Презентація на тему: "Корупція та конфлікт інтересів. Як уникнути корупційних дій у школі"

Про матеріал
За версією Світового економічного форуму освіта є однією з чотирьох найкращих платформ (стратегій) у подоланні корупції. Робота з молоддю сьогодні визнається як ледь не найбільш ефективний спосіб долання та попереджування корупції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корупція та конфлікт інтересів. Як уникнути корупційних дій у закладі загальної середньої освіти

Номер слайду 2

Де корупція в освіті?Корупція в освіті, зокрема, шкільній, на жаль, є доволі поширеним явищем. Найчастіше вона сконцентрованау системі відносин між персоналом закладу (адміністрація, педагоги) та батьками, чиї діти навчаються у школі.

Номер слайду 3

Корупція як всепроникне явище загрожує знищити будь-які ініціативи на шляху до реалізації цих цілей. Поширеність корупції на рівні школи безпосередньо протирічить засадам державної політики в освіті, серед якихє академічна доброчесність та нульова терпимість до будь-яких проявів корупції.

Номер слайду 4

3 ключових групи причин поширеності корупції у закладах шкільної освіти: ЕКОНОМІЧНІнедостатній рівень заробітних плат співробітниць/-ків освітніх установ. СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНІусталена традиція корупційних практик на різних рівнях, недостатня поінформованість й організованість громадян, почасти невисокий рівень морально-етичних принципів у взаєминах тощоІНСТИТУЦІЙНІнедостатній рівень відкритості та прозорості власне колективів закладів освіти

Номер слайду 5

Корупція – надзвичайно загрозливе і шкідливе явище!Найчастіше корупцію асоціюють лише з хабарями, тоді як «облич» у неї, насправді, чимало. «Подяки» за хороші оцінки, медалі чи інші досягнення учнівства, купівля тих чи інших довідок, збирання грошей на привітання до днів народження і свят для співробітниць/-ків управлінь освіти, створення педагогу зручного розкладу за додаткову плату – усі ці та багато інших подібних практик також вважається корупцією.

Номер слайду 6

ШКОЛА І КОРУПЦІЯ Іноді наявність або відсутність ознак корупції залежить від певних обставин. Квіти, що даруються педагогові на свято, корупцією не є, за умови, якщо така ініціатива виходила від самої дитини чи її батьків. Натомість, подарунки, на відміну від квітів, викликають набагато більше підозр у корупційності, адже, як правило, коштують дорожче, до того ж такі випадки нерідко містять ознаки вимагання неправомірної вигоди, тому дарування подарунків краще уникати.

Номер слайду 7

ШКОЛА І КОРУПЦІЯ2. Репетиторські заняття, навіть належним чином оформлені відповідно до податкового законодавства, набувають корупційних ознак, коли проводяться з дитиною, яку цей же педагог навчає у школі.3. Надання батьками фінансового чи іншого ресурсного внеску при вступі дитини до школи, за умови добровільності, не вважається корупцією, але точно стає нею у випадку, коли це вимагається і стає умовою прийняття дитини на навчання. Те ж стосується будь-якого іншого співфінансування школи батьками: якщо це здійснюється на добровільній основі, проводиться органами батьківського самоврядування, а сам процес є підзвітним та публічним – лише у таких випадках практика «фінансового залучення» батьківства не містить ознак корупції.

Номер слайду 8

За версією Світового економічного форуму. Освіта є однією з чотирьох найкращих платформ (стратегій) у подоланні корупції. Робота з молоддю сьогодні визнається як ледь не найбільш ефективний спосіб долання та попереджування корупції.

Номер слайду 9

Антикорупційні органи України. Національне антикорупційне бюро України (НАБУ)Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК)Державне бюро розслідувань (ДБР)Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)Вищий антикорупційний суд (ВАС)Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА)

Номер слайду 10

Нормативно-правова антикорупційна база. Конституція України. Міжнародні акти. Конвенція ООН проти корупції, підписана від імені України 11.12.03 в м. Меріда (Мексиканські Сполучені Штати) та ратифікована згідно із Законом України від 18.10.06 № 251-VКримінальна конвенція про боротьбу з корупцією, підписана від імені України 27.01.99 в м. Страсбург та ратифікована згідно із Законом України від 18.10.06 № 252-VЦивільна конвенція про боротьбу з корупцією, підписана від імені України 04.11.99 в м. Страсбург та ратифікована згідно із Законом України від 16.03.05 № 2476-ІV

Номер слайду 11

Конфлікт інтересів. Конфлікт інтересів - це конфлікт між публічно-правовими обов'язками і приватними інтересами державної посадової особи, за якого її приватні інтереси, котрі випливають з її положення як приватної особи, здатні неправомірним чином вплинути на виконання цією державною посадовою особою її офіційних обов'язків або функцій.

Номер слайду 12

Закон України “Про запобігання корупції” виокремлює два види конфлікту інтересів: Потенційний конфлікт інтересів – у особи наявний приватний інтерес у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень. Реальний конфлікт інтересів – суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Номер слайду 13

Конфлікт інтересів та його складовіОсновні складові конфлікту інтересів. Приватний інтерес Службові/представницькі повноваження Суперечність між приватним інтересом та службовими повноваженнями (для реального конфлікту інтересів)

Номер слайду 14

Приблизний перелік позаслужбових стосунків із фізичними чи юридичнимиособами, що можуть зумовлювати виникнення приватного інтересу особами, що можуть зумовлювати виникнення приватного інтересу:1.

Номер слайду 15

Службові повноваження та їх дискреційний характер. Дискреція – можливість діяти на власний розсуд, обираючи з декількох різних варіантів дій, рішень.·закони, інші нормативно-правові акти (наприклад, положення про орган, установу, організацію); трудові договори (контракти); статути підприємств;положення про структурні підрозділи органів, установ, організацій;посадові інструкції;

Номер слайду 16

е можуть визначатися служпредставницьк повноваження:6. організаційно-розпорядчі документи (наприклад, у разі створення комісії чи робочої групи, повноваження можуть визначатися положенням про відповідну комісію/робочу групу, що затверджується внутрішнім організаційно-розпорядчим документом);7. доручення керівників;8. регламенти.

Номер слайду 17

Важливо!Приватний інтерес може впливати на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, вчинення чи невчинення дій лише під час реалізації службових/представницьких повноважень, що є дискреційними.

Номер слайду 18

Відмінність між потенційним та реальним конфліктом інтересів. Конфлікт інтересів

Номер слайду 19

Відмінність між потенційним та реальним конфліктом інтересів. Так, при потенційному конфлікті інтересів у особи наявний приватний інтерес у сфері, в якій вона виконує свої службові/представницькі повноваження. Така ситуація надалі впливатиме на об’єктивність особи під час реалізації повноважень. При реальному конфлікті інтересів особа реалізує (повинна реалізувати) свої повноваження у сфері, де наявний приватний інтерес. Це викликає суперечність між повноваженнями і приватним інтересом, яка впливає на об’єктивність вчинення дій чи прийняття рішень.

Номер слайду 20

Словник. АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ — сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень. КОНФЛІКТ ІНТЕРЕСІВ — наявність суперечностей між приватними інтересами й повноваженнями, колипід впливом власного інтересу приймається незаконне рішення. КОРУПЦІЙНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ — вчинене особою діяння, що містить ознаки корупції, за яке законом встановлено кримінальну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність. КОРУПЦІЙНІ РИЗИКИ — сукупність правових, організаційних та інших чинників і причин, які породжують, заохочують (стимулюють) осіб до скоєння корупційних правопорушень під час виконання ними функцій держави або місцевого самоврядування. КОРУПЦІЯ (від лат. corrumpere — псувати) — негативне суспільне явище, яке проявляється в злочинному використанні службовими особами, громадськими й політичними діячами їхніх прав і посадових можливостей для особистого збагачення.

Номер слайду 21

Словник. НЕДОБРОЧЕСНІСТЬ — порушення або свідоме нехтування особою моральними й етичними нормами поведінки. ПОБУТОВА / АДМІНІСТРАТИВНА КОРУПЦІЯ — повсякденна корупція дрібного масштабу, яка перебуває на перетині діяльності державних установ і громадян. ПРЕВЕНЦІЯ (ПОПЕРЕДЖЕННЯ) — запобігання корупційним правопорушенням. РОЗСЛІДУВАННЯ ТА САНКЦІЇ — покарання тих, хто вже вчинили корупційні правопорушення. ТОП-КОРУПЦІЯ (ПОЛІТИЧНА КОРУПЦІЯ) — зловживання службовим положенням на найвищих щаблях державної влади та на найвищих рівнях в ієрархії бізнесу. ХАБАР — гроші або інші матеріально цінні речі, що передаються посадовій особі для її стимулювання діяти в інтересах особи, яка передає їх, або в інтересах третіх осіб.

Номер слайду 22

Використані джерелаhttps://wiki.nazk.gov.ua/https://www.edcamp.org.ua/schoolwithoutcorruption

pptx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
1482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку