Лишайники- природна сигналізація

Про матеріал
Сформувати в учнів уявлення про лишайник як симбіотичний організм, що складається з гриба і водорості; ознайомити учнів з будовою живлення і розмноження лишайників; визначити значення лишайників в екосистемах; їх екологічне і практичне значення; розвивати творче мислення та інтелектуальні здібності учнів; виховувати бережливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лишайники

Номер слайду 2

Лишайники — це група симбіотичних організмів, що налічує понад 20 тис. видів.

Номер слайду 3

План

Номер слайду 4

Станція “Географічна”Лишайники поширені скрізь. Вони трапляються на голих скелях, деревах, у воді, на залізі, склі, шкірі та інших субстратах. Багато їх у тропіках, але найбільше — у помірних і холодних областях суходолу. Разом з мохом лишайники утворюють покрив на болотах у тундрі. Отже, ми можемо зробити висновок, що лишайники поширені скрізь від крайніх північних і південних холодних районів нашої планети до екватора. 

Номер слайду 5

Станція “Біологічна”Тіло лишайника — слань складається з гриба та водорості, що живуть у симбіозі як цілий організм. Воно утворене переплетеними нитками грибниці, між якими розташовані одноклітинні зелені водорості. Нитки гриба лишайника поглинають воду і розчинені в ній мінеральні речовини, а в клітинах зелених водоростей утворюються органічні речовини. Водорость, що входить до організма лишайника, відокремлена від гриба, як правило, може існувати самостійно. Гриб окремо від водорості жити не може.

Номер слайду 6

Розмножуються лишайники переважно шматочками слані, а також особливими групами клітин гриба і водорості, які у великій кількості утворюються всередині його тіла. Під тиском збільшеної маси тіло лишайника розривається, групи клітин розносяться вітром і дощовими потоками.

Номер слайду 7

Різноманіття лишайників Лишайники різноманітні за зовнішнім виглядом й забарвленням. Вони бувають кущисті, листуваті ,накипні

Номер слайду 8

Кущисті лишайники. У смерековому лісі темному зі старих гілок до самої землі спускаються кошлаті сиві бороди лишайника-бороданя. У сухих соснових борах утворюється суцільний килим із гіллястих рожевих, сірих і білих лишайників. Вони хрумтять під ногами в суху погоду. Це кущисті лишайники. Відомий під назвою «оленячий мох» кущистий лишайник ягель широко поширений у тундрі.

Номер слайду 9

Листуваті лишайники. Широко поширені листовидні лишайники у вигляді пластинок різного забарвлення. Вони розростаються на каменях і на корі дерев. 

Номер слайду 10

Накипні лишайники. На каменях поселяються накипні лишайники, схожі на застиглу коричнево-сіру піну.

Номер слайду 11

Станція “Дослідницька”лишайники — основний корм оленів ("оленячий мох" — ягель);деякі види лишайників використовуються в їжу людиною: аспіцелія їстівна, умбілікарія їстівна;ще древні греки, чотири тисячі років тому, застосовували лишайники як лікарські препарати. Сьогодні з них виготовляють антибіотики, оскільки лишайникові кислоти мають бактерицидні властивості;у парфумерній промисловості використовуються для виготовлення парфумів;у хімічній промисловості з лишайників одержують лакмус (індикатор - речовина, що змінює свій колір у присутності кислот та лугів), а також фарби, барвники, спирт.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Станція “Екологічна”Лишайники- індикатори чистоти повітря. Лишайники дуже невибагливі. Всією поверхнею тіла вони вбирають вологу дощів, роси і туманів. Лишайники першими поселяються в найбезплідних місцях (на голих скелях, каменях, у пустелях, на дахах, на поверхні скла). Лишайники повільно руйнують гірські породи особливими кислотами. Після відмирання, вони утворюють ґрунт, на якому можуть жити інші рослини. Ростуть лишайники дуже повільно. Наприклад, ягель за рік виростає всього на 1-3 мм. Тривалість життя лишайників до 50-100 років. У спеку лишайники настільки висихають, що здаються зовсім млявими і легко кришаться. Але після дощу вони оживають знову.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Біологічний диктант. Виберіть правильні твердження Наука, що вивчає лишайни­ки, називається ліхенологією. Найбільше видів лишайни­ків є у великому промисловому місті. У лишайнику гриб отримує від водорості органічні речовини. Тіло лишайника називаєть­ся сланню. Лишайники прикріплюють­ся до субстрату за допомогою ко­ренів. У лишайнику водорість за допомогою гриба отримує воду й мінеральні солі. У лишайників переважає нестатевий спосіб розмноження. Основним джерелом жив­лення північних оленів є ксанторія. Лишайники переважають у рослинності тундри. Деякі лишайники дуже чутливі до забруднення повітря.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!Де є чисте повітря, там є життя!

pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
2580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку