Презентація на тему: "Клас Ссавці"

Про матеріал
Презентація на тему: "Клас Ссавці". Загальна характеристика класу Ссавці для отримувачів освіти 7 класу, можна також переглянути відео цієї презентації на сайті You Tube
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛАС ССАВЦІ

Номер слайду 2

ТИП ХОРДОВІ клас ССАВЦІ, АБО ЗВІРІ -ЦЕ ТЕПЛОКРОВНІ (ГОМОЙОТЕРМНІ), ХОРДОВІ ТВАРИНИ, ЯКІ ВИГОДОВУЮТЬ СВОЇХ ДИТИНЧАТ МОЛОКОМ. ЦЕЙ КЛАС НАЛІЧУЄ БЛИЗЬКО 5000 ВИДІВ ( В УКРАЇНІ – ПОНАД 100),АЛЕ КОЖНОГО РОКУ НАУКОВЦІ ВІДКРИВАЮТЬ ДЕСЯТКИ НОВИХ ВИДІВ.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Відділи тіла ссавцівголова,тулуб, кінцівки. Наземні Водяні

Номер слайду 5

Відділи тіла ссавцівголова, тулуб, кінцівки. Підземні Літаючі

Номер слайду 6

Ароморфози - (морфофізіологічний прогрес) — один із шляхів біологічного прогресу, що полягає у значному ускладненні будови організмів та підвищенні загального рівня їхньої організації.  1. Внутрішньоутробний розвиток, плацента2. Вигодовування дитинчат молоком

Номер слайду 7

Ароморфози ссавців3. Диференціювання зубів4. Прогресивний розвиток переднього мозку – можливість пристосування до умов середовища, які змінюються

Номер слайду 8

Ароморфози ссавців5. Хутро, підшкірна жирова клітковина та потові залози як механізм терморегуляції

Номер слайду 9

У шкірі ссавців звичайно є добре розвинені потові й сальні залози та їхні похідні ( молочні й пахучі залози)

Номер слайду 10

ЗНО онлайн 2020 року з біології – основна сесія. На рисунку зображено будову шкіри людини. Виберіть правильний варіант підписів до нього. А 1 - рецептор, 2 - потова залоза, З - волосяна сумка Б 1 - потова залоза, 2 - рецептор, 3 - сальна залоза. В 1 - сальна залоза, 2 - потова залоза, 3 - волосяна сумка. Г 1 - потова залоза, 2 - капіляр, 3 - рецептор

Номер слайду 11

Вібриси – це чутливі, довгі волосини на голові у котів та собак. Вони є частиною органів дотику.

Номер слайду 12

Внутрішня будова ссавців

Номер слайду 13

Скелет ссавців 1.череп – мозкова і лицьова частина2. хребет – 7 шийних хребців, 12-15 грудних хребців, 2-9 поперекових хребців,3-4 крижових хребця та хвостові3. пояс передніх кінцівок – парні лопатки та ключиці4. пояс задніх кінцівок - 3 пари зрослих тазових кісток: клубової, сідничної та лобкової

Номер слайду 14

ДИХАЛЬНА СИСТЕМА

Номер слайду 15

КРОВОНОСНА СИСТЕМА

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ЗНО онлайн 2020 року з біології – основна сесія. Завдання 50 з 50 На схемі відображено напрямок руху крові на різних ділянках кровообігу в організмі людини й деяких тварин. Проаналізуйте наведену схему та вкажіть правильні твердження. Напрямок руху венозної крові в організмі людини позначено буквами1 А та Б2 В та Г3лише АУ частині схеми, позначеній буквою. Б, відображено напрямок руху змішаної крові в організмі1ворони2черепахи3пацюка. Напрямок руху крові, що бере початок з правого шлуночка, позначено буквою1 Б2 В3 Г

Номер слайду 19

НЕРВОВА СИСТЕМА

Номер слайду 20

ГОЛОВНИЙ МОЗОК

Номер слайду 21

Травна система

Номер слайду 22

Травна система жуйних ссавців. Жуйні різняться від інших складною системою травлення. Однією з їхніх особливостей є те, що вони ремиґають. Це пов'язано з їхнім живленням: споживаючи рослинну їжу, вони «розводять» (живлять) у своєму складному шлунку різні групи одноклітинних тварин (зокрема, інфузорій). Ці симбіонтні організми перетравлюють рослинну клітковину, і ссавці врешті живляться цими одноклітинними тваринами.

Номер слайду 23

Травна система жуйних ссавців. Сітка має форму скрученого мішка. Шлунок жуйних багатокамерний. Три перших його відділи — рубець, сітка і книжка — це передшлунки, позбавлені травних залоз. Четвертий відділ — сичуг — це справжній залозистий шлунок, подібний до однокамерного шлунка собаки. У великої рогатої худоби, овець та кіз шлунок чотирикамерний, а у верблюдів — трикамерний (у них відсутня книжка). Рубець — найбільша камера шлунка жуйних.

Номер слайду 24

Зуби ссавців

Номер слайду 25

Видільна система Нирки у ссавців тазові. Нирка складається із зовнішнього кіркового шару і внутрішнього мозкового шару. У кірковому шарі розташовані звивисті канальці, що закінчуються боуменовими капсулами, усередині яких знаходяться клубки кровоносних судин.

Номер слайду 26

Видільна система. У судинних клубочках здійснюється фільтраційний процес, де утворюється первинна сеча. Ниркові канальці утворюють декілька колін; у них відбувається реабсорбція з первинної сечі води, цукру і амінокислот та утворюється вторинна сеча Число ниркових канальців дуже велике. Кінцевий продукт білкового обміну— сечовина.

Номер слайду 27

Розмноження ссавцівяйцекладні, або першозвіріДо цієї групи належать качкодзьоб та єхидни. Вони розмножуються відкладаючи яйця, плацента відсутня, молочні залози розвинені погано.Є клоака. Незважаючи на волосяний покрив, температура тіла яйцекладних порівняно низька і непостійна.

Номер слайду 28

Розмноження ссавцівсумчастіУ сумчастих формується слабкорозвинена плацента, тому у них спостерігається народження малих і кволих малят, які навіть самі не можуть смоктати молоко, тому самки вприскують його скорочуючи м'язи. Це потребує тривалого доношування їх у шкірній сумці материнського організму.

Номер слайду 29

Розмноження ссавців плацентарніУ плацентарних ссавців народжуються добре розвинені малята: вони можуть самостійно смоктати молоко матері, а інколи і самостійно пересуватися, хоча й потребують турботи батьків. Частота розмноження тварин залежить від їхнього розміру та від строків вагітності: чим коротша вагітність тим частіше вони розмножуються.

Номер слайду 30

Висновки: Ссавці – високорозвинені теплокровні тварини, які мають чотирикамерне серце та два кола кровообігу. Дихання здійснюється завдяки губчастим легеням та дихальним шляхам. Травна система ссавців значно розвинена і диференційована. Зуби представлені різцями, іклами та кутніми зубами.

Номер слайду 31

Висновки: Нервова система характери-зується збільшенням об'єму головного мозку та значним розвитком сірої речовини півкуль. Добре розвинені різноманітні органи чуття. Ускладнення нервової системи та органів чуття сприяють кращому пристосуванню ссавців до умов довкілля, що змінюються.

pptx
Додано
22 січня 2022
Переглядів
4298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку