Презентація на тему: "Генетичний код"

Про матеріал
Пропоную до розгляду власно створену презентацію до теми "Генетичний код". Дуже сподіваюсь, що вам сподобається матеріал та стане у нагоді! Успіху всім!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рада вітати вас на уроці біології!

Номер слайду 2

Намагатися залишити після себе більше знань і щастя, ніж їх було раніше, поліпшувати та примножувати отримане нами у спадок – ось над чим ми маємо працювати. (Дені Дідро)Девіз уроку:

Номер слайду 3

Онлайн тест на порталі «На урок»https://naurok.com.ua/test/genetika-27808.html

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності учнів. Коли ми чуємо слово Код одразу виникають асоціації з шпигунами або якоюсь пригодницькою літературою. Але на справді кожна людина на планеті займається перекодуванням інформації. Наприклад наше писемність - це також код в якому певні символи - букви відповідають певним звукам. В українській мові символи кодують звуки, які ми називаємо алфавітом. Також повідомлення можна закодувати у вигляді ребуса.

Номер слайду 5

Розв’язування ребусів Давайте спробуємо розшифрувати повідомлення на українську мову.

Номер слайду 6

Отже можна зробити висновки, що Код – це правило згідно з яким символи однієї системи співвідносяться із символами іншої системи.

Номер слайду 7

Тема: Генетичний код. Підготувала: викладач природничих дисциплін. Чередниченко Ірина Володимирівна

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу. Всі властивості організму визначаються його білковим складом. Причому структура кожного білка визначається послідовністю амінокислотних залишків. Отже, в результаті спадкова інформація, яка передається з покоління в покоління, має містити відомості про первинну структуру білків.

Номер слайду 9

Робота зі схемами

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Генетична інформація – це інформація про будову всіх білків організму укладена в молекулах ДНК. Генетичний код — набір правил розташування нуклеотидів в молекулах нуклеїнових кислот (ДНК і РНК), що надає всім живим організмам можливість кодування амінокислотної послідовності білків за допомогою послідовності нуклеотидів.

Номер слайду 12

У ДНК використовується чотири нуклеотиди — аденін (А), гуанін (G), цитозин (С) і тімін (T), які в україномовній літературі також часто позначаються буквами А, Г, Ц і Т відповідно. Ці букви складають «алфавіт» генетичного коду. У РНК використовуються ті ж нуклеотиди, за винятком тіміну, який замінений схожим нуклеотидом, — урацилом, який позначається буквою U (або У в україномовній літературі). У молекулах ДНК і РНК нуклеотиди складають ланцюжки і, таким чином, інформація закодована у вигляді послідовності генетичних «букв». Нуклеотиди можуть розміщуватись в довільній послідовності, утворюючи генетичні ланцюги. Кожен такий ланцюг може кодувати ряд амінокислот. Послідовність із трьох букв у генетичній послідовності називається триплетом. Один триплет може кодувати лише одну амінокислоту. Всього в організмі людини їх 20.

Номер слайду 13

Властивості генетичного коду:1. Код триплетний2. Код однозначний3. Код надлишковий (специфічний)4. Код не перекривається5. Між генами є «знаки пунктуації»6. Код універсальний

Номер слайду 14

Перегляд відеофрагмента

Номер слайду 15

Узагальнення й систематизація знань• Робота в групах1) Закодуйте амінокислоти відповідними нуклеотидами за допомогою таблиці генетичного коду: Лей-Сер-Гіс-Ала-Вал-Про

Номер слайду 16

2) Розділіть наведену послідовність нуклеотидів м. РНК на триплети. Обведіть перший кодон, з якого починається синтез білка та стоп-кодон. АЦАГГЦУГЦАУЦАГААГАГГЦЦАУЦААГЦАУГУЦАЦУГУЦЦУУЦУГЦЦАУААЦЦ

Номер слайду 17

•Вибіркове опитування до попереднього завдання:1) Яка амінокислота буде першою у ланцюгу? 2) Розрахуйте, скільки амінокислот містить синтезований на цій м. РНК білок.3) Користуючись таблицею генетичного коду, напишіть другу, третю та четверту амінокислоти, що будуть синтезовані на цій м. РНК.

Номер слайду 18

Прийом «Незавершене речення»1) Структура білкових молекул записана в ДНК у вигляді послідовності…?2) Перехід з мови ДНК на мову білка відбувається за певним правилом яке називається - …?3) Для генетичного коду характерні певні властивості:…?4) Для віх живих організмів генетичний код є …?

Номер слайду 19

Підведення підсумків уроку. Оцінювання учнів

Номер слайду 20

Домашнє завдання:вивчити конспект та створити ребус до теми.

Номер слайду 21

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
2433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку