Презентація на тему "Коротко дітям про осінь".

Про матеріал
Презентація містить матеріал про осінь та осінні місяці. Вона відображає ознаки кожного місяця осені,є вірші і загадки про місяці осені,прикмети цієї пори року. Матеріл сприяє розвитку естетичних почуттів. Вчить описувати красу природи восени, виховує позитивні емоції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація:«Коротко про осінь». Підготував вчитель початкових класів Зубрицький Р. Й.

Номер слайду 2

Прийшла дівчина до хати,Узялась хазяйнувати: Вправно скриню відімкнула,В жовту свитку ліс вдягнула.(Осінь)Відгадайте, хто це?

Номер слайду 3

Все частіше починає хмуритися небо, реве вітер. Підійшов перший місяць осені. У осені свій робочий розклад, як у весни, тільки навпаки. Вона починає з повітря. Високо над головою поволі починає жовтіти, червоніти, буріти лист на деревах. Як тільки листя стане не вистачати сонечка, вони починають в’янути і швидко втрачають свій зелений колір.

Номер слайду 4

Хто за серпнем приходить,Літо червоне проводить. Бабине літо закликаєВ школу діток відправляє?(Вересень). Про який місяць йдеться?

Номер слайду 5

У вересня щедра рука.— Заходьте! — він з двору гука.І яблука трусить з гілок,І сипле в портфелі сливок,Солодкий зрива виноград —І кожен з нас вересню рад.

Номер слайду 6

Часто вересень називають бабиним літом. Якраз у вересні кілька днів поспіль стоїть тепла суха погода. В повітрі літають срібні ниточки павутиння.Із середини вересня відлітають у вирій птахи. З приходом вересня в природі відбуваються істотні зміни. Прохолодними стають ночі, нерідко вранці над левадами звисають густі тумани, падають на землю перші приморозки.

Номер слайду 7

Ось на гілці лист кленовий,Нині він зовсім як новий. День пройде – він упаде,Танок з вітром заведе. Відгадайте дітвора, що то за пора…(Місяць жовтень)

Номер слайду 8

Жовтень. Співає вітер-бандурист,Луна мелодія осіння,З дерев спадає жовтий лист,Вкрива дерев коріння. Пливуть лебідками хмарки,Небес палітра синя,Акордом хлюпають ставки,Літає павутиння.(В. Бондаренко)

Номер слайду 9

Середульший брат осені – жовтень – приніс із собою привабливий жовтогарячий колір. Закінчилися жнива, завершуються усі польові роботи. Але не тільки різнобарв’ям та врожаєм багатий жовтень, а й цілою низкою барв. Його називають у народі “грязнем” (від грузьких доріг), “хмуренем” (від великої кількості похмурих днів), “листопадником” (бо земля щедро вкрита килимом опалого листя), “зазимником”.

Номер слайду 10

Краплі з неба, дахів, стріх. Дощ холодний, перший сніг. Почорнів без листя сад,Що за місяць?(Листопад)Про який місяць йдеться?

Номер слайду 11

Осінь, осінь, листопад,Жовте листя стелить сад,За моря в краї далекіВідлетіли вже лелеки. Хмари небо затягли,Вітер віє з-за гори,Ходить осінь листопадом,Жовте листя стелитьсадом.

Номер слайду 12

Місяць листопад в народі називають онуком вересня, сином жовтня, а зимі – рідним братом. Це – найпохмуріший місяць року, місяць найтемніших і найнепроглядніших ночей. Місяць опадання листя, пора ранніх сутінок і пізніх світанків. А ще у сиву давнину його називали “напівзимник”, “падолист”, ”листогній”, ”грудкотрус”, “ворота зими”, “листопадень”.

Номер слайду 13

Осінь іде, а за собою дощі веде. Весна багата на квітки, а осінь — на сніпки. Літо дає коріння, а осінь — насіння. Весна красна квітами, а осінь — плодами. Курчат восени лічать. Осінь усьому рахунок веде. Восени — багач, а навесні — прохач. Восени і горобець багатий. Осінь каже: «Берися, бо як зима прийде, хоч і схочеш узяти, то не візьмеш». Осінь збирає, а весна з'їдає. Прислів’я про осінь

Номер слайду 14

Які осінні явища в неживій природі?Дні стають коротшими, а ночі довшими;Знижується температура;Сонце не піднімається високо, тому менше прогріває землю;Частішають вранішні тумани;Іде дрібний дощ, іноді з снігом;Приходять перші заморозки .

Номер слайду 15

В осінню негоду сім погод надворі: сіє, віє, крутить, мутить, рве, зверху ллє і знизу мете. Північний вітер потягне – шубу з каптаном на одне місце стягне. Холодний вересень, але ситний. Жовтень-грязник: ні колеса, ні полоза не любить. Тепла осінь – до затяжної зими. Погана осінь обіцяє дощову весну. Осінні холоди без снігу – до сухої та чорної землі. Якщо з осені земля та озимі посіви добре промерзнуть, то і без снігу хліб вродить. Народні прикмети про осінь.

Номер слайду 16

Осінь часто вважають нудною, сумною порою. Її навіть називають сірою, похмурою, самотньою. Насправді ж така думка про цей період є помилковою. Осінь цілком може бути веселою, теплою, дарувати радість, натхнення та естетичну насолоду. Природа ніколи не буває однаковою. У будь-яку пору року вона по-своєму гарна. Восени природа багата яскравими, строкатими барвами.

pptx
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку