Презентація на тему: "Інтеграційні процеси" до уроку зі всесвітньої історії 11 класу

Про матеріал
Презентація уроку всесвітньої історії 11 класу відповідно до матеріалу підручника П. Полянського (Київ, "Грамота", 2019) на тему "Інтеграційні процеси" розкриває питання об"єднання Німеччини та утворення Європейського Союзу, характеризує проблему брексіту та становище США і ЄС у сучасному світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 8. Тема: Інтеграційні процеси. Всесвітня історія 11 клас

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань: Тестова перевірка домашнього завдання.

Номер слайду 3

План уроку:1. Об´єднання Німеччини.2. Від Європейського Економічного Співтовариства (ЄЕС) до Європейського Союзу (ЄС).3. Проблема брексіту.4. Утвердження США як провідної держави “ вільного світу ”.5. Роль США та ЄС у сучасних міжнародних відносинах.

Номер слайду 4

Пригадайте: Коли й унаслідок яких подій Німеччина розпалася на дві держави: Федеративну Республіку Німеччини та Німецьку Демократичну Республіку?

Номер слайду 5

І. Об´єднання Німеччини. Передумови

Номер слайду 6

Об´єднавчі процеси: Улітку 1987 р. під час рок-концерту перед рейхстагом (парламентом) у Берліні відбулася масштабна акція протесту прихильників возз’єднання Німеччини. Президент США Р. Рейган закликав СРСР зруйнувати Берлінський мур. У травні 1989 р. Угорщина зруйнувала укріплення на кордоні з Австрією, а у вересні того ж року відкрила свої кордони, Берлінський мур втратив значення.

Номер слайду 7

9 листопада 1989 р. влада НДР оголосила про відкриття кордону. Берлінський мур було зруйновано.

Номер слайду 8

У 1990 р. США, СРСР, Велика Британія, Франція, ФРН та НДР узгодилисамоліквідацію НДР і входження її до складу ФРН.

Номер слайду 9

Постать в історії: Гельмут Коль став першим канцлером об'єднаної Німеччини після закінчення Холодної війни. Він був лідером країни 16 років - найдовше від часів Отто фон Бісмарка (1982 - 1998)Сучасна Німеччина, канцлером якої у 2005 р. вперше стала жінка — Ангела Меркель, є однією з ключових держав Європейського Союзу та світу.

Номер слайду 10

ІІ. Від Європейського Економічного Співтовариства (ЄЕС) до Європейського Союзу (ЄС)

Номер слайду 11

Кроки на шляху до європейської економічної інтеграції{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Рік Подія 1948 Відбулася Гаазька міжнародна конференція з питань створення об’єднаної Європи.1949 Створено Раду Європи, до якої ввійшли 10 країн.1951 Підписано Паризький договір, що поклав початок Європейському об’єднанню вугілля й сталі (ЄОВС). До нього ввійшли Бельгія, Італія, Люксембург, Нідерланди, ФРН та Франція. Разом з виконавчими органами ЄОВС було створено асамблею з 78 членів. Вона стала прообразом майбутнього Європейського парламенту. Вважають, що Паризька угода стала першим формальним актом, який започаткував процес економічної інтеграції на теренах Західної Європи.1957 Підписано Римські договори про створення Європейського Економічного Співтовариства (ЄЕС, або «Спільний ринок») і Європейського співтовариства з атомної енергетики (Євроатом).1965 Підписано договір про злиття виконавчих органів Європейського об’єднання вугілля й сталі, Євроатому та ЄЕС.

Номер слайду 12

На початку 1992 р. в м. Маастрихті (Нідерланди) дванадцять країн ЄЕС підписали Маастрихтський договір. У 1993 р. ЄЕСстало складовою Європейського Союзу (ЄС). Почав функціонувати спільний ринок, у межахякого у 2002 р. в готівковому обігу з’явилася офіційна валюта більшості країн ЄС — євро. Нині євро є однією з основних світових валют. Рада Європи затвердила прапор ЄС та гімн «Ода до радості» Ф. Шиллера на музику Л. ван Бетховена.

Номер слайду 13

Хронологія розширення ЄС1975 р. — Бельгія, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерданди, Франція; 1973 р. — Велика Британія, Данія, Ірландія;1981 р. — Греція; 1986 р. — Португалія, Іспанія; 1990 р. — НДР (увійшла до складу ФРН); 1995 р. — Австрія, Фінляндія, Швеція; 2004 р. — Угорщина, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія, Естонія;2007 р. — Болгарія, Румунія; 2013 р. — Хорватія. Станом на 2019 р. до складу ЄС входить 28 країн

Номер слайду 14

ІІІ. Проблема брексіту. Брексіт (англ. вrexit — скорочена форма від Britain — Британія та еxit — вихід) - процес виходу країни зі складу ЄС.

Номер слайду 15

Постать в історіїТереза Мері ​​Мей  — колишня прем'єр-міністр Великої Британії з 13 липня 2016 року— 24 липня 2019. Лідер Консервативної партії (торі) з липня 2016 року, Міністр внутрішніх справ Великої Британії з травня 2010 до липня 2016 року і міністр у справах жінок та рівноправності в уряді Девіда Камерона з травня 2010 до вересня 2012 року. Улітку 2018 р. уряд Т. Мей визначився щодо «м’якого брексіту»,чим розчарував багатьох її прихильників.

Номер слайду 16

Завдання: Розгляньте малюнок. Які проблеми внутрішньополітичного життя у Великій Британії він відображає?Яким чином могли змінитися суспільні відносини? Свою думку аргументуйте.

Номер слайду 17

ІV. Утвердження США як провідної держави “вільного світу”

Номер слайду 18

Маккартизм — явище у внутрішній політиці США в період «холодної війни»(1950–1954), сутність якого полягала в боротьбі з комуністичним проникненням і шпигунством на користь СРСР, переважно в органах влади, профспілках і серед інтелектуальної еліти, у переслідуванні осіб з ліберальними переконаннями.

Номер слайду 19

V. Роль США та ЄС у сучасних міжнародних відносинах. Чинники, які визначають статус США в системі міжнародних відносин у XXI ст. Найбільша економіка світу. Одна з найбільш багатонаселених країн світу. Незважаючи на жорстку міграційну політику на сучасному етапі, країна не втратила привабливості для зовнішніх мігрантів. Завдяки тому, що долар залишається основною світовою валютою, США мають змогу знижувати витрати на розвиток національної економіки, залишатися лідером у світовій торгівлі, ключових фінансових організаціях світу (МВФ, Світовий банк тощо), у наданні міжнародної економічної та гуманітарної допомоги. Американський капітал присутній у більшості міжнародних корпорацій, а США — найбільший світовий інвестор. Лідерство в здійсненні наукових досліджень і розробленні інноваційних технологій.

Номер слайду 20

• Лідерство у сфері реалізації міжнародних освітніх програм. Дослідження в американських університетах активно підтримують державні структури, бізнес і недержавні агентства.• Збереження в країні високотехнологічних галузей промисловості (авіакосмічна, медична та фармацевтична, військова, телекомунікаційна, комп’ютерна).• Лідерство у військовій сфері. Збройні сили оснащені найсучаснішими видами озброєнь, уключаючи зброю масового знищення (ядерну, хімічну, бактеріологічну). Також США є світовим лідером за обсягом військових витрат і продажу озброєнь.• США продовжують впливати на тенденції світової масової культуричерез Інтернет, друковані ЗМІ, радіо й телебачення.

Номер слайду 21

Постать в історії: Президент США Дональд Трамп (з 2017 р.) проголосив основним принципом зовнішньої політики гасло «Америка понад усе!».

Номер слайду 22

Чинники, які визначають вплив ЄС на міжнародні відносиниЄвропейський Союз — окремий суб’єкт міжнародних відносин, самостійно бере участь у самітах G7, G20, а також представлений у найбільших міжнародних структурах. Бере участь у врегулюванні палестино-ізраїльського конфлікту. Незважаючи на забюрократизованість апарату й повільність ухвалення рішень, має важелі впливу на інші країни. Має двосторонні договори з багатьма державами світу про торгово-економічне співробітництво, які містять також і політичні умови: повага до прав людини, верховенство закону, демократії та ринкової економіки. Забезпечує 2/3 загальносвітового обсягу коштів, які спрямовують на допомогу найбіднішим країнам.ЄС має достатні можливості для здійснення міжнародних збройних місій.

Номер слайду 23

Закріплення нового матеріалу:1. Коли і за яких обставин відбулося об´єднання Німеччини?2. Охарактеризуйте основні рішення Римських і Маастрихтського договорів та їхнє значення для загальноєвропейської інтеграції.3. Що таке брексіт?4. Що таке маккартизм?5. Назвіть історичні передумови й охарактеризуйте причини утвердження США як провідної країни повоєнного світу.

Номер слайду 24

Домашнє завдання:1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.2. Знайдіть у відкритих джерелах інформацію про події й процеси, що відбуваються нині в Європейському Союзі. Які виклики постали перед об’єднаною Європою та наскільки успішно, на Вашу думку, ЄС їх долає?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 15
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яременко Ніна
    Дякую за презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Близнюк Тетяна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Змієвська Наталія Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Войтович Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Чарна Галина Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Губар Ольга Геннадіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Циганко Сергій
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Аркуша Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Лущай Анатолій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Піпаш Мар'яна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Піпаш Мар'яна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Піпаш Мар'яна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 12 відгуків
pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Полянський П.Б.)
Додано
2 листопада 2019
Переглядів
26408
Оцінка розробки
5.0 (15 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку