Презентація на тему: "Генетично модифіковані організми."

Про матеріал
Презентація на тему: "Генетично модифіковані організми." Мета: Ознайомити учнів із генетично модифікованими організмами. 11 клас профіль К.Задорожний
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Генетично модифіковані організми

Номер слайду 2

Згадайте. Рекомбінація -процес, у якому ланцюжок ДНК розривається, а потім його фрагменти об'єднуються в іншому порядку.

Номер слайду 3

У вищих організмів рекомбінація здійснюється при незалежному розходженні хромосом під час процесу мейоза, або при обмінні ділянками гомологічних (парних) хромосом - кросинговері. Цей процес приводить до утворення геномів нащадків, котрі отримують різні комбінації генів своїх батьків, і можуть мати нові химерні аллелі. У еволюційній біології вважається, що така перестановка генів надає організму багато переваг,

Номер слайду 4

У молекулярній біології термін «рекомбінація» може також послатися на штучну і навмисну рекомбінацію певних ділянок ДНК, часто отриманих із різних організмів, створюючи так звану рекомбінантну ДНК.

Номер слайду 5

Кон’югація - передача генетичного матеріалу між клітинами через прямий міжклітинний контакт. Це один з механізмів горизонтального переносу генів.

Номер слайду 6

Трансформація - генетична модифікація клітини шляхом введення і подальшої експресії в ній чужорідного генетичного матеріалу.

Номер слайду 7

Трансдукція - форма горизонтального перенесення генів, при якій передача генетичного матеріалу від однієї клітини до іншої відбувається за допомогою віруса (бактеріофага у випадку бактерій). Вірус, що переносить клітинну ДНК або РНК, називається трансдукційною частинкою.

Номер слайду 8

Генетично модифіковані організми (ГМО) - це організми, генотип яких було змінено за допомогою методів генетичної інженерії з використанням технології рекомбі-нантних ДНК.

Номер слайду 9

Трансгенні організмиІнша назва генетично модифікованих організмів - трансгенні організми. Трансгенні організми можуть мати велике значення для підвищення ефективності сільського господарства та під час досліджень у галузі молекулярної біології.

Номер слайду 10

Перші генетично модифіковані організми, одержані за допомогою методів молекулярної біології, з’явилися у світі лише у 80-х роках ХХ ст. Бактерії були першими організмами, генетично модифікованими у лабораторії. На сьогодні їх використовують для різних цілей, з яких надзвичайно важливою є виробництво великої кількості людських білків, які можуть використовуватися у медицині.1. ГМ бактерії використовують для виробництва людського інсуліну, факторів згортання крові для лікування гемофілії.2. ГМО першою із тварин була – миша.

Номер слайду 11

ГМО тварини

Номер слайду 12

Етапи створння генетично модифікованих організмів1. Спочатку отримують потрібний ген, вилучаючийого з відповідного організму. 2. Наступним етапом є введення гена до складу вектора- це молекула ДНК, створена на основі одного з вірусів або бактеріальної плазміди, яка містить ген, потрібний для введення в організм.3. Після введення у вектор ген може використовуватися одразу, а може тривалий час зберігатися в геномній бібліотеці - є колекцією мікроорганізмів, до складу яких уведено генетичні вектори.

Номер слайду 13

4. Для використання вектор потрібно перенести в організм, який потрібно модифікувти, можна кількома різними способами: ДНК можна просто ввести в ядро клітини шляхом ін’єкції-застосувавши електричні розряди, які підвищують проникність клітинної мембрани. Також використовують транспортування векторів у клітину всередині ліпосом (мікрокульок, стінки яких побудовані з ліпідів). А ще можна напряму бомбардувати клітину мікрочастинками золота або ванадію, на поверхню яких нанесено вектори.5. Завершується створення генетично модифікованих організмів виявленням клітин, у яких вектор убудувався в ДНК, а новий ген почав працювати з подальшим їх відбором і розмноженням.

Номер слайду 14

Етапи створння генетично модифікованих організмів1. Отримання ізольованого гена.2. Введення гена у ДНК-вектор.3. Перенесення вектора з геном в організм, що модифікують (процес трансформації).4. Експресія генів у трансформованій клітині.5. Відбір (селекція) трансформованого біологічного матеріалу (клону) від нетрансформованого.

Номер слайду 15

Успіхи у створенні ГМО1. 2. 3.

Номер слайду 16

Генетична модифікація організмів у природі1. Горизонтального перенесення генів у бактерій. Він відіграє важливу роль в еволюції, що існує три мільярди років.2. Аналіз свідчить про те, що 1 % геному людини — це гени вірусів. Але в більшості випадків вони є генетичним сміттям, оскільки були знешкоджені системами захисту нашого геному.3. Гени ретровірусів, убудовані в наш геном, забезпечують роботу плаценти й дозволяють нам (як і іншим ссавцям) виношувати дитину в організмі матері.

Номер слайду 17

Гени ретровірусів забезпечують роботу плаценти,що мають РНК геном, який реплікують через ДНК як проміжну ланку. ВІЛ - РНК вірус

Номер слайду 18

Завдання для самоконтролю. Чи потрапляли в процесі еволюції гени інших організмів до геному людини? 2. Які морально-етичні проблеми може спричинити використання ГМО?

Номер слайду 19

Домашнє завдання§ 76. Генетично модифіковані організми 11 клас профіль К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Павлова Надія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коверко Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мончин Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
9 лютого 2020
Переглядів
15844
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку