Презентація на тему "Машини для подрібнення харчової сировини"

Про матеріал
Ця презентація буде корисна викладачам предмету "Устаткування підприємств харчування" з професії кондитер. Подрібнення широко використовується в переробній і харчовій промисловості для одержання сировини або напівфабрикату з частинами такого розміру, який дозволяє значно полегшити або прискорити теплову обробку, переміщування, транспортування, дозування та інші процеси обробки. Подрібнення сировини або харчових продуктів проходить шляхом роздавлювання, протирання, різання та ударної дії. Переважно подрібнення проводиться під дією комбінації тих чи інших способів. Так, подрібнення твердих матеріалів проводять роздавлюванням та ударом, а в’язких – роздавлюванням та протиранням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Машини для подрібнення харчової сировини Заклад професійної (професійно-технічної) освіти«Харківський професійний коледж»Викладач: Стрельнікова Г. О.

Номер слайду 2

Процес подрібнення широко застосовується в закладах ресторанного господарства при виготовленні пюреподібних страв з варених овочів, фруктів, круп, сиру; приготуванні цукрової пудри, панірувальних сухарів, роздроблених горіхів, спецій; при нарізці продуктів шматочками різних розмірів і форми (скибочки, кубики, брусочки, часничок і ін.).

Номер слайду 3

Механізм  МС 12-15 Механізм  МС 12-15  для подрібнення сухарів і спецій, приводиться в дію від універсального приводу та складається з розміщених в корпусі теркового диску та барабана. Вал з хвостовиком встановлені в двох конічних роликопідшипниках, розміщених в кришці корпуса. З зовнішньої та внутрішньої сторін вал ущільнений манжетами. Із внутрішньої сторони на ньому закріплене кільце з войлочним ущільнювачем. Між манжетами та підшипниками встановлені упорні шайби. Кінець вала виконаний у вигляді шипа для з’єднання з валом привода.1 — терковий диск; 2 — підшипник; 3 — манжета; 4 —кільце з  ущільненням;5 — барабан; 6 — штовхач; 7 — накидна гайка; 8 — регулювальна гайка;9 — шнек; 10 — корпус; 11 — вал. Принцип дії механізм. Рух робочим органам передається від універсального приводу. Продукт через завантажувальну воронку подається до шнека, який заздалегідь подрібнює його і просуває до терочного диска. Остаточне подрібнення продукту відбувається між терочним диском і барабаном. Регулювання величини помелу проводиться спеціальною гайкою, яка фіксується в потрібному положенні накидною гайкою.

Номер слайду 4

https://www.youtube.com/watch?v=qj. P4h. ZVl. OKU

Номер слайду 5

Розмелювальні машини і механізми з вальцьовим робочим органом. Механізм МДПІІ-1 з вальцьовим робочим органом1 – корпус; 2 – регулювальний гвинт шибера; 3 – шибер; 4 – завантажувальний бункер; 5 - постачальний валок; 6 – ведучий розмелювальний валок; 7 – ведений розмелювальний валок; 8 – гвинт для регулювання зазору між валками; 9 - скребок Механізм МДПІІ складається з корпуса, завантажувального бункера і редуктора. Робочими органи є валки, на які продукт подається через постачальний валок та шибер. Корпус виконаний у вигляді двох щік, з'єднаних між собою стяжками. У щоках запресовані втулки, які відіграють роль підшипни­ків ковзання для постачального і гладкого розмелювального валків. Шибер призначений для регулювання ширини щілини, через яку продукт потрапляє на розмелювальні валки. Ширина щілини між постачальним валком і шибером може змінюватися за допомогою регулювального гвинта. У нижній частині корпуса розміщені скребки, що фіксуються гвинтом. Обертання від привода універсальної кухонної машини через хвостовик передається безпосередньо ведучому валку, а від нього через шестерні – змінному веденому і постачальному валкам. Ведений валок є змінним. Відстань між валками регулюється гвинтом. Розмелювальні валки обертаються з різною частотою (170 і 200 об/хв) на зустріч один одному, забезпечуючи короткочасну дію на про­дукт, який піддається деформації стискання і зсуву. В нижній частині корпуса по дотичній до циліндричних поверхонь розмелювальних валків встановлено два скребка, які очищують поверхню валків від продукту.

Номер слайду 6

Механізм для подрібнення горіхів та маку МС12-401,4,10. регулювальні гвинти 2. корпус 3. провідний валок 5. шибер 7. завантажувальний бункер 8. живильний валок 9. змінний валик (в комплект до машини входить 3 валика з різним ступенем ріфлённості - для горіхів, -гладкі, - для маку). 11- скребки. Принцип дії:підготовлені продукти (горіхи очистити від шкаралупи, перебрати; мак просіяти через сито, пропарити) на ходу механізму завантажують в робочу камеру через завантажувальну воронку. Подача продукту на розмелювальні валики регулюється гвинтом 4 за рахунок зміни відстані між шибером і поживним валком. Валики обертаються назустріч один до одного з різною швидкістю. Продукти подрібнюються, скребками відокремлюються від валиків і вивантажуються в підготовлену тару.

Номер слайду 7

Дискові машини і механізми для розмелювання кави. Машина для розмелювання кави МИК-601 – гумова опора; 2 – основа; 3 – гумовий амортизатор; 4 – корпус; 5 – електродвигун; 6 – робоча камера; 7 – обертове жорно; 8 – лопатка; 9 – нерухоме жорно; 10 – знімна кришка; 11 – рукоядка; 12 – магнітний уловлювач; 13 – завантажувальний бункер; 14 – відкидна кришка; 15 – кільце; 16 – електровібратор; 17 – різьбова втулка; 18 – демпферна пружина; 19 – фланець; 20 – труба; 21 – пакет; 22 – пружинна планка Машина складається з прямокутного корпусу, електродвигуна і двох розмелювальних жорен — що обертається. Електродвигун встановлений всередині корпусу на чотирьох амортизаторах. На кінці валу електродвигуна закріплений рухомий диск з жорном, що обертається. До верхнього торця корпусу робочої камери кріпиться знімна кришка з нерухомим жорном і механізмом регулювання зазора. Механізм регулювання складається з рукоятки, кільця з внутрішніми зубами, різьбової втулки з диском і зовнішніми зубами і фланця з різьбовим хвостовиком, до якого кріпиться нерухоме жорно. Різьбова втулка закріплена в осьовому напрямі стопорним кільцем через демпферні пружини, які повинні спрацьовувати при попаданні між жорнами сторонніх твердих предметів і пом'якшувати тим самим ударні навантаження. При повороті рукоятки одержує обертання через зубчате защеплення різьбова втулка, яка примушує переміщатися фланець в осьовому напрямі щодо кришки по направляючих штирях, змінюючи при цьому зазор між жорнами. У верхній частині корпусу знаходиться завантажувальний бункер, в горловині якого є постійний магніт для уловлювання металевих включень. Розвантажувальна труба забезпечена електровібратором. До труби притиснута планка для затиску пакету, в який зсипається подрібнена кава. Зверху машина закривається відкидною кришкою. Принцип дії. Обертання від електродвигуна передається жорну, що обертається. Зерна із завантажувального бункера потрапляють в простір між жорнами, подрібнюються і викидаються в розвантажувальну трубу.

Номер слайду 8

Механізм для розмелювання кави МКК-120 1 – шнек; 2 – корпус; 3 – робочий вал; 4 - завантажувальний бункер; 5 – нерухоме жорно; 6 – лопатка; 7 – обертове жорно; 8 – кришка; 9 - гайка; 10 – хвостовик; 11 – гвинт; 12 – приймальний бункер. Складається з корпуса, чавунної кришки, робочих органів з вертикальним розміщенням, механізму регулювання зазору між робочими органами, двох бункерів. В корпусі 2 розміщені шнек 1 і нерухоме жорно 5. Обертове жорно 7 з лопаткою 6 встановлене на кришці 8 і обертається від робочого вала 3. Зазор між жорнами регулюється за допомогою гайки 9, яка нагвинчується на хвостовик 10 з різьбленням. Механізм приводиться в дію від універсального приводу МКN-11. Обертання від вала приводу передається робочому валу, на який насаджені шнек і рухоме жорно. Продукт із завантажувального бункера 4 подається самопливом до шнека, де відбувається попереднє подрібнення, і далі рухається до жорен, де продукт подрібнюється остаточно. Зазор регулюють під час роботи механізма. Для цього спочатку відкручують гвинт 11, потім встановлюють регулювальну гайку 9 на потрібну ступінь помелу і знову закручують гвинт. Подрібнений продукт самостійно надходить до приймального бункера 12.

Номер слайду 9

Технічна характеристика розмелювальних машин і механізмів{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}Показник. МИМИПІІ-1 МИК-60 МДПІІ-1 МКК-120 Продуктивність, кг/год: подрібнення сухарів дроблення ядер подрібнення кави 15-- 15-- --60 -20- --6 Частота обертання робочих органів, хв-1170170 1420170…220185 Потужність двигуна, к. ВТ1,50,6/0,81,50,6/0,81,1 Максимальний зазор, мм1,21,21,21,21,2 Габаритні розміри, мм: довжина ширина висота 290180405 305220355 342276650 365240310 250160620 Маса, кг6,512,255168,5

Номер слайду 10

Можливі несправності розмелюючих механізмів спосіб їх усунення{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}НесправностіПричини. Способи їх усунення. Продукт погано розмелюється. Забилися зуби терочного барабана і диска. Зупинити привід і прочистити рифлену поверхню Вологий продукт. Просушити продукт. Не забезпечується мілкий помел. Велика відстань між терочним барабаном і диском. Повернути регулюючу гайку вліво. Сторонній шум в робочій камері. Потрапив сторонній предмет. Відключити, видалити. Перегрів двигуна. Перевантаження. Тривала робота. Відключити, охолодити, дотримуватися норм завантаження. Струм пробиває на корпус обладнання. Неякісне заземлення. Відключити, викликати електрика. Сторонній стукіт в редукторі. Витекло масло або зносилися підшипники. Відключити, викликати механіка. Заклинило робочий інструмент. Погана підготовка продукту. Відключити, видалити.

Номер слайду 11

Правила експлуатації розмелювальних машин і механізмів. Перед включенням механізмів перевіряють надійність закріплення їх в горловині приводу і випробують роботу машини на холостому ходу, після чого завантажують підготовлений для подрібнення продукт. Проштовхувати продукт руками або якими-небудь предметами, окрім штовхача, забороняється. Перед початком роботи необхідно перевірити правильність їх збірки. При цьому фіксатор вала повинен знаходитися в його кільцевій канавці, а зазор між розмелювальними валами — бути однаковим по всій їх довжині. В механізмі МС 12-15 величину помелу встановлюють за допомогою регулювальної гайки, яка нагвинчується на циліндричний хвостовик барабана. Ступінь помелу залежить від величини зазора між розмелювальними поверхнями. Зазор змінюють осьовим переміщенням барабана за допомогою регулюючої гайки. В механізмі МС12-40 зазор між розмелювальними валами регулюють з допомогою двох рукояток, встановлених на передній стінці. В машині МІК-6 О для регулювання зазора між жорнами необхідно відкрити відкидну кришку, зняти завантажувальний бункер, відпустити стопорний гвинт, що кріпить рукоятку до кільця, зняти рукоятку і відпустити стопорний гвинт, що фіксує кільце на різьбовій втулці. Окремі несправності, що виникають в процесі експлуатації машин і механізмів, можуть бути усунені обслуговуючим персоналом. В механізмі МС12-40 може виникнути надмірний шум через більший зазор між розмелювальними валами або підвищений нагрів валів через перекіс, або нерівномірного зазора між ними, або за рахунок надмірного стиснення валів. Для усунення перерахованих несправностей необхідно обертанням рукоятки встановити рівномірний зазор між валами (не більше 2,5 мм). Якщо при натисненні на кнопку «Пуск» електродвигун не обертається, а видає сильне гудіння, це свідчить про обрив фази.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Перегляньте презентацію. Зробіть короткий конспект. Пройдіть тест за посиланням в группі телеграмм, або QR-code

pptx
Додано
13 березня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку