ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ПРОВІЗОРНІ ОРГАНИ. РЕГУЛЯЦІЯ ОНТОГЕНЕЗУ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ПРОВІЗОРНІ ОРГАНИ. РЕГУЛЯЦІЯ ОНТОГЕНЕЗУ." 10 клас профільний рівень. К.Задорожний В презентації розкрито поняття : що таке провізорні органи,Основне призначення провізорних органів,амніоти,анамнаї,регуляція розвитку ембріонів, основний закон ембріології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 101. Тема: Провізорні органи Регуляція онтогенезу

Номер слайду 2

Поміркуйте. Чому зародки амфібій, рептилій і ссавців схожі між собою на ранніх стадіях ембріогенезу?

Номер слайду 3

Згадайте• Ембріональний розвиток • Розвиток з метамофозом • Живонародження - ембріон розвивається в організмі матері, і дитинчата з'являються на світ живими.

Номер слайду 4

Провізорні органи – це тимчасові органи у зародків та личинок тваринних організмів, які зникають у процесі їхнього розвитку. До таких органів відносять:1. Черевні кінцівки у личинок комах. 2. Зябра, ротові придатки та хвіст пуголовків земноводних. 3. Зародкові оболонки рептилій, птахів і ссавців

Номер слайду 5

Основне призначення провізорних органів — забезпечення життєдіяльності організму до періоду формування органів, які функціонують у дорослих особин. Провізорні органи часто формуються в організмів, для яких є характерним розвиток з метаморфозом.

Номер слайду 6

За розвитком хребетних тварин поділяють на дві великі групи:1. Амніоти під час ембріогенезу в них формуються так звані зародкові оболонки - амніон, хоріон і алантоїс Амніотами є рептилії, птахи й ссавці. Виникнення зародкових оболонок у амніот є пристосуванням до життя на суходолі.

Номер слайду 7

Провізорні органи ембріона людини. Алантоїс

Номер слайду 8

Провізорні органи ембріона людини

Номер слайду 9

Номер слайду 10

2. Анамнії - ембріони в яких амніон, хоріон і алантоїс відсутні. До анамній відносять круглоротих, риб і земноводних.

Номер слайду 11

Регуляція розвитку ембріонів1. Ембріональна індукція - у певних ділянках зародка функціонують так звані клітини-організатори певні сигнальні молекули, які й викликають диференціацію прилеглих клітин у відповідні органи та тканини. 2. Речовини - морфогени визначають, який з кінців нервової трубки є переднім (з нього утворюється головний мозок), а який — заднім.

Номер слайду 12

3. Гомеозисні гени -церегуляція процесів онтогенезу комплексом генів. hox-гени з’явилися у предків багатоклітинних тварин ще до їх розділення на радіально-симетричних та двобічносиметричних. Вони відповідають за формування просторової орієнтації під час розвитку зародка (формується вісь голова-хвіст), порядок формування органів і тканин.

Номер слайду 13

4. Обмін сигналів між клітинами й тканинами. Сигнальні молекули можуть бути гормонами, а можуть розміщуватися на поверхні клітинної мембрани і інформувати клітини про їхнє оточення, що може спрямовувати розвиток клітин у потрібному напрямку.

Номер слайду 14

Основний закон ембріологіїбіогенетичний закон Геккеля - Мюлера. Індивідуальний розвиток (онтогенез) будь-якого організму є стислим повторенням історичного розвитку (філогенезу) виду, до якого цей організм належить. Е. Геккель. Ф. Мюлер

Номер слайду 15

Висновок: біогенетичний закон - онтогенез будь-якого організму є стислим повторенням історичного розвитку виду.

Номер слайду 16

Запитання на закріплення1. Складіть список провізорних органів однієїіз систематичних груп тварин за власним вибором.2. Чи можуть бути у птахів інші провізорні органи, крім зародкових оболонок? 3. Чому гомеозисні генипротягом тривалого часу майже не змінюються?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати § 101. Провізорні органи. Регуляція онтогенезу Завдання 1. Тести на закріплення знань: Код доступу 911803 відкривши посилання join.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Скриннікова Олена Анатоліївна
    Єлизавето Михайлівно, я Вам дуже-дуже дякую за роботу. Ваші презентації допомагають провести дистанційні уроки. Творчого надхнення Вам!Мирного життя!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шульга Надія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 травня 2020
Переглядів
6391
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку