Презентація на тему "Гриби Кролевеччини"

Про матеріал
Даний матеріал покликаний розширити знання та уявлення про гриби як живі організми природи. Містить дослідницький матеріал про їстівні та умовно-їстівні гриби Кролевеччини. Виховує бережне ставлення до природи, живих організмів та власного здоров’я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

МЕТА: Розширити знання та уявлення про гриби як живі організми природи. Дослідити їстівні та умовно-їстівні гриби Сумщини. Розвивати дослідницькі вміння, спостережливість, допитливість за живою природою. Виховувати бережне ставлення до природи, живих організмів та власного здоров’я.

Номер слайду 3

ПЕРЕЛІК ДОСЛІДЖЕНИХ ЗАПИТАНЬ Коротка характеристика їстівних та умовно-їстівних грибів Опис їстівних грибів: білий гриб, дубовик, маслюк звичайний, підберезовик, підосичник, моховик бархатний, польський гриб, гриб-зонтик, печериці білосніжні, дощовик справжній, сироїжка харчова, лисички. Опис умовно-їстівних грибів: волнушка, сморчок, опеньок осінній. Інформація про отруйні гриби – двійники: сатанинський гриб, жовчний гриб, перцевий гриб, мухомор червоний та пантерний, чешуйницю гребінчасту, бліду поганку, строчок звичайний, опеньки сірчано–жовті та цегляно-червоні. Народна творчість про гриби: прикмети погоди, загадки, вірші.

Номер слайду 4

Їстівні та умовно-їстівні гриби Їстівними називають гриби з яких можна приготувати страву без попереднього замочування або відварювання. Умовно-їстівні гриби вимагають уваги як під час збору, так і приготуванні страв. Такі гриби потрібно попередньо вимочувати декілька разів, кип’ятити, що сприяє видаленню шкідливих речовин.

Номер слайду 5

Білий гриб (боровик) Росте в березових, дубових, соснових лісах з травня по жовтень Білок цього гриба рівноцінний білку мяса Мякотть гриба біла, на зламі кольору не міняє Має отруйного двійника Жовчного гриба

Номер слайду 6

Жовчний гриб (гірчак) (двійник білого гриба) Відмінна особливість - цей гриб ніколи не пошкоджується комахами. За рахунок цього він виглядає дуже привабливо. При попаданні невеликого шматочка помилкового білого гриба смак страви буде гіркий. Ознаки отруєння: У першу добу вживання людина може відчувати незначне запаморочення і слабкість. Надалі всі симптоми зникають. Проявляються перші ознаки через кілька тижнів. Починаються проблеми з відділенням жовчі. Порушується працездатність печінки. При високих концентраціях попадання токсинів можливий розвиток цирозу печінки.

Номер слайду 7

Дубовик Росте у світлих листяних та мішаних лісах М’якоть гриба лимонно-жовта, на зламі синіє Збирають у серпні - вересні Має отруйного двійника Сатанинський гриб

Номер слайду 8

Сатанинський гриб (двійник білого гриба та дубовика) Відрізнити сатанинський гриб можна за характерним неприємним запахом, який часто нагадує гнилу цибулю. Втім, у молодому віці ця ознака може бути відсутньою. Тому уважно дивіться на зріз ніжки. Якщо вона посиніє протягом 3-5 хвилин, сміливо викидайте цього двійника зі свого кошики.

Номер слайду 9

Маслюк звичайний Росте скрізь, найчастіше у молодих соснових посадках Зустрічається групами з травня по жовтень Краї шапинки щільно з’єднані з ніжкою плівкою У природі нараховують близько 40 форм цього гриба

Номер слайду 10

Перцевий гриб (двійник маслюка) В нашій країні цей гриб росте повсюдно. Віддає перевагу для свого місця проживання хвойним сосновим та ялиновими лісам з дрібним різнотрав'ям. Зустрічається з кінця червня і до початку жовтня. Містить отруту, яка повільно руйнує структуру клітин печінки, провокуючи їх мутацію. В кінцевому результаті може розвинутися цироз і рак печінки. На початковій стадії отруєння може проявлятися у вигляді застійних жовчних явищ, які дають про себе знати у вигляді тяжкості в правому підребер'ї. Перші симптоми можуть проявитися через кілька місяців після вживання перцевого гриба в їжу.

Номер слайду 11

Підберезовик (бабка) Росте у світлих, листяних лісах, переважно березових Зустрічається з травня по жовтень М’якоть при розрізуванні та висиханні чорніє Дуже швидко росте – 4 см. за добу і швидко старіє

Номер слайду 12

Підосичник (красноголовець) Росте у листяних та хвойних лісах з червня по жовтень М’якость біла, на зрізі розовіє, а потім синіє та чорніє Має червону шапку, тому має інші народні назви Містить погано засвоювані вуглеводи геміцелюлози

Номер слайду 13

Мухомор пантерний Мухомор пантерний набагато отруйніший, ніж його червоний побратим. В його хімічному складі визначаються як традиційні для цього сімейства токсини мускаринового ряду, так і специфічні речовини, які викликають параліч гладкої мускулатури. Також серед отрут пантерного мухомора присутня не менш небезпечна речовина - гиоциамин. Таке поєднання отрут не залишає шансів на те, що людина після серйозного отруєння може вижити. Миттєво паралізується дихальний центр і серцево-судинна система. Потерпілий просто не може дихати. Серце зупиняється. Кров миттєво згортається. Всі великі м'язи вражають судоми.

Номер слайду 14

Мухомор червоний Червоний мухомор - рідкісний виняток серед отруйних видів, він володіє приємним ароматом і досить привабливим смаком. Тому часто маленькі діти вживають його в їжу, перебуваючи в лісі без нагляду дорослих. Ознаки отруєння: Проявляється багаторазовою блювотою, судомами, утрудненням дихання, збільшення частоти серцевих скорочень.

Номер слайду 15

Моховик бархатний Росте у хвойних, мішаних та листяних лісах М’якоть щільна, при натискуванні злегка синіє Полюбляє рости на ділянках з мохом Отруйних двійників не має

Номер слайду 16

Польський гриб Росте у соснових та ялинових лісах Збирають з червня по жовтень Має схожість з білим грибом, при надавлюванні шапка знизу синіє Назву отримав від торгівлі, оскільки потрапляв на ринок з Польщі

Номер слайду 17

Волнушка (вовнянка) Росте у мішаних лісах, під березами Утворює великі колонії, умовно-їстівний гриб Збирають з червня до половини жовтня На зрізі виділяє гіркий молочний сік. Використовують для соління

Номер слайду 18

Гриб - зонтик Зустрічається повсюдно у садах, лісах, луках Збирають з липня до заморозків жовтня М’якоть біла з приємним запахом і смаком Містить лусочки на шапинці

Номер слайду 19

Чешуйница гребінчаста (двійник зонтика) За даними наукових досліджень в її м'якоті міститься мускариновый токсин, його концентрації не значні. Але при тривалому вживанні грибів у їжу може відбуватися поступове накопичення токсинів. Причому зрозуміти причину поганого самопочуття в цьому випадку буде досить складно. Не рідко це проявляється в вигляді екземи, дерматитів, різних форм анемії.

Номер слайду 20

Печериці білосніжні Зустрічається на луках, поряд з житлом людини, на лісових галявинах Збирають з червня по вересень М’якоть світла і тоненька, на зламі злегка рожевіє Має отруйного двійника Бліду поганку

Номер слайду 21

Бліда поганка (двійник печериці) Відмінні риси: печериця при розломі має більш виражений грибний запах; при зростанні печериця змінює колір внутрішніх пластинок; на поверхні капелюшка цього гриба не існує горбків і опуклостей; ніжка блідої поганки має кольцевидну структуру з потовщеннями. Отруєння блідою поганкою За даними наукових досліджень для появи ознак отруєння достатньо дози з розрахунку 1 гр. м'якоть гриба на кожен кілограм ваги людини. Таким чином, при попаданні в їжу дорослої людини більше 50 гр м'якоті блідої поганки може наступити токсична смерть. Ознаки проявляються не відразу, а через кілька годин після всмоктування отрути в кров людини. Зазвичай це займає від 12 годин до півтори доби, у дітей до 5-6 годин. Основні прояви: - блювота і головний біль; - сплутаність свідомості; - різке зниження рівня артеріального тиску; - блідість шкірних покривів; - сильний тремор нижніх і верхніх кінцівок; відсутність орієнтування в просторі і часу; - зупинку серця.

Номер слайду 22

Дощовик справжній Зустрічається у хвойних, листяних лісах, на луках Плодове тіло грушовидної форми Ці гриби майже не використовують у їжу, а вони дуже смачні Росте з червня по листопад

Номер слайду 23

Сморчок Зустрічається на весні, на піщаних грунтах у квітні-травні-початку червня Шапинка конічна, зростається з ніжкою М’якоть тонка, воскоподібна, ламка Це перші весняні умовно-їстівні гриби

Номер слайду 24

Строчок звичайний весняний У всіх частинах строчків є у високих концентраціях специфічна отрута – гиромитрин, яка не руйнується приварінні. Тому вживати в їжу в будь-якому вигляді весняний строчок заборонено. Перші ознаки отруєння можуть проявлятися миттєво. Також спостерігається так звана "відкладена" реакція організму. В першу чергу вражається нервова система. Людина, яка отруїлася, може відчувати сильне запаморочення, головні болі, зниження артеріального тиску і почастішання пульсу. Надалі приєднуються симптоми ураження слизових оболонок шлунково-кишкового тракту. Це може виявитися сильним проносом, блювотою і різями по ходу кишечника. У довгостроковій перспективі, після достатнього накопичення отрути починають руйнувати клітини печінки і крові. Виникає високий ризик розвитку цирозу печінки, лейкемії і раку органів травної системи.

Номер слайду 25

Сироїжка харчова Широко поширений гриб на Україні Росте з червня по жовтень М’якоть біла, крихка Зустрічається до 60 видів сироїжок

Номер слайду 26

Сироїжка пекучо-їдка Отруєння сироїжкою проявляється у вигляді диспепсії. Через 2-3 години з'являється неприємне тиснуче відчуття в правому підребер'ї. Через 10 хвилин людина відчуває коліки у тонкому кишечнику. При середньому ступеню тяжкості отруєння можуть приєднуватися симптоми загальної інтоксикації. Це нездужання, м'язові болі, нудота і блювота.

Номер слайду 27

Опеньок осінній Росте з серпня по жовтень як на живих листяних деревах так і мертвих М’якоть волокниста, тверда Ніжка у верхній частині має біле кільце-обгортку Належать до умовно-їстівних грибів, у їжу використовують шапинки

Номер слайду 28

 Опеньки сірчано-жовті Зворотна сторона капелюшка - відрізняються салатовим або темним насиченим жовтим кольором. Ніжка досить товста і порожня всередині, має зелене забарвлення. На розломі видно жовта м'якоть, яка виділяє неприємний отруйний запах і відрізняється гірким смаком. Росте величезними колоніями, які можуть включати в себе одночасно до 200 примірників. Ознаки отруєння: Людина відчуває загальне нездужання, слабкість, збільшення потовиділення. Головні болі можуть приєднуватися на більш пізніх стадіях у результаті масованої інтоксикації і зневоднення організму. Перші ознаки з'являються через 4-6 годин після вживання в їжу. Летальні випадки - рідкісні. Зазвичай постраждалий швидко одужує і повністю відновлює своє здоров'я.

Номер слайду 29

Опеньки цегляно-червоні Виростають виключно на повалених стовбурах і пнях, що залишилися від листяних порід дерев, найчастіше це липа, осика, береза, вільха. Час плодоношення припадає на кінець серпня і початок вересня. Ознаки отруєння: Найчастіше несправжні опеньки викликають ураження центральної нервової системи. Це може проявлятися при легких формах запаморочення, головні болі, нудоту і блювоту. При більш серйозному ураженні можливо почастішання пульсу, підвищення артеріального тиску, носові кровотечі. Без своєчасно наданої медичної допомоги людина може поринути у коматозний стан і загинути від зупинки серця або внаслідок крововиливу у головний мозок.

Номер слайду 30

Лисичка Росте у мішаних лісах, у вологих місцях, групами, рядами або кільцями Збирають з середини літа до пізньої осені Шапинка випукла, всередині увігнута, по краю хвиляста Має отруйного двійника Несправжню лисичку

Номер слайду 31

Народна творчість про гриби Прикмети погоди Багато опеньок восени – на сувору зиму. Вересень бідний на гриби, то зима буде багата на сніг і морози. Парує туман над лісом – час іти по гриби. Загадки В мене ніжка одна – Чобітка не маю, І хочя без голови, Шляпку одягаю. (Грибок) ВІРШІ Грибочок на стежині Грибочок виріс на стежині, Листочком накрився. На хмаринку надивився, Дощику напився. Катерина Міщук

ppt
Додано
5 травня 2020
Переглядів
4176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку