підготувала учениця 10-Б класуГлюкоза
Криницька Софія
За своєю будовою глюкоза — складна багатофункціональна сполука, що містить
п’ять гідроксильних груп і одну альдегідну групу (− COH). Глюкоза має подвійні
властивості – є альдегідом, і багатоатомним спиртом. У розчині глюкози є молекули лінійної й циклічної будови.
Глюкоза може існувати у двох формах:
1) відкрита
2) циклічна.
Фізичні властивості глюкози:
- безбарвна кристалічна речовина;
- без запаху;
- густина 1,54 г/см3;
- tпл = 146 оС;
- добре розчиняється у воді;
- погано розчиняється в органічних розчинниках;- солодка на смак.
Якщо молекула глюкози містить декілька функціональних груп, то вона має виявляти хімічні властивості як альдегідів, так і багатоатомних спиртів.
1) Якісна реакція на багатоатомні спирти - це є реакція із купрум (ІІ) гідроксидом, в результаті якоїблакитний осад зникає і розчин набуває темно-синього забарвлення:
С6Н12О6 + Сu(ОН)2 = без нагрівання сполуки – яскраво-синій прозорий розчин
2) Окиснення - як альдегіди глюкоза вступає в реакції окиснення, можна використовувати різніокисники. Наприклад, розчин аргентум (І) оксид:
Також можна використовувати купрум (ІІ) гідроксид. Після нагрівання розчину темно-синього кольору, утворюється червоний осад купрум (І) оксиду - продукт окиснення глюкози:
С6H12O6 + 2Cu(OH)2 = C6H12O7 + 2CuOH + H2O 2CuOH = Cu2O + H2O
Завдяки цій реакції глюкозу можна відрізнити від багатоатомних спиртів, а також від фруктози і сахарози.
3) Відновлення - водень за наявності каталізаторів (нікель, паладій) та під дією температури відновлює альдегідну групу до гідроксильної:
Продуктом реакції є сорбіт (шестиатомний спирт).
4) Бродіння - це біохімічний процес, що відбувається під дією ферментів, які виділяють живі організми:
- спиртове бродіння: одноклітинні гриби дріжджі живляться вуглеводами, зокремаглюкозою, продуктами травлення є етанол та вуглекислий газ:
C6H12O6 → 2CO2+2C2H5OH
- молочнокисле бродіння: відбувається коли молоко, яке отримане від корови стоїть. Тудипроникають молочнокислі бактерії і молоко перетворюється на кисле молоко. Такий процес є і у промисловому виробництві – виробництві кефіру. Кефір утворюється в тому випадку коли утворюються молочнокислі бактерії. Під час перероблення вуглеводів молочнокислими бактеріями, продуктом є молочна кислота:
- маслянокисле бродіння - це коли замість молочної кислоти утворюється масляна
- У медицині застосовується як засіб посиленого живлення і як лікарськаречовина.
- Використовується у кондитерстві (виготовлення мармеладу, карамелі,пряників тощо)
- Входить до складу солодких напоїв.
- У виробництві пива (спиртове бродіння)
- У квашенні капусти, огірків, молока (молочнокисле бродіння)
- Як вихідний продукт при виробництві аскорбінової і гліконової кислот- У текстильній промисловості застосовується при фарбуванні.
-Використовується для виготовлення дзеркал, ялинкових прикрас (сріблення)
Біологічне значення глюкози
- Глюкоза є основним продуктом фотосинтезу
- В організмі людей та тварин глюкоза є основним та найбільшуніверсальним джерелом енергії для забезпечення метаболічних процесів.
- Глюкоза — важлива структурна одиниця, з якої побудовані полісахариди (крохмаль, глікоген, клітковина).
- Глюкоза входить до складу дисахаридів — сахарози, лактози,мальтози.
Дякую за увагу !