25 червня о 18:00Вебінар: Компетентнісні завдання з природничої грамотності: від документів PISA до розширеного світогляду

Презентація на тему "Гриби Кролевеччини"

Про матеріал
Даний матеріал покликаний розширити знання та уявлення про гриби як живі організми природи. Містить дослідницький матеріал про їстівні та умовно-їстівні гриби Кролевеччини. Виховує бережне ставлення до природи, живих організмів та власного здоров’я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

МЕТА: Розширити знання та уявлення про гриби як живі організми природи. Дослідити їстівні та умовно-їстівні гриби Сумщини. Розвивати дослідницькі вміння, спостережливість, допитливість за живою природою. Виховувати бережне ставлення до природи, живих організмів та власного здоров’я.

Номер слайду 3

ПЕРЕЛІК ДОСЛІДЖЕНИХ ЗАПИТАНЬ Коротка характеристика їстівних та умовно-їстівних грибів Опис їстівних грибів: білий гриб, дубовик, маслюк звичайний, підберезовик, підосичник, моховик бархатний, польський гриб, гриб-зонтик, печериці білосніжні, дощовик справжній, сироїжка харчова, лисички. Опис умовно-їстівних грибів: волнушка, сморчок, опеньок осінній. Інформація про отруйні гриби – двійники: сатанинський гриб, жовчний гриб, перцевий гриб, мухомор червоний та пантерний, чешуйницю гребінчасту, бліду поганку, строчок звичайний, опеньки сірчано–жовті та цегляно-червоні. Народна творчість про гриби: прикмети погоди, загадки, вірші.

Номер слайду 4

Їстівні та умовно-їстівні гриби Їстівними називають гриби з яких можна приготувати страву без попереднього замочування або відварювання. Умовно-їстівні гриби вимагають уваги як під час збору, так і приготуванні страв. Такі гриби потрібно попередньо вимочувати декілька разів, кип’ятити, що сприяє видаленню шкідливих речовин.

Номер слайду 5

Білий гриб (боровик) Росте в березових, дубових, соснових лісах з травня по жовтень Білок цього гриба рівноцінний білку мяса Мякотть гриба біла, на зламі кольору не міняє Має отруйного двійника Жовчного гриба

Номер слайду 6

Жовчний гриб (гірчак) (двійник білого гриба) Відмінна особливість - цей гриб ніколи не пошкоджується комахами. За рахунок цього він виглядає дуже привабливо. При попаданні невеликого шматочка помилкового білого гриба смак страви буде гіркий. Ознаки отруєння: У першу добу вживання людина може відчувати незначне запаморочення і слабкість. Надалі всі симптоми зникають. Проявляються перші ознаки через кілька тижнів. Починаються проблеми з відділенням жовчі. Порушується працездатність печінки. При високих концентраціях попадання токсинів можливий розвиток цирозу печінки.

Номер слайду 7

Дубовик Росте у світлих листяних та мішаних лісах М’якоть гриба лимонно-жовта, на зламі синіє Збирають у серпні - вересні Має отруйного двійника Сатанинський гриб

Номер слайду 8

Сатанинський гриб (двійник білого гриба та дубовика) Відрізнити сатанинський гриб можна за характерним неприємним запахом, який часто нагадує гнилу цибулю. Втім, у молодому віці ця ознака може бути відсутньою. Тому уважно дивіться на зріз ніжки. Якщо вона посиніє протягом 3-5 хвилин, сміливо викидайте цього двійника зі свого кошики.

Номер слайду 9

Маслюк звичайний Росте скрізь, найчастіше у молодих соснових посадках Зустрічається групами з травня по жовтень Краї шапинки щільно з’єднані з ніжкою плівкою У природі нараховують близько 40 форм цього гриба

Номер слайду 10

Перцевий гриб (двійник маслюка) В нашій країні цей гриб росте повсюдно. Віддає перевагу для свого місця проживання хвойним сосновим та ялиновими лісам з дрібним різнотрав'ям. Зустрічається з кінця червня і до початку жовтня. Містить отруту, яка повільно руйнує структуру клітин печінки, провокуючи їх мутацію. В кінцевому результаті може розвинутися цироз і рак печінки. На початковій стадії отруєння може проявлятися у вигляді застійних жовчних явищ, які дають про себе знати у вигляді тяжкості в правому підребер'ї. Перші симптоми можуть проявитися через кілька місяців після вживання перцевого гриба в їжу.

Номер слайду 11

Підберезовик (бабка) Росте у світлих, листяних лісах, переважно березових Зустрічається з травня по жовтень М’якоть при розрізуванні та висиханні чорніє Дуже швидко росте – 4 см. за добу і швидко старіє

Номер слайду 12

Підосичник (красноголовець) Росте у листяних та хвойних лісах з червня по жовтень М’якость біла, на зрізі розовіє, а потім синіє та чорніє Має червону шапку, тому має інші народні назви Містить погано засвоювані вуглеводи геміцелюлози

Номер слайду 13

Мухомор пантерний Мухомор пантерний набагато отруйніший, ніж його червоний побратим. В його хімічному складі визначаються як традиційні для цього сімейства токсини мускаринового ряду, так і специфічні речовини, які викликають параліч гладкої мускулатури. Також серед отрут пантерного мухомора присутня не менш небезпечна речовина - гиоциамин. Таке поєднання отрут не залишає шансів на те, що людина після серйозного отруєння може вижити. Миттєво паралізується дихальний центр і серцево-судинна система. Потерпілий просто не може дихати. Серце зупиняється. Кров миттєво згортається. Всі великі м'язи вражають судоми.

Номер слайду 14

Мухомор червоний Червоний мухомор - рідкісний виняток серед отруйних видів, він володіє приємним ароматом і досить привабливим смаком. Тому часто маленькі діти вживають його в їжу, перебуваючи в лісі без нагляду дорослих. Ознаки отруєння: Проявляється багаторазовою блювотою, судомами, утрудненням дихання, збільшення частоти серцевих скорочень.

Номер слайду 15

Моховик бархатний Росте у хвойних, мішаних та листяних лісах М’якоть щільна, при натискуванні злегка синіє Полюбляє рости на ділянках з мохом Отруйних двійників не має

Номер слайду 16

Польський гриб Росте у соснових та ялинових лісах Збирають з червня по жовтень Має схожість з білим грибом, при надавлюванні шапка знизу синіє Назву отримав від торгівлі, оскільки потрапляв на ринок з Польщі

Номер слайду 17

Волнушка (вовнянка) Росте у мішаних лісах, під березами Утворює великі колонії, умовно-їстівний гриб Збирають з червня до половини жовтня На зрізі виділяє гіркий молочний сік. Використовують для соління

Номер слайду 18

Гриб - зонтик Зустрічається повсюдно у садах, лісах, луках Збирають з липня до заморозків жовтня М’якоть біла з приємним запахом і смаком Містить лусочки на шапинці

Номер слайду 19

Чешуйница гребінчаста (двійник зонтика) За даними наукових досліджень в її м'якоті міститься мускариновый токсин, його концентрації не значні. Але при тривалому вживанні грибів у їжу може відбуватися поступове накопичення токсинів. Причому зрозуміти причину поганого самопочуття в цьому випадку буде досить складно. Не рідко це проявляється в вигляді екземи, дерматитів, різних форм анемії.

Номер слайду 20

Печериці білосніжні Зустрічається на луках, поряд з житлом людини, на лісових галявинах Збирають з червня по вересень М’якоть світла і тоненька, на зламі злегка рожевіє Має отруйного двійника Бліду поганку

Номер слайду 21

Бліда поганка (двійник печериці) Відмінні риси: печериця при розломі має більш виражений грибний запах; при зростанні печериця змінює колір внутрішніх пластинок; на поверхні капелюшка цього гриба не існує горбків і опуклостей; ніжка блідої поганки має кольцевидну структуру з потовщеннями. Отруєння блідою поганкою За даними наукових досліджень для появи ознак отруєння достатньо дози з розрахунку 1 гр. м'якоть гриба на кожен кілограм ваги людини. Таким чином, при попаданні в їжу дорослої людини більше 50 гр м'якоті блідої поганки може наступити токсична смерть. Ознаки проявляються не відразу, а через кілька годин після всмоктування отрути в кров людини. Зазвичай це займає від 12 годин до півтори доби, у дітей до 5-6 годин. Основні прояви: - блювота і головний біль; - сплутаність свідомості; - різке зниження рівня артеріального тиску; - блідість шкірних покривів; - сильний тремор нижніх і верхніх кінцівок; відсутність орієнтування в просторі і часу; - зупинку серця.

Номер слайду 22

Дощовик справжній Зустрічається у хвойних, листяних лісах, на луках Плодове тіло грушовидної форми Ці гриби майже не використовують у їжу, а вони дуже смачні Росте з червня по листопад

Номер слайду 23

Сморчок Зустрічається на весні, на піщаних грунтах у квітні-травні-початку червня Шапинка конічна, зростається з ніжкою М’якоть тонка, воскоподібна, ламка Це перші весняні умовно-їстівні гриби

Номер слайду 24

Строчок звичайний весняний У всіх частинах строчків є у високих концентраціях специфічна отрута – гиромитрин, яка не руйнується приварінні. Тому вживати в їжу в будь-якому вигляді весняний строчок заборонено. Перші ознаки отруєння можуть проявлятися миттєво. Також спостерігається так звана "відкладена" реакція організму. В першу чергу вражається нервова система. Людина, яка отруїлася, може відчувати сильне запаморочення, головні болі, зниження артеріального тиску і почастішання пульсу. Надалі приєднуються симптоми ураження слизових оболонок шлунково-кишкового тракту. Це може виявитися сильним проносом, блювотою і різями по ходу кишечника. У довгостроковій перспективі, після достатнього накопичення отрути починають руйнувати клітини печінки і крові. Виникає високий ризик розвитку цирозу печінки, лейкемії і раку органів травної системи.

Номер слайду 25

Сироїжка харчова Широко поширений гриб на Україні Росте з червня по жовтень М’якоть біла, крихка Зустрічається до 60 видів сироїжок

Номер слайду 26

Сироїжка пекучо-їдка Отруєння сироїжкою проявляється у вигляді диспепсії. Через 2-3 години з'являється неприємне тиснуче відчуття в правому підребер'ї. Через 10 хвилин людина відчуває коліки у тонкому кишечнику. При середньому ступеню тяжкості отруєння можуть приєднуватися симптоми загальної інтоксикації. Це нездужання, м'язові болі, нудота і блювота.

Номер слайду 27

Опеньок осінній Росте з серпня по жовтень як на живих листяних деревах так і мертвих М’якоть волокниста, тверда Ніжка у верхній частині має біле кільце-обгортку Належать до умовно-їстівних грибів, у їжу використовують шапинки

Номер слайду 28

 Опеньки сірчано-жовті Зворотна сторона капелюшка - відрізняються салатовим або темним насиченим жовтим кольором. Ніжка досить товста і порожня всередині, має зелене забарвлення. На розломі видно жовта м'якоть, яка виділяє неприємний отруйний запах і відрізняється гірким смаком. Росте величезними колоніями, які можуть включати в себе одночасно до 200 примірників. Ознаки отруєння: Людина відчуває загальне нездужання, слабкість, збільшення потовиділення. Головні болі можуть приєднуватися на більш пізніх стадіях у результаті масованої інтоксикації і зневоднення організму. Перші ознаки з'являються через 4-6 годин після вживання в їжу. Летальні випадки - рідкісні. Зазвичай постраждалий швидко одужує і повністю відновлює своє здоров'я.

Номер слайду 29

Опеньки цегляно-червоні Виростають виключно на повалених стовбурах і пнях, що залишилися від листяних порід дерев, найчастіше це липа, осика, береза, вільха. Час плодоношення припадає на кінець серпня і початок вересня. Ознаки отруєння: Найчастіше несправжні опеньки викликають ураження центральної нервової системи. Це може проявлятися при легких формах запаморочення, головні болі, нудоту і блювоту. При більш серйозному ураженні можливо почастішання пульсу, підвищення артеріального тиску, носові кровотечі. Без своєчасно наданої медичної допомоги людина може поринути у коматозний стан і загинути від зупинки серця або внаслідок крововиливу у головний мозок.

Номер слайду 30

Лисичка Росте у мішаних лісах, у вологих місцях, групами, рядами або кільцями Збирають з середини літа до пізньої осені Шапинка випукла, всередині увігнута, по краю хвиляста Має отруйного двійника Несправжню лисичку

Номер слайду 31

Народна творчість про гриби Прикмети погоди Багато опеньок восени – на сувору зиму. Вересень бідний на гриби, то зима буде багата на сніг і морози. Парує туман над лісом – час іти по гриби. Загадки В мене ніжка одна – Чобітка не маю, І хочя без голови, Шляпку одягаю. (Грибок) ВІРШІ Грибочок на стежині Грибочок виріс на стежині, Листочком накрився. На хмаринку надивився, Дощику напився. Катерина Міщук

ppt
Додано
5 травня 2020
Переглядів
748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку