Презентація на тему "Літературні роди" (систематизація за літературними родами та жанрами художніх творів за програмою ЗНО 2020)

Про матеріал

Презентація на тему "Літературні роди". Матеріал допоможе розібратись з визначенням належності художнього твору до літературного роду. У презентації наведено списки творів, які входять до програми ЗНО 2020 з української літератури, за літературними родами й жанрами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературні роди. До якого літературного роду належить художній твір?Як це визначити?

Номер слайду 2

Літературний рід — узагальнююче поняття, один з головних елементів систематизації літературного матеріалу. Спосіб художнього зображення – головний критерій класифікації літературних творів. Поділ літературних творів на роди існує давно. Ще Арістотель (384-322 рр. до н.е.)відзнчав неоднаковість підходів авторів писемних творів до моделювання дійсності. Він вказав на три способи зображення – епічний, ліричний і драматичний і виділиів три літературні роди: епос, лірику і драму. Відтоді було написано багато творів, серед яких з’явились такі, що поєднували ліричні й епічні прийоми зображення. Тому на сьогодні прийнято класифікувати художні твори за чотирма літературними родами:- епос- лірика- драма- ліро-епос

Номер слайду 3

Твори, що належать до певного літературного роду, поділяються на жанри. Кожен літературний рід має свої жанри. Літературний жанр – це тип літературних творів, об'єднаних певними особливостями змісту і форми. Деякі жанри мають жанрові різновиди:за змістом (наприклад: пригодницька повість, психологічна новела),за формою (наприклад: роман у новелах).

Номер слайду 4

Епос Епос – літературний рід, що об'єднує твори, в яких автор, чи то безпосередньо від себе, чи від імені вигаданої особи показує життя, його події та явища в розвитку. Мова епічних творів прозова. Жанри епічних творів:казка, легенда, оповідання, новела, повість, роман тощо.

Номер слайду 5

Зразок тексту епічного твору (О. Довженко «Зачарована Десна»)

Номер слайду 6

Епічні твори, що входять до програми ЗНО 2020 р.літопис «Повість минулих літ»усмішка «Сом» (Остап Вишня)гумореска «Моя автобіографія» (Остап Вишня)кіноповість «Зачарована Десна» (Олександр Довженко)новели «Intermezzo» (Михайло Коцюбинський)«Камінний хрест» (Василь Стефаник)«Valse Mélancolique» (Ольга Кобилянська)«Я. Романтика» (Микола Хвильовий)«Модри Камень» (Олесь Гончар)«Три зозулі з поклоном» (Григір Тютюнник)повісті«Кайдашева сім’я» (Іван Нечуй Левицький)«Захар Беркут» (Іван Франко)«Тіні забутих предків» (Михайло Коцюбинський)романи«Чорна рада» (Пантелеймон Куліш)«Хіба ревуть воли, як ясла повні?» (Панас Мирний)«Майстер Корабля (Юрій Яновський)«Місто» (Валер'ян Підмогильний) «Тигролови» (Іван Багряний)

Номер слайду 7

Лірика. Лирика – літературний рід, що обєднує твори, де через естетичні та етичні душевно-духов­ні переживання осмислюється сутність буття, витворюється новий образ дійсності. Мова ліричних творів віршована. Жанри ліричних творів:вірш (ліричний віврш), пісня, сонет, гімн, елегія, ода, медитація тощо.

Номер слайду 8

Зразки текстів ліричних творів. Григорій Сковорода

Номер слайду 9

Ліричні твори, що входять до програми ЗНО 2020р. українські народні пісні (календарно-обрядові, родинно-обрядові, родинно-побутові, соціально-побутові), пісні Марусі Чурайліричні вірші«De Libertate», «Всякому місту звичай і права» (Григорій Сковорода)«Заповіт» (Тарас Шевченко)«Чого являєшся мені у сні» (Іван Франко)"Contra spem spero!« (Леся Українка)«Блакитна панна» (Микола Вороний)«Чари ночі», «О слово рідне! Орле скутий!..» (Олександр Олесь)«О панно Інно, о панно Інно…», «Ви знаєте, як липа шелестить…», «Пам'яті тридцяти» (Павло Тичина)«Любіть Україну» (Володимир Сосюра)«Різдво» (Богдан–Ігор Антонич)«Пісня про рушник» (Андрій Малишко)«Задивлюсь у твої зіниці», «Ти знаєш, що ти – людина?», «Лебеді материнства» (Василь Симоненко)«Наша мова» (Василь Голобородько)«Господи, гніву пречистого…» (Василь Стус)«Два кольори» (Дмитро Павличко)«Страшні слова, коли вони мовчать» (Ліна Костенко)«Уривок з поеми» (Євген Маланюк)сонет:«У теплі дні збирання винограду» (Максим Рильський)

Номер слайду 10

Драма Драма – літературний рід, характерними особливостями якого є те, що життєві події і характери персонажів розкриваються не описово, а через показ їхніх дій і вчинків та розмов, що вони ведуть. Драматичні твори пишуть для постановки на театральній сцені. Мова драматичного твору може бути і прозовою, і віршованою. Основні жанри драматичних творів:комедія, трагедія, власне драма. Жанрові різновиди драматичних творів: трагікомедія, водевіль, мелодрама, інтрермедія, містерія, драма-феєрія тощо.

Номер слайду 11

Зразки текстів драматичних творів. Леся Українка «Лісова пісня»

Номер слайду 12

Драматичні твори, що входять до програми ЗНО 2020 р.соціально-побутова драма«Наталка Полтавка» (Іван Котляревський)драма-феєрія«Лісова Пісня» (Леся Українка)трагікомедія«Мартин Боруля» (Іван Карпенко-Карий)сатирична комедія«Мина Мазайло» (Микола Куліш)

Номер слайду 13

ЛІ́РО-Е́ПОС  Лі́ро-е́пос – літературний рід, що обєднує художні твори, в яких органічно поєднано принципи епічного зображення з ліричним вираженням.  Мова ліро-епічних творів віршована. Жанри ліро-епічних творів:історична пісня, дума, балада, байка, послання, поема, роман у віршах тощо.

Номер слайду 14

Зразки текстів ліро-епічних творів.

Номер слайду 15

Ліро-епічні твори, що входять до програми ЗНО 2020 р.історичні пісні«Ой Морозе, морозенку», «Чи не той то хміль…»балади«Ой летіла стріла»,«Балада про соняшник» (Іван Драч);дума«Дума про Марусю Богуславку» послання«І мертвим, і живим…» (тарас Шевченко)байка«Бджола і Шершень» (Григорій Сковорода)поеми«Енеїда» (Іван Котляревський)Катерина», «Сон», «Кавказ» (Тарас Шевченко)«Мойсей» (Іван Франко)роман у віршах«Маруся Чурай» (Ліна Костенко)

Номер слайду 16

Успіху в навчанні!Бондаренко Ю. Л. Міжнародна українська школа. Київ - 2020

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєлошенко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
6752
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку