Презентація на тему "Гідросфера"

Про матеріал
Презентація на тему "Загальна кількість води на Землі, її розподіл між частинами гідросфери.Світовий океан та його частини: океани, моря, затоки, протоки. Шкала глибин, визначення глибин океанів і морів. Острови в океані " для учнів 6-х класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна кількість води на Землі, її розподіл між частинами гідросфери. Світовий океан та його частини: океани, моря, затоки, протоки. Шкала глибин, визначення глибин океанів і морів. Острови в океані.

Номер слайду 2

Прийом «Асоціація» Які предмети чи явища асоціюються у вас з «водою»?

Номер слайду 3

ГІДРОСФЕРА – ЦЕ ВОДНА ОБОЛОНКА ЗЕМЛІ 71 % поверхні Землі вкритий водою

Номер слайду 4

Значна кількість води на Землі знаходить у рідкому стані. Набагато меньше її у твердому(сніг, лід) та газоподібному (водяний пар) станах.

Номер слайду 5

Поясніть, чому необхідно берегти воду.

Номер слайду 6

Світовий колообіг води — безперервний процес переміщення вологи зі Світового океану через атмосферу та її повернення через річки, підземний стік,льодовики.

Номер слайду 7

В океанах плавають великі айсберги, довжина та ширина яких іноді сягає декількох десятків кілометрів. Вони поступово тають та поповнюють водні запаси планети.

Номер слайду 8

Океани Тихий Атлантичний Індійський Північний льодовитий Деякі вчені виділяють ще п’ятий океан — Антарктичний, або Південний.

Номер слайду 9

Море — це частина океану, відокремлена від нього суходілом, островами або підводним підняттям дна. Одні моря майже повністю відокремлені від океанів, інші ж — вельми умовно. Тому моря за ступенем їх відокремлення від Світового океану поділяють на внутрішні та зовнішні.

Номер слайду 10

Внутрішні моря глибоко врізаються у сушу і з'єднуються з океанами вузькими протоками . Найбільш віддалені від Світового океану внутрішні моря - Чорне та Азовське - омивають Україну з півдня.

Номер слайду 11

Зовнішні моря неглибоко входять в сушу і відокремлюються від океанів островами, півостровами, різними нерівностями (поднятиями дна).

Номер слайду 12

Іноді виділяють ще і міжострівні моря. Це, як правило, невеликі моря, розміщені між групами островів, які відокремлюють їх від океанів.

Номер слайду 13

Працюємо з таблицею Море - це частина океану, відділена від нього сушею, островами або підводними підняттями дна Внутрішні Зовнішні Заповніть таблицю, використовуючи фізичну карту півкуль в атласі або підручнику.

Номер слайду 14

В межах океанів і морів виділяються затоки. Вони заглиблюються в сушу, але мають вільний водообмін з океаном.

Номер слайду 15

До складових Світового океану відносяться і численні протоки. Це порівняно вузькі смуги води, що розділяють ділянки суші і з'єднують між собою різні частини морів і океанів.

Номер слайду 16

На кожній фізичній карті, крім обов'язкового масштабу, знаходиться шкала глибин і висот у метрах .

Номер слайду 17

Фронтальный опрос 1. Що таке гідросфера? Яке співвідношення прісної та солоної поди на Землі? 2. У якому стані знаходиться більша частина води на Землі? 3. Поясніть, як відбувається світовий колообіг води. Яку роль він відіграє? 4. Скільки існує океанів на Землі? 5. Із яких частин складається Світовий океан?

Номер слайду 18

6. Що таке море? 7. Яку існують типи морів? 8. Чим протоки відрізняються від затоків?

Номер слайду 19

9. Що таке затока? 10. Як виглядає шкала глибин та висот? Якими кольорами на фізичній карті позначають форми рельєфа суходолу та моря? 12.Від чого залежать особливості побудови шкали глибин та висот на різних картах?

ppt
Додано
29 березня 2021
Переглядів
1301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку