Презентація на тему "Глобальні екологічні проблеми людства"

Про матеріал
Доповнення до теми "Глобальні проблеми людства". Сприяє більш глибшому вивченні різних видів екологічних проблем та способів боротьби з ними.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Поняття "глобалізм" (від лат. globus - куля, тобто такий, що охоплює всю земну кулю) застосовується для визначення стилю у політиці, коли певне питання розглядається і вирішується у контексті загальних для людства проблем, що стосуються всіх і потребують для свого розв'язання спільних зусиль. Глобалізація сприяє взаємозв'язку і взаємозалежності всіх країн, "спресовує" світ у єдине ціле, перетворює планету на "світове село" ( "global village") із спільними проблемами.

Номер слайду 3

На межі тисячоліть людство зіткнулося з надзвичайно гострими проблемами, які дістали назву "глобальні" і під якими розумітимемо сукупність суперечливих процесів, що є змістом сучасної кризи світової цивілізації. Глобальні проблеми створюють загрозу нормальному розвиткові і навіть існуванню країн світу, потребують для відвернення цих катастрофічних наслідків спільних зусиль, тобто мають всеохоп-люючий, планетарний, глобальний характер.

Номер слайду 4

Джерела глобальних проблем сучасності: • поглиблення суперечностей між людиною та природою (екологічні, продовольчі, енергетичні та ін.); • у відносинах між людьми (проблеми війни і миру, демографічні кризи, подолання слаборозвиненості, захист та розвиток духовного середовища, боротьба із хворобами, злочинністю тощо).

Номер слайду 5

Екологічна політика — це система засобів і заходів, пов'язаних із впливом суспільства на природу і спрямованих на забезпечення екологічно-збалансованого розвитку і цивілізованості. При такому підході екологічну політику поділяють на дві групи взаємопов'язаних завдань : перша — забезпечення умов існування людини, друга — формування культури життя. Ефективність заходів законодавчої, виконавчої та судової влади залежитиме від її здатності усвідомлювати екологічні проблеми і відповідним чином на них реагувати. Компетенція представників влади повинна розширюватись за рахунок екологічної свідомості, без якої екологічні проблеми не будуть вирішені.

Номер слайду 6

Найважливішими напрямами екологічної політики є такі: > допустимі форми використання природоохоронного по тенціалу на основі планування, стимулювання та контролю з боку держави; > створення та впровадження екологосумісних технологій; > моніторинг, експертиза, гласність; > виховання дбайливого ставлення до природи у всіх громадян тощо.

Номер слайду 7

Традиційне спрямування економіко-технологічного розвитку цивілізації призвело до глобальної екологічної кризи. Визначальними елементами природи, що оточує нас, є: атмосфера — газоподібна оболонка Землі; гідросфера - сукупність усіх вод земної кулі (океанів, морів, льодовиків, підземних вод, річок і озер); літосфера - зовнішня тверда оболонка Землі — ґрунти і надра; біосфера — цілісна геологічна оболонка Землі, тобто форма існування життя на планеті.

Номер слайду 8

Атмосфера Дані ООН свідчать, що в атмосферу щорічно викидається НО млн т оксиду сірки; 70 млн т оксиду азоту; 180 млн т оксиду вуглецю; 70 млн т неочищених отруйних газів; 60 млн т завислих частинок; 700 тис. т фреонів (сполук важких металів); 500 тис. т свинцю; 10 тис. т ртуті. Встановлено, що 80 % кисню постачає в атмосферу морський фітопланктон, 20 % — тропічні ліси та інша рослинність. Але ця рівновага порушена антропогенними чинниками. Щорічна кількість кисню в атмосфері зменшується на 10 млрд т (цього вистачило б для дихання кількох десятків мільярдів чоловік). А промисловість, наприклад, США, Японії та ФРН взагалі живе за рахунок інших, бо споживає кисню більше, ніж його утворюється на територіях цих країн. Виникла реальна загроза зміни клімату і порушення енергетичного балансу планети, що пов'язано із значним виділенням вуглекислого газу. У повітрі циркулюють створені людиною отруйні речовини, які призводять до мутагенного забруднення. Так, якщо в 1945 р. було зареєстровано 0,7 % народжених з цієї причини неповноцінних дітей, то нині — понад 10 % немовлят народжуються із спадковими дефектами. Це реальна загроза генофонду людства.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Озон – це видозміна кисню, вибуховий газ синього кольору з характерним запахом Що таке озон?

Номер слайду 11

Озонова діра – локальне падіння концентрації озону в стратосфері на 10 – 40%. Пов’язано це з дією фреонів, зменшенням кількості кисню при запусках космічних кораблів та польотами реактивних літаків Що таке озонова діра

Номер слайду 12

Здатність поглинати біологічно небезпечне ультрафіолетове випромінювання Сонця Озон – найсильніший окислювач (просто кажучи - отрута), тому приземний озон небезпечний Здатність поглинати інфрачервоне випромінювання земної поверхні Здатність прямим і непрямим чином впливати на хімічний склад атмосфери Властивості озону:

Номер слайду 13

По – перше, - це запуски космічних ракет. Паливо, що згорає, «випалює» в озоновому шарі більші діри. Колись передбачалося, що ці «діри» затягуються Викиди висотних літаків і ракет

Номер слайду 14

Викиди висотних літаків і ракет По – друге Літаки особливо ті, що летять на висотах в 12-15 км. Але, у той же час літаки, що літають нижче 12 км, дають збільшення озону По – третє Окиси азоту. Їх викидають ті ж літаки, але найбільше їх виділяється з поверхні ґрунту, особливо при розкладанні азотних добрив

Номер слайду 15

Колись фреони розглядалися як ідеальні для практичного застосування хімічні речовини, оскільки вони дуже стабільні й неактивні, а виходить, не токсичні. Як це не парадоксально, але саме інертність цих сполук робить їх небезпечним для атмосферного озону Хлорофлуоровуглеці (ХФВ), або фреони

Номер слайду 16

Наслідки руйнування озонового шару є шкідливими для здоров’я людей. УФ – випромінювання може спричинити рак, катаракту, сонячні опіки, сніжну сліпоту, старіння шкіри та зниження імунітету

Номер слайду 17

КИСЛОТНІ ДОЩІ

Номер слайду 18

Утворення кислотних дощів Оксиди сірки та азоту,що викидаються в атмосферу внаслідок роботи теплових електростанцій і автомобільних двигунів, сполучаються з атмосферною вологою й утворюють дрібні крапельки сірчаної та азотної кислот, які переносяться вітрами у вигляді кислотного туману й випадають на землю кислотними дощами

Номер слайду 19

ВПЛИВ КИСЛОТНИХ ДОЩІВ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ

Номер слайду 20

Знижує врожайність більшості сільськогосподарських культур внаслідок ушкодження листя кислотами

Номер слайду 21

Вимиває з ґрунту кальцій, калій і магній, що викликає деградацію фауни і флори

Номер слайду 22

Гинуть ліси(особливо чутливі до кислотних дощів кедр, бук і тис)

Номер слайду 23

Отруюється вода озер і ставків, де гине риба, зникають комахи

Номер слайду 24

Гинуть ліси у гірських районах, що викликає гірські зсуви й селеві потоки

Номер слайду 25

Прискорюється руйнування пам'ятників архітектури і житлових будинків, особливо тих, що оздоблені мармуром і вапняком

Номер слайду 26

Вплив парникового ефекту Парниковий ефект - ефект розігріву приземного шару повітря, викликаний тим, що атмосфера поглинає теплове випромінювання земної поверхні, в яке перетворюється велика частина світлової енергії Сонця, що досягла Землі.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Вплив парникового ефекту Засухи Урагани Тайфуни Повені

Номер слайду 29

Шляхи скорочення темпів парникового ефекту Розвиток альтернативної енергетики Запобігання вирубки лісів, збільшення лісових масивів Установка на промислових підприємствах додаткових фільтрів для мінімізації викиду в атмосферу шкідливих газів Енергозбереження Укладення міжнародних угод про охорону навколишнього середовища

Номер слайду 30

Гідросфера Гідросфера землі - найбільш вразливий компонент навколишнього середовища. З розвитком хімічної, нафтохімічної, гірничорудної, целюлозно-паперової промисловості та комунікацій склад води швидко погіршується. Відбувається дестабілізація Світового океану - загальна маса забруднюючих відходів становить мільярди тонн на рік. Виснажуються джерела прісної води. Якщо в стародавні часи споживання води на душу населення становило 12 — 18 літрів на добу, то сьогодні - від 200 до 400 літрів. Нині мільйони жителів Землі фактично не мають доступу до питної води, а 1,7 млрд чол. вживають забруднену, що і призводить часто до смертних наслідків (близько мільйона щорічно).

Номер слайду 31

Джерел забруднення води багато, основними з них є: · стічні води промислових підприємств; · побутових стоках комунального господарства; · стічні води сільського господарства; · води шахт, нафтопромислів, рудників; · відходи виробництв при видобутку різних корисних копалин; · відходи деревини в деревообробній промисловості; · скиди водного і залізничного транспорту тощо.

Номер слайду 32

викидів неочищених і слабо очищених стічних вод. Щорічно до гідросфери надходить близько 1800 млрд метрів кубічних

Номер слайду 33

Проблема дефіциту чистої прісної води виникла через забруднення багатьох водойм, зміни клімату, а також зростання водоспоживання у зв'язку із зростанням чисельності населення. Як наслідок нині приблизно 1 млрд осіб не мають доступу до чистої води.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Забруднення води стічними водами

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Літосфера Спостерігається дедалі більша ерозія і засолення ґрунтів, наступ пустель, що свідчить про критичний стан літосфери. Загальна площа орних земель суші становить близько 1,5 млрд га (10—11% площі суші). Резерви сільськогосподарських угідь уже повністю вичерпані. На кожного жителя планети припадає 0,4 га орної землі. Інтенсивне використання земних надр призводить до їх виснаження. За період з 1945 по 1995 pp. людство підняло на-гора стільки сировини, скільки за всю свою попередню історію. Середньорічний обсяг видобутих корисних копалин становить 25 — 30 т на одного жителя Землі. Підраховано, що невичерпних ресурсів практично немає. Так, алюмінію вистачить на 570 років; заліза — на 250; олова, міді, цинку — на 25 — 35; золота, срібла, нікелю — на 50 років. І Проблема охорони і раціонального використання природних ресурсів глобальна ще й тому, що всі держави взаємопов'язані і взаємозалежні у питанні забезпечення сировиною й енергією. Вона загострюється і вкрай нерівномірним розміщенням корисних копалин на планеті. Майбутнє Землі багато в чому залежить від того, чи зуміють налагодити свої взаємовідносини країни, що мають запаси природних ресурсів, і ті, що їх лише споживають. Особливої гостроти набуває енергетична проблема - щорічне споживання енергоресурсів перевищує 10 млрд т умовного палива (для порівняння ця цифра у 60-х роках XX ст. становила 2,7 млрд т). Енергетичний баланс світу на 60 % складається з нафти й газу, запаси яких швидко вичерпуються. Необхідна структурна зміна в енерго-користуванні, а саме перехід на ядерну енергетику, використання природних явищ - вітру, сонця, припливів і відпливів, упровадження енергозберігаючих технологій.\

Номер слайду 39

Кількість земельних ресурсів на земній кулі обмежена, до того ж їх не можна замінити жодними іншими ресурсами

Номер слайду 40

Наслідки нераціонального використання земельних ресурсів: Ерозія грунтів Засолення Забруднення пестецидами Опустелювання

Номер слайду 41

Щороку з активного використання вилучаються мільйони га земель, а це зменшує можливості людства вирішити продовольчу, сировинну, соціальну та інші глобальні проблеми.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Біосфера Біосфера— це стійка динамічна система, рівновага в якій встановилася в основних своїх рисах й незмінно діє впродовж сотень мільйонів років. Поява на Землі людини докорінно змінила хід еволюції біосфери. Нині на планеті загрожує зникнення близько 20 — 25 тис. видам рослин (усього їх налічується 400 тис. видів, з яких 1,5 тис. — культурні рослини). Фауна Землі налічує 2 млн видів тварин. Підраховано, що за останнє тисячоліття на планеті вимерло чи було знищено понад 140 видів птахів і понад 100 видів тварин. Під загрозою знищення опинилось близько 600 видів птахів. Отже, людська діяльність, особливо з часу, коли вона зорієнтувалася лише на корисність та споживацтво, стала важливою причиною трансформації біосфери Землі.

Номер слайду 44

Ліси – легені нашої планети…

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Через діяльність людини природне вимирання прискорилося в 100 разів Тварини, яких вже не існує…

Номер слайду 47

Охорона видового різноманіття тваринного світу

Номер слайду 48

Майбутнє нашої планети в наших руках….

Номер слайду 49

Тож бережімо її…

Номер слайду 50

Ставтесь до природи не так, ніби ви отримали її у спадок від батьків, а так, начe позичили її у дітей

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Дякую за роботу. Сподобалась.Використовую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 березня 2021
Переглядів
4768
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку