Презентація на тему "Глюкоза"

Про матеріал
Презентація на тему "Глюкоза" для учнів 10 класу. Сподіваюсь, комусь допоможе:)
Перегляд файлу

підготувала учениця 10-Б класуГлюкоза

Криницька Софія

image

За своєю будовою глюкоза — складна багатофункціональна сполука, що містить

п’ять гідроксильних груп і одну альдегідну групу (− COH). Глюкоза має подвійні

властивості – є альдегідом, і багатоатомним спиртом. У розчині глюкози є молекули лінійної й циклічної будови.

Глюкоза може існувати у двох формах:

1)     відкрита

image

2)     циклічна.

image

Фізичні властивості глюкози:

-       безбарвна кристалічна речовина;

-       без запаху;

-       густина 1,54 г/см3;

-       tпл = 146 оС;

-       добре розчиняється у воді;

-       погано розчиняється в органічних розчинниках;- солодка на смак. image

Хімічні властивості глюкози

Якщо молекула глюкози містить декілька функціональних груп, то вона має виявляти хімічні властивості як альдегідів, так і багатоатомних спиртів.

1)        Якісна реакція на багатоатомні спирти - це є реакція із купрум (ІІ) гідроксидом, в результаті якоїблакитний осад зникає і розчин набуває темно-синього забарвлення:

С6Н12О6 + Сu(ОН)2 = без нагрівання сполуки – яскраво-синій прозорий розчин

2)        Окиснення - як альдегіди глюкоза вступає в реакції окиснення, можна використовувати різніокисники. Наприклад,  розчин аргентум (І) оксид:

C6H12O6 + Ag2O = C6H12O7 + 2Ag

Також можна використовувати купрум (ІІ) гідроксид. Після нагрівання розчину темно-синього кольору, утворюється червоний осад купрум (І) оксиду - продукт окиснення глюкози:

С6H12O6 + 2Cu(OH)2 = C6H12O7 + 2CuOH + H2O 2CuOH = Cu2O + H2O

 Завдяки цій реакції глюкозу можна відрізнити від багатоатомних спиртів, а також від фруктози і сахарози.

3) Відновлення - водень за наявності каталізаторів (нікель, паладій) та під дією температури відновлює альдегідну групу до гідроксильної:

С6H12O6 + H2 = C6H14O6

image

Продуктом реакції є сорбіт (шестиатомний спирт).

4) Бродіння - це біохімічний процес, що відбувається під дією ферментів, які виділяють живі організми:

-                спиртове бродіння: одноклітинні гриби дріжджі живляться вуглеводами, зокремаглюкозою, продуктами травлення є етанол та вуглекислий газ:

C6H12O6 2CO2+2C2H5OH

-                молочнокисле бродіння: відбувається коли молоко, яке отримане від корови стоїть. Тудипроникають молочнокислі бактерії і молоко перетворюється на кисле молоко. Такий процес є і у промисловому виробництві – виробництві кефіру. Кефір утворюється в тому випадку коли утворюються молочнокислі бактерії. Під час перероблення вуглеводів молочнокислими бактеріями, продуктом є молочна кислота:

C6H12O6 2CH3- CH(OH)- COOH

- маслянокисле бродіння - це коли замість молочної кислоти утворюється масляна

 

C6H12O6 C3H7COOH+2H2+2CO2

Застосування глюкози

-        У медицині застосовується як засіб посиленого живлення і як лікарськаречовина.

-        Використовується у кондитерстві (виготовлення мармеладу, карамелі,пряників тощо)

-        Входить до складу солодких напоїв.

-        У виробництві пива (спиртове бродіння)

-        У квашенні капусти, огірків, молока (молочнокисле бродіння)

-        Як вихідний продукт при виробництві аскорбінової і гліконової кислот- У текстильній промисловості застосовується при фарбуванні.

-Використовується для виготовлення дзеркал, ялинкових прикрас (сріблення)

Біологічне значення глюкози

 

-        Глюкоза є основним продуктом фотосинтезу

-        В організмі людей та тварин глюкоза є основним та найбільшуніверсальним джерелом енергії для забезпечення метаболічних процесів.

-        Глюкоза — важлива структурна одиниця, з якої побудовані полісахариди (крохмаль, глікоген, клітковина).

-        Глюкоза входить до складу дисахаридів — сахарози, лактози,мальтози.

Дякую за увагу !

pdf
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
19 квітня 2023
Переглядів
608
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку