Презентація на тему: "Біотехнологія."

Про матеріал

Презентація на тему: "Біотехнологія."

Мета: Ознайомити учнів із біотехнологією.

11 клас профіль К.Задорожний

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Біотехнологія

Номер слайду 2

Біотехноло́гія ( від грец. bios - життя, techne - мистецтво, майстерність і logos - слово, навчання) - використання живих організмів і біологічних процесів у виробництві. Термін вперше використав угорський вчений Карл Ерекі в 1919 році для позначення процесів, в яких продукти отримують за допомогою живих організмів. Близько 7000 до н.е.: Пивоваріння, бродіння, випічка дріжджового хліба.8000 до н.е. - 3000 до н.е.: йогурти і сири, виготовлені за допомогою молочнокислих бактерій різних культур.1675: Антоні ван Левенгук відкрив існування мікроорганізмів.1862: Луї Пастер відкрив бактеріальну природу ферментації.

Номер слайду 3

Класична біотехнологія. Використання мікроорганізмів Хлібопечення Пивоваріння Виноробство. Молочнокисле бродіння. Виробництво сирів

Номер слайду 4

Хлібопечення Вважається, що хліб із збродженого тіста почали виготовляти у Єгипті 5-6 тисячоліть тому. Найдавніший хліб, якому більше 4600 років, знайдено єгиптологами в гробниці фараона Рамзеса III. Саме у Єгипті почалось використання мікроорганізмів для розпушення тіста. Основними розпушувачами тіста є дріж­джі — одноклітинні гриби. Добре розподілені в масі тіста дріжджові клітини в процесі життєдіяльності виділяють вуглекислий газ, яким насичуєть­ся тісто. Внаслідок чого створюється тиск газу і тісто розпушується.

Номер слайду 5

Пивоваріння. Виноробство. Пивоваріння - найдревніше виробництво. Встановлено, що в Стародавньому Вавилоні варили пиво за 7000 років до н. е., а основною сировиною для пивоваріння були ячмінний солод і пшениця. У солоді є цукри (глюкоза, мальтоза, сахароза). Дріжджі здійснюють процес бродіння, внаслідок чого виділяються “бульбашки” — тобто вуглекислий газ, і спирт — ті самі “градуси”. Саме так у пиві з'являється алкоголь. Вперше вино згадується в Біблії. Але існує гіпотеза, що мешканці Месопотамії вирощували виноград за тисячу років до біблійних подій. В гробниці Тутанхамона знайшли пляшки з вином, етикетки яких детально описували склад вина. Якість вина залежить від дріжджів, що здійснюють бродіння. Хороші, енергійні дріжджі швидше проведуть бродіння, дадуть цілком здорове вино хорошої якості.

Номер слайду 6

Молочнокисле бродіння. Виробництво сирів Молочнокисле бродіння — процес анаеробного окиснення вуглеводів молочнокислими бактеріями з утворенням молочної кислоти. Використовується :для консервації продуктів харчування,у приготуванні кисломолочних продуктів, для біотехнологічного способу виробництва молочної кислоти. Використовується у процесі виробництва швейцарських сортів сиру. Виділення кислот і газу цими мікроорганізмами важливе для остаточного формування смаку та утворення «вічок» у сирах.

Номер слайду 7

Традиційні напрями сучасноїбіотехнології1. За допомогою мікроорганізмів отримують низку лікарських препаратів.2. Лимонна кислота – вироблена мікроорганізмами. 3. Натрій глутамат, - підсилювачем смаку й широко застосовується як харчова добавка.4. Живі організми використовують як засоби боротьби зі шкідниками та хворобами рослин.5. Пральний порошок із ферментами -продукти біотехнології.6. очищенні ґрунтів і води від нафтопродуктів, очищення побутових стоків є їх обробка за допомогою мікроорганізмів.7. Переробка сміття на звалищах за допомогою мікроорганізмів із подальшим використанням виробленого метану.

Номер слайду 8

Сучасні методи біотехнології. Генна інженерія. Генна інженерія - галузь молекулярної біології і генетики, завдання якої - конструювання генетичних структур за заздалегідь наміченим планом, створення організмів із новою генетичною програмою. Основні відкриття в галузі молекулярної генетики:1928 р.- Фредерік Гриффіт – явище бактеріальної трансформації.1944 р.- Освальд Евері –хімічна природа бактеріальної трансформації.60-і р. ХХ ст.- рестриктази, ДНК- лігази. Ендонуклеази рестрикції — ( рестрикційні ендонуклеази, рестриктази ) — група ферментів класу ендонуклеаз, що розрізають подвійну спіраль ДНК. ДНК-ліга́зи — фермент класу лігаз, що з'єднує разом дволанцюгові молекули ДНК, що мають дволанцюжкові розриви

Номер слайду 9

1972 р. - Пол Берг отримав рекомбінантну ДНК Рекомбінантна ДНК — молекула ДНК, отримана за допомогою методів генетичної інженерії (молекулярне клонування). Молекула поєднує в собі генетичний матеріал, виділений з різних біологічних джерел, створюючи таким чином певну ДНК послідовність.

Номер слайду 10

1973: - Стенлі Коен і Герберт Бойер повідомили про успішне перенесення людського гена в плазміду кишкової палички. 1978 р.- ген людського інсуліну перенесено до кишкової палички.1980 р.-випущено перший препарат рекомбінантного інсуліну.  Основні етапи клонування ДНК людини:1 - одержання певного гена; 2 - підготовка вектора; 3 - вмотування гена людини у вектор; 4 - проникнення рекомбінантно! ДНК у бактерію, де разом із плазмідою реплікується (відтворюється) ген людини.

Номер слайду 11

Клітинна інженерія. Клітинна інженерія — метод конструювання клітин нового типу на основі їх культивування, гібридизації та реконструкції. 

Номер слайду 12

Деякі досягнення біотехнології1928: Александр Флемінг - деякі цвілеві гриби можуть зупинити розмноження бактерій, що призвело до відкриття першого антибіотика: пеніциліну.1971: Ананда Чакрабарті отримав бактерію, що поїдає нафту, створену штучно для ліквіаціі нафтових розливів на суші і на воді.1978: Перша вагітність після запліднення в пробірці.1978: Завдяки біотехнології стали виробляти недорогий інсулін.1980: Застосування технології рекомбінантної ДНК. Використання прокаріотної моделі кишкової палички для виробництва синтетичного інсуліну та інших лікарських засобів.

Номер слайду 13

1985: Розроблено полімеразноланцюгову реакцію: 1994: Американське управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів схвалює перші ГМО продукти: помідори «Fla Sav».1994: Компанія Monsanto Company винесла на ринок генетично модифіковану сою «Roundup Ready», стійку до гербіцидів.1997: Британські вчені клонували вівцю по кличці Доллі з використанням ДНК дорослої особини.2000: Завершення «чернетки» геному людину в рамках проекту «Геном людини».

Номер слайду 14

Біотехнології в медицині1. Репродуктивна медицина займається профілактикою, діагностикою та лікуванням безпліддя в людини. 2.технології штучного запліднення — екстракорпоральне (поза організмом жінки) та інтракорпоральне (в організмі жінки) заплідненням.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Трансплантація - це пересадка реципієнту органа або тканини, які були взяті з організму донора.

Номер слайду 18

Одним із найбільш перспективних напрямів трансплантології є 3 D-принтинг органів

Номер слайду 19

Ця технологія заснована на створенні з живих клітин тривимірних моделей органів на штучній основі. У ній використовується система 3 D-друку. Перевага цього методу в тому, що можна використовувати штучно культивовані клітини самого пацієнта.

Номер слайду 20

Зараз таку технологію вже почали комерційно використовувати для вирощування шкіри, кровоносних судин, серця та деяких окремих тканин. Поки що основні успіхи було досягнуто у створенні окремих тканин. Друк цілих органів перебуває на стадії відпрацювання технології.

Номер слайду 21

Запитання та завдання1. Що таке біотехнологія?2. Які організми використовуються у класичній біотехнології?3. В чому суть бродіння?4. Дайте визначення поняття «генна інженерія».5. Поясніть роль рестриктази і лігази у біотехнології.6. Покажіть значення біотехнологічних методів для людини.7. Які переваги і недоліки мають методи біотехнології у випадку їх застосування для охорони довкілля? 8. Чому застосування мікроорганізмів для синтезу лимонної кислоти є вигіднішим, ніж її хімічний синтез?

Номер слайду 22

Домашнє завдання§ 77. Біотехнологія11 клас профіль К.задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Мельникова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гайдай Людмила Василівна
    Дякую Вам за роботу високого рівня!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 лютого 2020
Переглядів
17213
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку