Презентація на тему "Машини та механізми для отримання соку."

Про матеріал
Ця презентація буде корисна викладачам предмету "Устаткування підприємств харчування" з професії кондитер. Для того щоб зробити відмінний сік, який був би не тільки смачним, але і корисним, потрібно навчиться правильно експлуатувати соковижималку. Існують деякі правила користування такою технікою, яких потрібно обов'язково дотримуватися: - Фрукти потрібно мити тільки в холодній воді. Якщо ви вважаєте, що бруд йде з макухою, то сильно помиляєтеся. Мити в теплій воді плоди заборонено, оскільки висока температура погано на них впливає. - Завантаження фруктів в соковижималку буде залежати від її типу. Якщо ви купили універсальну соковижималку, то ні в якому разі не можна завантажувати в неї фрукти з насінням, щоб не ушкодилася центрифугу. Також не варто переробляти фрукти з волокнистою структурою, щоб не сталася зупинка обертання диска.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Машини та механізми для отримання соку. Заклад професійної (професійно-технічної) освіти«Харківський професійний коледж»Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Соковижималки для цитрусових1–приймач соку;2– патрубок;3 –вал сепаратора;4– сепаратор;5– натискна кришка. Соковижималки для цитрусових сконструйовані принципово однаково і являють собою нерухомий приймач соку з патрубком, усередині якого на валу обертається сепаратор із ребристими насічками. У простих цитрус-пресах плід (розрізаний навпіл) притискається до ребристої поверхні знімного сепаратора рукою, у професійних моделях – спеціальною притискною кришкою. Подрібнена м'якоть збирається в чашоподібній частині сепаратора, а сік через отвори в її дні стікає у приймач а потім витікає з патрубка у підставлену посудину. Частота обертання сепаратора в різних моделях різна, для оснащених притискною кришкою становить близько 1400 об./хв. У ряді моделей корпус машини виготовляють із нахилом у бік стікання соку.

Номер слайду 4

Соковижималки автоматичні фірми ZUMEXСоковижималки автоматичні фірми ZUMEX (Іспанія) дозволяють отримувати сік із цитрусових і гранатів. У конструкції машин використовуються преси для віджимання, обертання яких чітко синхронізовано. Плоди автоматично розрізаються лезом на дві половинки, після чого преси вичавлюють сік із м’якоті продукту. При цьому головки пресів стикаються тільки з м'якоттю плодів, не торкаючись шкірки, за рахунок чого вдається уникнути потрапляння в кінцевий продукт гірких ефірних олій. Маса отримуваного соку може досягати 45% від маси вихідних фруктів. Лічильник дозволяє задавати кількість плодів на одну порцію, контролювати кількість віджатих плодів з моменту початку експлуатації машини. Завантажувальний рукав соковижималки оснащений фотоелементами, які контролюють наявність плодів і запускають машину. Шкірка автоматично скидається у розташований у нижній частині машини контейнер.

Номер слайду 5

https://www.youtube.com/watch?v=ie9sgem. ZRLw

Номер слайду 6

Шнекові соковижималки (екстрактори) Cхема шнекової соковижималки:1 –хвостовик;2 –приводний вал;3 –робоча камера;4 –завантажувальна лійка; 5 – конічний шнек;6 –змінні сітки; 7 – підшипник ковзання;8 – відкидний болт;9 –регулювальний гвинт;10 –розвантажувальний отвір для видалення вижимок;11 –зливальний лоток для соку. Шнекові соковижималки (екстрактори) використовуються як змінні механізми універсальних кухонних машин, або як додаткові механізми до м’ясорубок. Машина має робочу камеру, хвостовик, конічний шнек, завантажувальну лійку і змінні сітки з отворами діаметром 2; 2,5; 3 мм. Робоча камера виготовлена у вигляді пустотілого горизонтально розташованого усіченого конуса. Змінні сітки – з нержавіючої сталі у вигляді пустотілого усіченого конуса з отворами. У верхній стінці камери (у розширеній її частині) розташовано циліндричний патрубок, до якого прикріплюється завантажувальний пристрій у вигляді плоскої лійки. У нижній стінці камери по всій її довжині зроблено прямокутний отвір, що має форму зливального лотка для стікання соку. У кінці робочої камери (у найбільш вузькій її частині) передбачено другий прямокутний отвір (розвантажувальний) для видалення з камери вижимок. Величину цього розвантажувального отвору регулюють гвинтом: при його вгвинчуванні отвір зменшується, при вигвинчуванні – збільшується. Робочим інструментом соковижималки є обертальний шнек конічної форми, який розміщено усередині камери. Завдяки поступовому зменшенню діаметра гвинтової нарізки та кроку витків захоплюваний шнеком продукт одночасно із просуванням уздовж камери розчавлюється, ущільнюється, і віджатий сік через отвори сітки стікає у зливальний лоток. Підготовлені до віджимання продукти (фрукти, овочі) подаються в завантажувальну лійку і далі – до конічного обертового шнека. У міру просування продукту вздовж осі шнека відбувається його стискання і відділення рідкої фази від твердої. Вичавлений сік проходить через отвори сита й стікає через зливальний лоток у приймальну посудину. Щільна частина продукту пересувається до вузької частини робочої камери й віддаляється через другий розвантажувальний отвір. Ущільнення продукту й виділення соку досягається внаслідок зменшення діаметра шнека, кроку між витками й кута їхнього підйому убік розвантаження щільної частини.

Номер слайду 7

Соковитискач СШ-1 Унікальна конструкція промислової соковижималки СШ-1 – дозволяє якісно вичавлювати сік з цілих яблук, помідорів, винограду, груш, моркви, та інших продуктів, забезпечуючи безвідходність та високоякісну роботу. Легкість у використанні та підключення до звичайної однофазної мережі робить обладнання незамінним помічником не тільки на виробництві, а й у домашньому господарстві при збиранні врожаю. Принцип роботи СШ-1 Фрукти (овочі) поринають у бункер, за допомогою шнека сировина подрібнюється. Під тиском шнека, що пересувається, з подрібненої суміші, в насадці віджимається сік, що стікає по кожуху в ємність, при цьому макуха автоматично виштовхується з бокового отвору в регуляторі. Робоча частина соковижималки виготовлена ​​з харчового алюмінію, що має антикорозійні властивості, абсолютно безпечного дня здоров’я людини. Бункер електричної шнекової соковижималки складається з нержавіючої сталі, безпечної для здоров’я. Матеріал не окислюється, завдяки чому овочі, що перекачуються, і фрукти зберігають корисні властивості. не змінюючи смаку. СШ-1 легка в очищенні та експлуатації в домашніх умовах.

Номер слайду 8

Відцентрові соковижималки. Принципова схема і загальний вигляд відцентрової соковижималки для плодів і овочів:1 – корпус; 2 – розвантажувальний канал; 3 – тертковий диск; 4 – сито; 5 – робоча камера; 6 – кришка; 7 – завантажувальний канал; 8 – штовхач; 9 – розвантажувальний канал для твердої частини продукту; 10 – електродвигун; 11 – опора. У відцентрових соковижималках сік вичавлюється під дією відцентрових при одночасному подрібненні продукту швидкообертовим тертковим диском. Для притискання продукту до диска використовується штовхач. У різних моделях машин частота обертання терткового диска може коливатися в межах від 650 до 5200 об./хв. Подрібнений продукт притискається до сита у формі усіченого конуса, що обертається. Сік проходить через сито і потрапляє у розвантажувальний канал. Ущільнений залишок продукту піднімається вверх по ситу до іншого розвантажувального каналу для вивантаження і далі надходить у приймач вижимок (зазвичай із прозорого матеріалу).

Номер слайду 9

https://www.youtube.com/watch?v=MBZJq. Wh. Fi. Rs

Номер слайду 10

Правила експлуатації соковижималок. Перед початком роботи необхідно перевірити санітарний стан машини і скласти її у такому порядку: помістити робочу камеру на основу корпуса; вставити циліндричне сито у паз робочого вала; у відповідний паз сита вставити диск і закріпити гвинтом робочі деталі; приєднати кришку із завантажувальним бункером та закріпити защіпками-фіксаторами. Далі розмістити приймальні місткості для соку та вижимок. Підготувати продукти для обробки (подрібнити великі плоди, а в кісточкових – видалити кісточки) й увімкнути машину. Продукт завантажувати в бункер на ходу машини злегка проштовхуючи штовхачем рівномірними порціями. Після закінчення роботи машину від’єднати від електромережі та частково розібрати. Диск, сито, робочу камеру та кришку із завантажувальним пристроєм промити теплою водою, просушити, потім скласти екстрактор для подальшої роботи. Увага! Під час роботи екстрактора необхідно стежити, щоб кашоподібна маса не потрапляла на електродвигун. Під час вивантаження вижимок необхідно притримувати екстрактор, оскільки за рахунок великої відцентрової сили машина може пересуватись на робочому столі.

Номер слайду 11

Технічні характеристики соковижималок{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}Фірма-виробник / країна / марка машини. Тип стакана,комплек- тація. Тривалість безперер-вної роботи, хв. Частота обертання електродви-гуна, хв- 1 Номінальна потужність, к. Вт. Габаритні розміри, мм. Маса, кг. Виконання і особливості конструкціїPосія. МС3-40--1400170 (шнека)0,6--Змінний механізм кухонної машини. Fimar (Італія)Fimar AGR-2014000,25240×200×3456,5 Настільне. Fimar (Італія)S PR-303000,15200×230×3003 Настільне, обертовий ротор. Fimar (Італія)Gaggia Silver-3013000,3280×180×26010 Настільне. Vema (Італія)CE 2047 LАлюміні­євий--0,4250×400×46012 Відцентрового типу з автоматичним відділенням шкірки. Aristarko (Італія) SP/ NМісткість для соків-9000,5180×320×3109,5 Обертовий ротор. Sirman (Італія) SAМісткість для соків--0,25190×320×31011те саме. МВМ (Німеччина)SUC 96 Місткість для соків-40000,445200×350×40014 Обертовий ротор, рукоятка віджимання з мікропроцесором. Масар (Італія)P206 Місткість для соків-14000,3310×220×3509 Обертовий ротор, рукоятка віджимання

Номер слайду 12

Можливі несправності під час роботи соковижималок{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}НесправностіІмовірні причини. Способи усунення. Накопичення великої кількості вижимок у робочій камері дискового екстрактора. Своєчасно не видалено вижимки. Після 10–15 с роботи екстрактора на холостому ходу рукояткою вивантажити вижимки. Підвищена вібрація машини. Перевантаження машини (велика кількість вижимок). Нерівномірне завантаження продуктів1. Видалити вижимки.2. Дотримуватись правил експлуатаціїРаптова зупинка екстрактора під час роботи. Спрацював тепловий захист. Вимкнути машину і зробити перерву в роботіЗнизилась продуктивність екстрактора1. Забився розвантажувальний канал.2. Забилась сітка кісточками або зернятками насіння Робоча сітка підібрана неправильно1. Вимкнути , частково розібрати та очистити.2. Зачистити сітку за допомогою шкребка. Сік не тече через носик. Кошик забився. Носик забився. Фрукти мають занадто багато м'якоті або перезрілі. Перевірте та очистіть кошик. Перевірте та очистіть чашу таносик.3. Перевірте та очистіть чашу та кошик.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Перегляньте презентацію. Зробіть короткий конспект. Пройдіть тест за посиланням в группі телеграмм, або QR-code

pptx
Додано
13 березня
Переглядів
45
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку