Презентація до уроку в 6 класі на тему: «Характеристика родин класу Дводольні. Родини Капустяні та Розоцвіті»
Тема: Характеристика родин класу Дводольні. Родини Капустяні та РозоцвітіМета: вивчити основні ознаки та представників зазначених родин класу Дводольні, удосконалювати вміння узагальнювати, робити висновки. Розвивати комунікативну, здоров’язберігаючу компетентності. Сприяти вихованню свідомого ставлення до необхідності раціонального природокористування. Вивчити вплив та значення представників родин Хрестоцвіті та Розові на здоров’я людини.
Значення для здоров’я людини. Шипшина корична (Rosa cinnamomea L.) Лікарська, вітамінна, харчова, декоративна рослина. У медицині використовують її плоди і насіння. Плоди містять вітаміни С, В2, Р, каротин, дубильні та пектинові речовини, лимонну кислоту, цукри, чимало солей калію, а також солі заліза, марганцю, магнію, фосфору. Використовують як полівітамінний засіб і для виготовлення жовчогінного препарату - "Холосасу", який застосовується при хворобах печінки. Настоювати плоди шипшини рекомендується в термосі і вживати після прийому їжі, щоб запобігти подразненню слизової оболонки шлунка аскорбіновою кислотою (вітаміном С). Насіння шипшини коричної містить жирну олію, яка застосовується як жовчогінний і протизапальний засоби. В українській флорі налічується 82 види шипшини, заготовляти плоди можна з усіх видів шипшин, хоча вони, звичайно, мають різну медичну і харчову цінність.
Перстач прямостоячий або калган (Potentilla erecta L.) Лікарська, харчова, фарбувальна і косметична рослина. У медицині та ветеринарії використовують сухі кореневища, які містять дубильні речовини, поліпшує імунітет, сприяє виведенню з організму солей важких металів зокрема свинцю, стронцію, кадмію; противірусна, спазмолітична, жовчогінна і протизапальна дії. Препарати калгану мають в'яжучу, кровоспинну, бактерицидну, жовчогінну, протизапальну, відхаркувальну дії. Використовується також у рибоконсервній та лікеро-горільчаній промисловостях.
Горобина звичайна (Sorbus aucuparia L.) Харчова, лікарська, деревинна, медоносна, фарбувальна і декоративна рослина. У медицині використовують плоди, які містять каротин, вітамін С, Р, гіркоти, цукор, сорбозу, спирт сорбозу. Вживають як потогінний, в'яжучий і вітамінний засоби. Препарати з плодів горобини знижують кількість жиру в печінці і холестерину в крові, порошок з плодів підвищує опірність судин. У народній ветеринарії плоди горобини рекомендують при захворюваннях печінки і жовчного міхура, каменях у нирках, як кровоспинний, сечогінний і делікатний послаблюючий засоби.