Презентація на тему "Ліна Костенко. Огляд життя і творчість. «Чайка на крижині», «Крила». Розгорнута притчова метафора про глибоке духовне наповнення людини – її «крилатість», що "

Про матеріал
У презентації подаються матеріали до розповіді про життєвий і творчий шлях Ліни Костенко на матеріалах поезій поетеси; аналіз поезій «Чайка на крижині», «Крила».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що доля нелегка, – в цім користь і своя є, Блаженний сон душі мистецтву не сприяє.  Ліна Костенко

Номер слайду 2

“ Я вибрала Долю собі сама. І що зі мною не станеться, у мене жодних претензій нема до Долі моєї обраниці. “

Номер слайду 3

Номер слайду 4

План Що означає бути ”Поетом”Дитинство - перші рядки. Нові добутки та знайомства. Мовчання…Повернення до читачів. А нині…

Номер слайду 5

Що означає бути Поетом?Ознайомившись з біографією Ліни Костенко, можна повністю розкрити значення слова «Поет». Бути Поетом означає перетворювати звичайні слова на гармонію звуків та образів, жити перш за все з відкритою душею, беззахисною перед злом і наругою, нести на собі такий тягар, який би розчавив звичайну людину, не наділену таким Талантом. Бути Поетом _ означає творити радість високого мистецтва, дарувати людям мрію, іти на крок попереду…

Номер слайду 6

Якщо не можеш вітер змалювати. Прозорий вітер на ясному тлі, -Змалюй дуби, могутні і крислаті,Котрі од вітру гнуться до землі!

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ще кожен пальчиксам собі Бетховен. Ще все на світігарне і моє.І світить сонцеоком загадковим. Ще слів нема -поезія вже є. «І, може, це і є моя найвища сутність»

Номер слайду 9

Дитинство…Ліна Костенко народилася у 1930 року в містечку Ржищеві на Київщині, в учительській родині. У шість років із сім`єю переїхала в Київ. Перші її рядки писалися під гуркіт гармат, виття сирен, бо дитячі роки Ліни припали на Другу світову «ійну. Одна з перших поезій має назву “Мій перший вірш, написаний в окопі”. Саме цим твором й було розпочато її поетичну біографію: … писала мало не осколком , великі букви, щойно з букваря, _ той перший віршик, притулившись скраю, щоб присвітила поночі війна.

Номер слайду 10

Родина Костенків

Номер слайду 11

«Життя іде і все без коректур, і як напишеш, так уже і буде…»

Номер слайду 12

В. Симоненко Є. Гуцало В. Стус Григір Тютюнник Л. Костенко І. Драч Б. Олійник Д. Павличко «Шістдесятники»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Повернення…Лише наприкінці 70-их років 20-ого століття Л. Костенко повернулася до своїх читачів зі збіркою поезій «Над берегами вічної ріки», з історичним романом у віршах «Маруся Чурай», який став подією у літературному житті України, а його авторка була відзначена найпочеснішою літературною премією України _ Шевченківською!

Номер слайду 16

Літературна спадщина

Номер слайду 17

А нині…Зараз Ліна Василівна Костенко живе у Києві. Ця жінка повна ентузіазму, вона намагається берегти для нового покоління скарби, які приховані у поезії. Читайте уважно її вірші, бо саме там, за кожним рядком - непідробна щирість української душі та пристрасна думка, високе мистецтво, скарб національної матеріальної культури, за якими ми визначаємо справжні взірці прекрасного…

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Всесвітнє визнання

Номер слайду 22

Номер слайду 23

«Чайка на крижині», «Крила». Розгорнута притчова метафора про глибоке духовне наповнення людини – її «крилатість», що проявляється індивідуально. Духовне багатство — найбільший скарб у житті.

Номер слайду 24

Місто Щецін, березень 1958р. Польща. Річка Одер

Номер слайду 25

Композиція Твір складається з п'яти частин: «Надбережжя» «Крига на Одрі» «Крила» «Грунт»«Усміх»Кожна частина має свій зміст та закінчену думку

Номер слайду 26

Диптих – два твори мистецтва, пов’язані одним задумом. «Для мене той край найкращий, де виросли крила мої»« Чайка на крижині»«Крила»

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Тема: відтворення роздумів поетеси про смисл життя людини. Ідея: возвеличення любові до рідного краю, до всього, що з ним пов'язано, перебуваючи далеко за його межами. Основна думка:а) «Нащо крилатим ґрунт під ногами»?б) «Для мене ж той край найкращий, де виросли крила мої». Жанр: поема.“Чайка на крижині”

Номер слайду 29

Експозиція: опис портового надбережжя Щеціна, змін, які відбуваються з приходом весни. Зав'язка: розмірковування поетеси над призначенням крил у людини. Кульмінація: хвилювання поетеси, які викликав корабель з рідної землі. Розв'язка: гостювання героїні у Польщі.

Номер слайду 30

Художні особливості вірша «Чайка на крижині» Метафора, персоніфікація. Метафора, Епітети «зима не вдягла... свиту», «зима... часом вже й приміряла», «зима... пошукала, поплакала... нотувала, стелила... сперечалася... несла, все збиралась», «дерева проснулись», «лід потемнів»Крига буйно ломилась у відкриті двері протоки.І, нарешті, по Одрі – темній, широкій – на останній крижині самотня чайка пливе  «Що ж робити?» «— Ти куди ж розігналась?« Чи, бува, не до самого моря?» «Ну, а що, як її розливає вода весняна?» «Ну, а що, коли їй та удержать тебе несила?»« Нащо крилатим грунт під ногами? »«Дивна людина!»Землі немає, то буде небо. А крила має. А крила має! «Ну, а шо...»Риторичне питання. Риторичний оклик. Антоніми, антитеза, протиставлення Повтор; анафора; окличне речення

Номер слайду 31

Художні особливості вірша «Крила». Антоніми, антитеза, протиставлення. Метафора, персоніфікація. Риторичне питання. Риторичний оклик. Епітети Повтор; анафора; окличне речення«У кого — ...», «А крила має!»Землі немає, То буде небо. Немає поля, То буде воля. Немає пари, То будуть хмари.«А крила має!»«А як же людина?» «А що ж людина?» «вічного поривання»«Правда пташина»

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Людські крилаті серця

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Людські крилаті серцяз мріїз вірності у коханніз вічного поривання з правдиз щедрості на турботиз чесностіз надії з поезії з щирості до роботи з пісніз довір'я

Номер слайду 40

Крила – символ духовності, багатства думки, емоційного піднесення, могутності, незалежності й впевненості.

Номер слайду 41

Фразеологічний калейдоскоп. Крила — це символ духовності, багатства думки, емоційного піднесення, могутності, незалежності й впевненості. • ростуть (виростають) крила • як на крилах• під своє крило• давати крила• обламувати крила• опустити крила• обпалювати собі крила• складати крильця• підрізати крила

Номер слайду 42

Алегорія — це інакомовлення; наділення тварин, птахів, рослин, предметів рисами характеру людини. Дилогія – об’єднані однією темою та ідеєю два прозові твори одного письменника, в яких діють одні й ті ж самі герої. Диптих - об’єднані однією темою та ідеєю два поетичні твори одного письменника, об’єднані єдиним авторським задумом, сюжетом, дійовими особами чи образами. Теорія літератури

Номер слайду 43

Домашнє завдання :вивчити поезію «Крила» напам'ять;написати твір – мініатюру «Людські крила» (за бажання); вміти аналізувати поезії.

pptx
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
1889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку