Презентація на тему "Малювання листя різної форми"

Про матеріал
Ця презентація буде корисна викладачам предмету "Малювання та ліплення" з професії кондитер для проведення практичної роботи з теми "Малювання листя різної форми". Майбутньому кондитеру необхідно розвивати художній смак, авторство, знання в області основ композиції, способів обробки кондитерських виробів, інструментів, сировини й матеріалів, необхідних для виконання поставлених завдань. Майстер-кондитер розробляє композиційну ідею оздоблення виробу як певну кінцеву організацію всієї форми продукту. Засоби композиції й малюнка дозволяють створити йому найнеймовірніші образи. Оволодіння найпростішими навичками малюнка є початковим етапом підготовки. Для цього учгям необхідно навчитися виразно й правильно зображувати форми предметів на площині, добре засвоїти образотворчу грамоту й застосовувати її на практиці. Гнучкість способів і форм вираження видимих об'єктів робить малювання основою розвитку творчої уяви й фантазії, необхідним майбутнім кондитерам. Правильно намалювати предмет - значить передати його перспективну форму, об'єм і найхарактерніші особливості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Малювання листя різної форми. Заклад професійної (професійно-технічної) освіти«Харківський професійний коледж»Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

{9 DCAF9 ED-07 DC-4 A11-8 D7 F-57 B35 C25682 E}№Етап Опис 1. Основи малювання. В середині листа слід намалювати коло. Через центр цього кола провести вертикальну пряму. При цьому коло повинна бути пересічена цієї прямої повністю. В результаті коло буде поділений на 2 однакові частини.2. Створення контуру. На цьому етапі важливо пам’ятати, що ліва половина симетрична правою щодо проходить через коло вертикальній лінії. Краю листочки повинні бути загостреними. В середині потрібно намалювати кілька додаткових ліній. Це буде основа прожилок.3. Детальне промальовування. Простим олівцем по всій площі аркуша додати декілька невеликих прожилок. Також на цьому етапі потрібно попрацювати з контуром і зробити більше загострених країв. З нижньої частини листа промальовувати тонку гілочку. Вона може бути представлена парою ліній. У верхній частині, в місці з’єднання із самим листком, гілочка повинна бути дуже тонкою, але при віддаленні від аркуша вона розширюється. Нижня частина гілочки повинна бути широкою.4. Вилучення допоміжних елементів. За допомогою ластику необхідно видалити всі допоміжні лінії, які були проведені на 1-му етапі. Це стосується самої кола і проходить через неї вертикальної прямої. Потрібні деталі слід додатково обвести чорної авторучкою, наприклад, гелевою. Це допоможе краще виділити малюнок.5. Розфарбовування малюнка. Для цього необхідні олівці помаранчевого, червоного, жовтого кольорів та їх відтінків. Розфарбовування рекомендується виконувати з середини аркуша. Починати краще з жовтого кольору, потім – по черзі вводити інші. Перехід потрібно зробити плавним.6. Робота з деталями листа. Слід опрацювати краю аркуша і його прожилки. Їх потрібно зробити чорними. Вони добре будуть контрастувати з червоним кольором. Послідовність виконання малюнка листя клену

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Послідовність виконання малюнка листя клену{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Намалюємо багатокутник, як показано на малюнку 1. Розділимо його навпіл прямою лінією. Це буде основа нашого малюнка, всі зайві елементи ми потім приберемо гумкою.2. Тепер малюємо прожилки та дві паралельні лінії, що перетинають основну, як показано на малюнку 2. Це допоможе нам створити ідеально симетричний лист таким, як він є насправді.3. На третьому етапі малюнка необхідно сформувати край. Зробити це дуже просто, враховуючи ту саму симетричність. На цьому етапі потрібно прибрати гумкою всі зайві лінії, домалювати необхідні елементи і завершити чорнове оформлення малюнка.4. Після виведення всіх прожилок та видалення зайвих елементів, залишається лише прикрасити кленовий лист належним чином. Залежно від пори року він може бути від зеленого до коричнево-жовтого. Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 6

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. На першому етапі малюємо овал, що нагадує куряче яйце.2. Далі позначаємо жилки листа та стеблинок.3. Тепер потрібно вивести краї листа, після чого зайве прибрати за допомогою гумки. Тому малювати листок зручно простим олівцем.4. На четвертому етапі нам потрібно розфарбувати листок за допомогою кольорових олівців, фарб, або фломастерів. Послідовність виконання малюнка листа дерева. Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 7

Послідовність виконання малюнка листя суниці{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. На першому етапі намалюємо дві лінії, що перетинають один одну в центрі. Тепер відзначимо ширину загального листа та його висоту короткими лініями, як показано на рис. На цьому етапі з'єднаємо центральний верхній елемент з бічними відмітками і визначимо край верхнього листочка. Все це робимо простим олівцем, не натискаючи, щоб потім можна було зайві елементи з легкістю видалити гумкою.2. На другому етапі намалюємо всі три листочки3. Третій етап визначає вимальовування зубчастих країв листочків та хвилястої прожилки по центру. Також потрібно гумкою прибрати всі допоміжні лінії та елементи чорнового малюнка. Домалювати стеблинку. Проводиться повна підготовка до розфарбовування.4. Тепер наш суничний лист можна прикрасити із застосуванням олівців, фарб або кольорових фломастерів. Звичайно, тут переважає зелений колір, а також відтінки. Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 8

Послідовність виконання малюнка листя дубу{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. На першому етапі малюємо овал, що нагадує куряче яйце.2. Далі позначаємо жилки листа та стеблинок.3. Тепер потрібно вивести краї листа, після чого зайве прибрати за допомогою гумки. Тому малювати листок зручно простим олівцем.4. На четвертому етапі нам потрібно розфарбувати листок за допомогою кольорових олівців, фарб, або фломастерів. Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 9

Послідовність виконання малюнка листя каштану{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Малюємо коло і проводимо через неї осьову лінію. Потім ділимо фігуру ще на чотири частини. Це стане основою для прожилок листка каштану.2. Листя каштану буде незвичайним, тому що складається з п'яти листів, які мають одну основу. Промалюємо їх.3. Додамо прожилки для кожного сегмента листа. Розмістимо кілька дірочок на листі.4. Обводимо лінії малюнка, виділяючи контури та прожилки рослини.5. Гумкою приберемо простий олівець. Вже можемо промалювати лист, використовуючи салатовий та зелений колір6. Чорним маркером сильніше виділимо наш об'єкт на аркушіВикладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 10

Послідовність виконання малюнка листя каштану{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Етап Опис 1. Намітимо майбутній колючий каштан у вигляді кола. Поруч розташуємо лист. Його прорисуємо на першому етапі у вигляді кількох ліній.2. Промальовуємо дуги всередині кола, щоб показати відкритий вигляд.3. З ліній побудови створюємо контур кожної деталі листочка.4. Детально вимальовуємо зубчастий контур листочка, а всередину додаємо прожилки.5. Тепер детальніше малюємо контур каштана і додаємо йому голочки, як у їжачка.6. Малюнок опрацьовуємо чорним маркером.7. Підбираємо теплий жовтий відтінок для листочка та зафарбовуємо ділянки.8. Тепер використовуємо два відтінки зеленого для колючої шкірки каштана.9. Коричневим олівцем зафарбовуємо серцевину каштана і надаємо тінь на інших ділянках осіннього малюнка.10. Допрацьовуємо малюнок білим та чорним олівцем. Отримаємо ось такий об'ємний малюнок каштану та осіннього листочка. Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 11

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Для початку потрібно промалювати розташування гілки та позначити місцезнаходження листя на малюнку. У нас буде чотири аркуші різних розмірів. Найбільший ліворуч, а решта зменшуватиметься до правої сторони. Додамо кілька тонких гілочок, які закручуватимуться у спіраль.2. Промалюємо докладніше форми листя, поділяючи кожен лист на п'ять сегментів. Вони можуть бути повернені як прямо, так і догори ногами.3. Чорною ручкою виділимо контури і прожилки листя, а також промалюємо саму виноградну гілку.4. Використовуючи салатовий та зелений олівець, промалюємо листя та гілку.5. Чорним маркером виділяємо ще раз контури, і трохи виділимо прожилки.6. На останьому етапі зафарбовуючи малюнок, відобразіть світлом і тінню об'єм та забарвлення предмету. Послідовність виконання малюнка гілка винограду

Номер слайду 12

Послідовність виконання малюнка листя пальми {16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Наш лист буде наближений до круглої форми. Зробимо малюнок його силуету, яким і промалюємо деталі листа. Через середину проведемо вигнуту осьову лінію.2. Розділяємо лист на фрагменти по всьому його колу. Додамо кілька дірочок у листі, характерні для цієї рослини.3. Обведемо контури пальмового листа та його прожилки.4. Промалюємо лист спочатку салатовим олівцем, потім застосуємо зелений колір. Таким чином, листок став об'ємним.5. Чорним маркером потрібно обвести контур листа і трохи його прожилки.6. На останьому етапі зафарбовуючи малюнок, відобразіть світлом і тінню об'єм та забарвлення предмету.

Номер слайду 13

Послідовність виконання малюнка листя пальми {16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Малюємо осьову лінію під нахилом. Розташуємо на цьому відрізку витягнутий овал.2. На гілці буде знаходитися дуже багато дрібного і довгого листя. Вони можуть трохи переплітатися між собою.3. Виділимо наш малюнок чорною ручкою, а простий олівець видалимо за допомогою гумки.4. Салатовий та зелений колір допоможе нам пофарбувати листя. Робимо плавні переходи між кольорами.5. Чорним маркером виділяємо ще раз контури листя та завершуємо роботу.6. На останьому етапі зафарбовуючи малюнок, відобразіть світлом і тінню об'єм та забарвлення предмету.

Номер слайду 14

Послідовність виконання малюнка листя горобини на гілці {16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Малюємо основну товсту гілку. Від неї додаємо ще кілька тонких. Навколо тонких гілок промалюємо овали, які характеризуватимуть розташування листя.2. Промальовуємо докладніше листя. На кожній тонкій гілочці буде по кілька листків.3. Контури листя промалюємо докладніше, щоб їх краї стали гострішими.4. Чорним маркером обведемо всі лінії, а гумкою видаляємо простий олівець.5. За допомогою салатового, жовтого та зеленого промалюємо поверхню листя горобини.6. Світло-коричневий та темно-коричневий олівець потрібний для того, щоб розмалювати гілку.7. На останьому етапі зафарбовуючи малюнок, відобразіть світлом і тінню об'єм та забарвлення предмету.

Номер слайду 15

Послідовність виконання малюнка гілочка верби {16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Намітимо майбутню гілку верби довгою діагональною лінією. До неї додамо ще кілька, на яких зростатимуть листочки.2. Починаємо промальовувати до гілочки тонкі і довгі листочки верби, які так характерні для цього дерева.3. Домальовуємо ще листочки на основній гілці.4. Робимо гілочки товстішими. У деяких листочків малюємо основну прожилку.5. Малюємо контур всього малюнка чорним маркером, а зайві деталі стираємо м'яким куточком гумки.6. Зафарбовуємо листочки верби зеленим трав'яним відтінком.7. Також у цьому малюнку використовуємо коричневий олівець, який знадобиться для промальовування гілочок.8. Під кінець додамо тінь чорним олівцем, а білою ручкою створимо тонкі відблиски.9. На останьому етапі зафарбовуючи малюнок, відобразіть світлом і тінню об'єм та забарвлення предмету.

Номер слайду 16

Послідовність виконання малюнка листя горіха{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Проводимо дугу у центрі листа простим олівцем.2. Малюємо овали різної величини з кожного боку дуги.3. Додаємо до кожної геометричної фігури по одній лінії. Створюємо контур.4. Детально вимальовуємо контур кожного листка і додаємо прожилки. Потовщуємо основну гілочку горіха.5. Для подальшого розфарбовування необхідно створити контур малюнка чорним маркером.6. Зафарбовуємо зеленим олівцем усі листочки та центральну гілочку.7. Додамо відблиски коричневим олівцем на наших листочках.8. На останньому етапі зафарбовуємо тіньові ділянки чорним олівцем, а також виділимо фрагменти білими відблисками.9. На останьому етапі зафарбовуючи малюнок, відобразіть світлом і тінню об'єм та забарвлення предмету.

Номер слайду 17

Послідовність виконання малюнка листя берези {16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Намалюємо скелет гілки, де розташується листя берези.2. Додамо шість листків берези та дві бруньки, що характерно для цього дерева.3. Краї листя промалюємо, роблячи його загостреними (у вигляді зубчиків). Додамо фактуру брунькам.4. Виділяємо всі лінії чорною ручкою, не забуваючи про прожилки на листі.5. Листя та бруньки забарвлюємо у жовтий, салатовий та зелений колір.6. Чорним маркером ще раз пройдемося контурами малюнка.7. На останьому етапі зафарбовуючи малюнок, відобразіть світлом і тінню об'єм та забарвлення предмету.

Номер слайду 18

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1 Намічаємо центральну гілку каштана, а з боків домальовуємо тоненькі листочки.2 Намічаємо лініями майбутні частини для кожного листка каштана3 Промальовуємо загальну форму листків, які складаються з кількох частин.4 Детально промальовуємо всі листочки, де уточнюємо контур і додаємо багато прожилок до центральних ліній.5 Вимальовуємо основну гілочку, додаючи деталь6 Використовуємо чорний маркер, щоб створити обведення на каштанових листочках.7 Використовуємо зелений олівець, щоб зафарбувати усі листочки.8 Тепер коричневим олівцем замальовуємо гілки та надаємо тінь на листочках.9 Доповнимо малюнок чорним олівцем і білою гелевою ручкою. Ось і готова гілка із листям каштана. Послідовність виконання малюнка гілка каштану. Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 19

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Етап Опис 1. Спочатку розгляньте гілку: скільки на гілці листя, як вони розташовані щодо гілки, якого вони розміру, чи всі вони видно цілком, яка у листя форма, яке листя здається темнішим, яке світліше, чи однакового листя кольору? Відповівши на ці питання, приступайте до малюнку за першою схемою.2. Приступаючи до другого етапу, простежте напрямок жилок та крайових зазубринок на кожному аркуші.3. Зафарбовуючи малюнок, відобразіть світлом і тінню об'єм та забарвлення листя. Послідовність виконання малюнка гілка з листям. Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 20

https://www.youtube.com/watch?v=Y4 Ec1w. D8g. C4https://www.youtube.com/watch?v=Yl. D1 Qm. Dr. PSohttps://www.youtube.com/watch?v=3_h. Obcijo8c. Посилання для перегляду відео. Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 21

Намалюйте гілку з листям каштану, клену та будь якого на ваш вибір. План роботи: На аркуші паперу скомпонуйте зображення. Розташуйте елементи відповідно до заздалегідь обраної схеми і з'єднайте. Якщо у Вас після закінчення процесу виникло відчуття незавершеності, дивлячись на малюнок, то доповніть його ін. деталями. Порівняйте пропорції різних частин зображення кожної окремо: довжину до висоти та ширини. Виправте помилки в побудові. Підготуйте малюнок до подальшої роботи: зітріть усі допоміжні лінії, які ви використовували для побудови, зайві лінії. Виявіть найсвітліше та найтемніше місця зображення. Усі інші тональні відтінки потрібно порівнювати із цими «маячками». Наприкінці роботи занадто світлі ділянки пригасіть, занадто темні трошки висвітліть, якщо побачите, що в ході роботи викривились пропорції, виправте. Творче завдання. Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Перегляньте презентацію. Зробіть короткий конспект. Пройдіть тест за посиланням, або QR-code. Виконайте творче завдання

pptx
Додано
13 березня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку