезодерма Ектодерма Ентодерма

Номер слайду 13

Нейруляція –процес утворення нервової пластинки і її замикання у нервову трубку у процесі зародкового розвитку хордових. Способи утворення мезодерми: Порожнина первинної кишки Ектодерма Мезодерма Нервова пластинка Хорда 1. Телобластичний спосіб У первиноротих: усі черви, членистоогі, молюски. 2.Ентероцельний У вторинноротих: Голкошкірих,хордових Ентодерма Нервова трубка

Номер слайду 14

Утворення нейрули

Номер слайду 15

Нейрула- стадія, на якій закладаються осьові органи. У птахів і ссавців - нервова пластинка інвагінує (вгинається) всередину, і замикається у нервову трубку. Нервова трубка -зачаток центральної нервової системи у хордових, що утворюється в процесі нейруляції із нервової пластинки (похідне ектодерми). Нервова трубка Хорда Нервова пластинка

Номер слайду 16

Ембріональна індукція- взаємний вплив однієї з частин зародка на інші та визначення шляху їх розвитку. Явище було відкрито в 1901 році при вивченні утворення зачатка кришталика ока у зародків земноводних. Гіпотезу про механізм диференціювання, що дістав назву ембріональної індукції, на підставі експериментальних даних висунули Ханс Шпеман і ХільдаМангольд в 1924 році

Номер слайду 17

Диференціація – це виникнення різних типів клітин, із початкових однорідних. Наслідки диференціації: Гістогенез – формування тканин. Клітини гістогенезу стовбурові. Органогенез -процеси утворення та розвитку органів у тварин.

Номер слайду 18

Зародкові листки дають початок тканинам і органам ембріонів, що розвиваються: 1. З ектодерми формуються епідерміс шкіри, шкірні залози, поверхневий шар зубів, рогових лусок, нервова система, елементи органів чуття;передня і задня кишка, основні елементи надниркових і щитовидної залози. Зовнішні зябра амфібій. 2. З ентодерми : епітелій середньої кишки, епітелій дихальної системи, травні залози: печінка, підшлункова, плавальний міхур, легені, гіпофіз, внутрішні зябра. 3. З мезодерми розвиваються в м’язову й сполучну (зокрема, кісткову та хрящову) тканини, канали органів виділення, серце, кровоносну і, частково, статеву системи, плевра, дерма шкіри.

Номер слайду 19

Дослідження стовбурових клітин людини розпочалося з відкриття канадських учених Ернеста Мак Кулоха та Джеймса Тілла у 1960р.

Номер слайду 20

Стовбурові клітини штамові клітини — це первинні клітини, що зустрічаються в усіх багатоклітинних організмах. Здатні самовідновлюватися шляхом поділу клітини, а також можуть диференціюватися в досить велику кількість спеціалізованих типів клітин.

Номер слайду 21

Термін «стовбурова клітина» увів у науку російський гістолог О. О. Максимов 1908 році Досліджуючи процеси кровотворення, він дійшов висновку: у нашому організмі протягом усього життя зберігаються недиференційовані клітини, які можуть перетворюватися на лімфоцити та інші спеціалізовані клітини сполучної тканини й крові.

Номер слайду 22

Стовбурові клітини розмножуються шляхом поділу, як і всі інші клітини. Відмінність полягає в тому, що вони можуть ділитися необмежено, а зрілі клітини зазвичай мають обмежену кількість циклів поділу. Проліферація – здатність до тривалого розмноження й репродукції великої кількості клітин. Стовбурові клітини здатні до диференціювання - процесу необоротної спеціалізації. Сили, що дають поштовх початку диференціювання, можуть бути як внутрішніми, так і зовнішніми. Внутрішні сигнали управляються генами клітини, а зовнішні — хімічними речовинами, які виділяють інші клітини, фізичним контактом із сусідніми клітинами, а також деякими молекулами навколишнього середовища .

Номер слайду 23

У результаті клітинного поділу зі стовбурових клітин виникають материнська й дочірня клітини. Материнські використовують для самопідтримання популяції, а дочірні або перетворюються на камбіальну клітину, або безпосередньо диференціюються. Стовбурова клітина зберігає властивості ранніх ембріональних клітин — плюрипотентність, а камбіальна цю здатність утрачає й утворює лише регіональні структури. Камбіальні клітини забезпечують відновлення втрачених клітин відповідних тканин і органів.

Номер слайду 24

Органогенез із зародкових листків у людини

Номер слайду 25

За напрямами ембріонального розвитку тварин, які розвиваються з тришарових зародків, поділяють на дві великі групи: 1.Первиннороті - (молюски, членистоногі) ротовий отвір у процесі розвитку формується на місці бластопору.

Номер слайду 26

2. Вториннороті- (голкошкірі, хордові) на іншому кінці тіла (на місці бластопору в них формується анальний отвір).

Номер слайду 27

Запитання 1.Чим гаструла відрізняється від бластули? 2. Як можна використати властивості стовбурових клітин у медицині? 3. Складіть перелік структур, які утворюються з кожного із зародкових листків під час ембріогенезу людини.

Номер слайду 28

Практична робота № 18 Тема: Вивчення етапів ембріогенезу та похідних зародкових листків. Мета: Закріпити знання про етапи ембріогенезу та похідних зародкових листків. Вдосконалювати вміння складати таблиці,порівнювати, аналізувати та робити висновки.

Номер слайду 29

Хід роботи: 1. Розгляньте послідовність дроблення та підпишіть назви стадій:

Номер слайду 30

2. Назвіть стадії ембріогенезу та зробіть підписи до малюнків: а) б) в)

Номер слайду 31

3. Заповніть таблицю: Стадія ембріогенезу Що собою представляє Зміни, що відбуваються з клітинами Зигота Бластула Гаструла Нейрула

Номер слайду 32

4. Укажіть відмінності дроблення від звичайного поділу клітин, враховуючи, що обидва процеси відбуваються шляхом мітозу.  5. До чого може призвести тотипотентність бластомерів? Тотипоте́нтність (омніпотентність) - здатність однієї клітини багатоклітинного організму давати початок цілому новому організму шляхом поділу.  

Номер слайду 33

6. Складіть таблицю, встановіть відповідність між зародковими листками та органами, які з них формуються використавши позначку « + » . Висновок. Яке біологічне значення ембріогенезу? Назва органів та тканин Зародкові листки Ектодерма Ентодерма Мезодерма Печінка Скелетні м’язи Серце і судини Кістковий скелет Хрящі Епідерміс шкіри Дерма шкіри Залози шкіри Спинний мозок Хорда Сітківка ока Головний мозок Нирки

Номер слайду 34

Домашнє завдання Опрацювати § 100. Гаструла. Зародкові листки Завдання 1. Практична робота №18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Пані Єлизавета, дуже вдячна за чудову презентацію!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Медведєва Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бондаренко Ольга Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Назарчук Ніна
    Дякую за роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Понурок Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
14 травня 2020
Переглядів
59328
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку