Презентація на тему "Гриби Червоної книги України"

Про матеріал

Матеріал містить інформацію про деякі гриби з Червоної книги України. Дана презентація виховує бережне ставлення до природи, оточуючого середовища та життя на планеті вцілому.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Деякі гриби з Червоної книги

Номер слайду 2

Гриби. Гриби - це унікальні створіння природи, яких вчені до цих пір не можуть віднести ні до рослин, ні до тварин. Крім того, що вони дуже смачні, вони також корисні в різних сферах життя людини. Наприклад, це медицина або переробка промислових відходів. У той же час вживання деяких видів грибів може бути небезпечним для організму людини.

Номер слайду 3

Деякі факти. Задовго до того, як на Землі з'явилися дерева, на нашій з вами планеті росли гігантські гриби.Існує їстівний гриб, що росте в дикій природі, який за смаком нагадує м'ясо смаженої курки. Називається цей гриб «трутовик сірчано-жовтий» (Laetiporus sulphureus). Вчені припускають, що для збільшення бойової люті вікінги вживали галюциногенні гриби. Гриб «мухомор» містить психотропні хімічні речовини, які викликають у людини макропсію. При цьому людині буде здаватися, що деякі об'єкти навколо неї виглядають меншими або більшими, ніж це є насправді.

Номер слайду 4

Решіточник червоний  Решіточник червоний (Clathrus ruber) — вид грибів роду родини Веселкові(Phallaceae)Сучасну біномінальну назву надано у 1801 році. 

Номер слайду 5

Будова. Кулясте або яйцеподібне молоде плодове тіло вкрите білою зовнішньою оболонкою 5–10 см заввишки. Перидій згодом швидко зникає, відкриваючи товстий драглистий середній шар. Червонувате або жовтувато-біле дозріле плодове тіло складається з куполоподібного сітчастого рецептакула 15–17 см заввишки, з округлими або кутастими отворами. Ніжки не має. Внутрішня поверхня сітки рецептакула вкрита спроносним шаром, що має дуже неприємний різкий запах. Овальні безбарвні спори розповсюджуються комахами, які збираються на запах.

Номер слайду 6

Поширення та середовище існування. Росте в Європі, Північній Америці та Північній Африці. В Україні виявлений в Закарпатті, Кримському Лісостепу та на Південному березі Криму. Можна знайти в старих парках або лісопаркових зонах, на межі культурної та природної лісової рослинності з дуба пухнастого з домішкою ялівцю високого та граба східного. Утворює плодові тіла з квітня по листопад.

Номер слайду 7

Сироїжка синювата. Сироїжка синювата, сироїжка турецька (Russula turci) — вид базидіомікотових грибів родини Сироїжкові (Russulaceae)

Номер слайду 8

Поширення. Вид поширений в Європі, трапляється у Північній Африці та на Канарських островах. Росте у хвойних лісах, утворює мікоризу з ялиною та ялицею. В Україні монтанний вид з диз'юнктивним ареалом. Зустрічається на заході країни у Закарпатській, Львівській та Рівненській областях.

Номер слайду 9

Опис. Плодове тіло характеризується щільним м'якушем білого кольору, що стає жовтою у зрілих грибів. Під шкіркою м'якуш віддає бузковим відтінком, має солодкуватий присмак і добре виражений запах. Ніжка циліндричної форми, іноді може бути і булавоподібною. Колір ніжки білий, рідше може бути рожевим. При вологій погоді колір ніжки має жовтуватий відтінок. Діаметр шапинки варіюється в межах 3–10 см, а її опукла спочатку форма у міру дозрівання плодових тіл стає сплощеною, втиснутою. За кольором шапинка частіше — лілова, може бути насиченою фіолетовою, фіолетово-бурою або сіро-фіолетовою. Покрита слизистою блискучою шкіркою, яку можна легко зняти. Гіменофор пластинчастий, складається з частих, що поступово розходяться, пластинок, трохи приростає до ніжки. спочатку його колір — кремовий, який поступово стає охристим. Споровий порошок у цих сироїжок має вохристий відтінок, містить в своєму складі яйцеподібні спори з розмірами 7–9×6–8 мкм, поверхня яких покрита шипиками.

Номер слайду 10

Трюфель літній. Трю́фель або земляне́ се́рце (лат. Tuber, нім. Trüffel) — рід сумчастих грибів із підземними м'ясистими плодовими тілами з порядку пецицієві. До справжніх трюфелів належать їстівні види, які вважаються цінними делікатесами. «Трюфелями» називають й інші гриби зі схожими плодовими тілами, наприклад, із родів Choiromyces, Elaphomyces та Terfezia. Серед них також є їстівні, але в кулінарії вони оцінюються значно нижче. Інколи вони потрапляють у продаж як «фальшивий делікатес». Трюфелі можуть жити на глибині 30—50 см під землею. За деякими джерелами стало відомо, що трюфелі ростуть і в Україні..

Номер слайду 11

Опис та екологія. Ростуть у лісах як сапротрофи або створюють мікоризу з корінням дерев. Деякі плодові тіла у розрізі за малюнком нагадують мармур. Міцелій трюфелів утворює мікоризу з корінням дуба, рідше граба. Розмножується спорами, як і всі гриби

Номер слайду 12

Поширення в УкраїніВ  Україні зимовий трюфель росте в дібровах Лісостепу Правобережної України та Криму. Літній трюфель поширеніший, у тому числі в дубових лісах Лісостепу східних регіонів країни. Зимовий трюфель утворює плодове тіло з листопада по березень, літній — у серпні–вересні.

Номер слайду 13

Дякую за увагу !

pptx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
5843
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку