Презентація на тему " Леся Українка.Образ мужньої, сильної духом дівчинки, її життєрадісний погляд на світ, вільнолюбство, впевненість, розвинена уява у вірші «Як дитиною, бувало""

Про матеріал
Мета: З’ясувати ідейно-тематичне спрямування, художні особливості поезії «Як дитиною, бувало…»; вчити характеризувати образ ліричної героїні, висловлювати власні роздуми про неї; розвивати логічне мислення, культуру мовлення, увагу, спостережливість, уміння виразно читати поетичні твори, узагальнювати, робити висновки; виховувати мужніх, сильних духом, цілеспрямованих, наполегливих, успішних людей майбутнього, почуття любові до батьків, родини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка. Образ мужньої, сильної духом дівчинки, її життєрадісний погляд на світ, вільнолюбство, впевненість, розвинена уява у вірші «Як дитиною, бувало...».

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ІІ. Оголошення теми , мети Шосте грудня. Класна робота. Леся Українка. Неповторний світ дитинства. Образ мужньої, сильної духом дівчинки, її життєрадісний погляд на світ, вільнолюбство, впевненість, розвинена уява у вірші «Як дитиною, бувало...».

Номер слайду 5

Учні скажіть, будь ласка, наскільки для людини важлива пора дитинства? Хто ще з письменників звертався до теми дитинства? ІІІ. Актуалізація опорних знань.1. Бесіда за запитаннями– Що ж означає слово оптимізм?(Тарас Шевченко «Садок вишневий коло хати», С. Васильченко «В бур’янах»)Оптимізм – це погляд на життя з позитивної точки зору. Оптимізм стверджує: світ чудовий, з будь-якої ситуації є вихід, усе вийде добре.– Як оптимізм пов'язаний з життєвим і творчим шляхом Лесі Українки?– Чи вплинуло відчуття оптимізму на досягнення успіху в житті Лесі?– А ви вважаєте себе оптимістом?– Яке поняття є протилежним поняттю оптимізм? Песимізм – це світосприйняття, сповнене безнадії, зневіри у краще майбутнє.– Яким було дитинство Лесі Українки? Назвіть якомога більше епітетів до слова «дитинство», узявши до уваги біографічні дані Лесі Українки. Дитинство – грайливе, веселе, творче, активне, болісне. У чому маленька Леся подібна до вас? Чим відрізняєтесь?2. Перегляньте відео про Лесю Українку.3. Повторення вивченого матеріалу. Заповніть сторінку Лесі Українки в мережі

Номер слайду 6

ІІІ. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу.– Коли ви чуєте слово «дитинство», у вашій уяві виринають образи. Які? Назвіть їх. Ви вивчили творчість не одного письменника. Письменники теж були колись дітьми зі своїми успіхами й невдачами, з радощами й болем. Прослухайте поезію Лесі Українки «Як дитиною, бувало…». Який настрій вам навіяла ця поезія?– Який настрій вам навіяла ця поезія? Чому? 1. Прийом «Асоціативний ряд»2. Виразне читання поезії «Як дитиною, бувало…» напам’ять.

Номер слайду 7

Як дитиною бувало. Як дитиною, бувало,Упаду собі на лихо,То хоч в серце біль доходив,Я собі вставала тихо.«Що, болить?» — мене питали,Але я не признавалась —Я була малою горда, —Щоб не плакать, я сміялась. А тепер, коли для мене. Жартом злим кінчиться драмаІ от-от зірватись маєГостра, злобна епіграма, —Безпощадній зброї сміху. Я боюся піддаватись,І, забувши давню гордість,Плачу я, щоб не сміятись.

Номер слайду 8

3. З’ясуйте значення слів. Драма - Епіграма - важкі події, переживання, що приносять душевні страждання. Драма – літературний твір, побудований у формі діалогу без авторської мови й призначений для сценічного виконання.жанр сатиричної поезії дотепного, дошкульного змісту з несподіваною, градаційно завершеною кінцівкою (пуантом).

Номер слайду 9

4. Бесіда

Номер слайду 10

Поміркуй над прочитаним. Поміркуй, на які дві частини можна поділити вірш.1 частина: спогади ліричного героя про дитинство(мужність, сильний, дух, життєрадісний погляд на світ, вільнолюбство, впевненість; метафорою «в серце біль доходив» поетеса характеризує фізичний біль)2 частина: переживання дорослої людини(краще показати свою слабкість, ніж зверхність і бездушність; розуміння епітетів «злий жарт», «безпощадна зброя сміху», метафори «зброя сміху», «епіграма має зірватись»)Як дитиною, бувало,Упаду собі на лихо,То хоч в серце біль доходив,Я собі вставала тихо.«Що, болить?» — мене питали,Але я не признавалась —Я була малою горда, —Щоб не плакать, я сміялась. А тепер, коли для мене. Жартом злим кінчиться драмаІ от-от зірватись маєГостра, злобна епіграма, —Безпощадній зброї сміху. Я боюся піддаватись,І, забувши давню гордість,Плачу я, щоб не сміятись

Номер слайду 11

Життя дорослої людини, її проблеми відрізняються від дитячих. Тому треба уміти стримувати емоції, застерігати себе від необдуманого вчинку, необережного слова. Лірична героїня, стримуючи гордість, плаче, щоб не сміятись. Це є проявом сили духу, мужності, стриманості. Чого можна навчитися в ліричної героїні?Що єднає вірші Лесі Українки «Мрії» та «Як дитиною, бувало…» (Образ ліричної героїні, її характер, автобіографічність, тема дитинства) 

Номер слайду 12

5. Аналіз поезії «Як дитиною бувало»Рік написання – 1897 Жанр – вірш. Тема: болючі переживання поетеси з приводу власного здоров’я; намагання героїні боротися через силу з хворобою, яка її спіткала в дитинстві.Ідея: уславлення сили волі, терпимості, наполегливості дівчинки в боротьбі зі своєю хворобою. Основна думка: тільки сильна духом людина здатна подолати будь-які труднощі.

Номер слайду 13

Художні засоби. Як дитиною, бувало,Упаду собі на лихо,То хоч в серце біль доходив,Я собі вставала тихо.«Що, болить?» — мене питали,Але я не признавалась —Я була малою горда, —Щоб не плакать, я сміялась. А тепер, коли для мене. Жартом злим кінчиться драмаІ от-от зірватись маєГостра, злобна епіграма, —Безпощадній зброї сміху. Я боюся піддаватись,І, забувши давню гордість,Плачу я, щоб не сміятись. Епітети: жартом злим; гостра, злобна епіграма, безпощадній зброї; давню гордість. Метафори: «упаду собі на лихо», «зброї сміху... піддаватись». Повтори звукові (звуконаслідування): от-от. Риторичне запитання: «Що болить?»Персоніфікація: «біль доходив», «зірватись має ...епіграма». Антитеза: «щоб не плакать, я сміялась», «плачу я, щоб не сміятись».r

Номер слайду 14

ХМАРКА СЛІВ. ХАРАКТЕРИСТКА ЛІРИЧНОЇ ГЕРОЇНІ ПОЕЗІЇ «Як дитиною, бувало...»

Номер слайду 15

Домашня робота 1. Вивчити напам’ять «Як дитиною, бувало…». 2. Підготувати яскравий епізод з дитинства, демонструючи своє фото.

Номер слайду 16

Метод незакінченого речення. Після цього уроку я зрозумів…Найбільше мене вразило на уроці…Я хочу більше дізнатися…. Чи сподобався вам урок?Чи досягли ми поставленої мети уроку?

Номер слайду 17

Ще з дитинства батьки прищепили Лесі любов до українського, в тому числі і до одягу, невід’ємним елементом якого є вінок. Вона пишалася тим, що є українкою і саме тому обрала для себе такий псевдонім. На Україні вінок завжди був оберегом для кожної молодої дівчини. І ми також пишаємось, що ми українці. І саме тому ми з вами одягнули українську хустку. День української хустки (ДУХ) — неофіційне щорічне свято, що відзначається 7 грудня з метою об'єднання жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. Свято започатковане в Україні в 2019 році.

pptx
Додано
27 січня
Переглядів
123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку