Презентація на тему "Методичні ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ ФОТОСИНТЕЗ У СЕРЕДНІЙ ШКОЛІ"

Про матеріал
Метою роботи було розробити власну концепцію викладання теми “Фотосинтез” у середній школі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ ФОТОСИНТЕЗ У СЕРЕДНІЙ ШКОЛІ МАЙБРОДИ О.В.

Номер слайду 2

Метою роботи було розробити власну концепцію викладання теми “Фотосинтез” у середній школі. Відповідно до мети було поставлено завдання: проаналізувати сучасну наукову та методичну літературу за темою фотосинтез, оцінити якість викладання теми “Фотосинтез” у середній школі відповідно до нових програм Міністерства освіти України, запропонувати власну концепцію викладання теми Фотосинтез у 6-му та 10-му класах середньої шко

Номер слайду 3

Фотосинтез – один з найважливіших процесів на нашій планеті але про це майже нікому не відомо, адже формування знань відбувається в стінах школи, де на цю тему виділяється всього 1 година. В програмі з біології 6 класу фотосинтез вивчають в 3-тій темі «Рослини» на 20 уроці, після теми «Рослина – живий організм». Тут розглядається загальна інформація про процес фотосинтезу. Немає інформації де і як здійснюється фотосинтез, для чого він потрібний. Після «Фотосинтезу» в програмі заплановано урок про мінеральне живлення рослин, дихання та рухи рослин. Це надзвичайно мало часу щоб оцінити процес, завдяки якому ми – люди і всі тварини дихаємо. У 10 класі знову розглядається процес фотосинтезу. Тут хотілось побачити рівень 10 класу і показати учням більше інформації, однак тут знову 1 година. Урок пропонується провести за темою «Двомембранні органели: пластиди – система фотосинтезу і накопичення». Дотичних тем мало, опиратися немає на що, діти не розуміють процесу в цілому і їм не цікаво досліджувати його самостійно. Тому я пропоную 2 інтегрованих уроки на цю тему для кожного класу. Я поєднала в цих уроках біологію і хімію, щоб докладно пояснити учням процес, завдяки якому ми можемо жити і дихати на нашій планеті Земля.

Номер слайду 4

Тема. Фотосинтез. Мета: Навчальна: поглибити і розширити уявлення учнів про живлення рослин; розповісти про історію відкриття фотосинтезу, умови необхідні для цього процесу; розглянути значення фотосинтезу в природі та житті людини. Розвиваюча: розвивати вміння отримувати інформацію з тексту та ілюстрацій, виконувати аналіз і порівняння,встановлення причинно-наслідкових зв’язків; формувати навички самостійної роботи з текстом підручника; продовжити роботу з формування наукового світогляду на підставі інтерактивного підходу до досліджуваної проблеми. Виховна: сприяти вихованню допитливості, формування пізнавального інтересу до теми, що вивчається в цілому; здійснювати екологічне виховання; продемонструвати можливість практичного застосування знань для збереження здоров’я людей. Фотосинтез. Урок-подорож «Фотосинтез» у 6-му класі

Номер слайду 5

В ході уроку учні повинні отримати знання про процес фотосинтезу у формі гри; Учні повинні засвоїти нові поняння: Хлорофіли Каротиноїди Фікобіліни - Пігменти; - Хлорофіли; - Каротиноїди; - Фікобіліни; - Фотосинтез

Номер слайду 6

ДЛЯ МОТИВАЦІЇ УЧНІВ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ У ВИГЛЯДІ ПИТАНЬ «ТАК», «НІ»

Номер слайду 7

«Хлорофіли» Більшість рослин отримують енергію шляхом фотосинтезу (так). Вакуолі не входять до складу клітини (ні). Ядерце виконує запасаючу функцію (ні). До фотосинтезу здатні всі вищі рослини, деякі водорості та бактерії і найпростіші організми, відомі разом як фототрофи (так). «Фікобіліни» Ендоплазматична сітка – компонент клітин лише трав’янистих рослин (ні). Ядро є у всіх клітинах рослин (так). Цитоплазма клітин рослин має здатність рухатись (так) Листки поглинають воду всією поверхнею (ні). «Каротиноїди» Зелені рослини дихають всією поверхнею тіла (так). Поверхня листка вкрита епідермальною шкірою (ні). Деякі рослини не мають листків (так). Вода потрапляє в листок через продихи (ні). За результатами роботи ланки отримують бали-листочки на свої кораблі.

Номер слайду 8

ПІД ЧАС УРОКУ УЧНІ «ПОДОРОЖУЮТЬ» ПО РІЗНИХ ЗУПИНКАХ Перша зупинка «Пропускна» Друга зупинка «Діагностична» Третя зупинка «Екскурсійна» Четверта зупинка «Ключова»

Номер слайду 9

НА КЛЮЧОВІЙ ЗУПИНЦІ УЧНІ РОЗГЛЯДАЮТЬ «СТАРОВИННИЙ МАНУСКРИПТ» Заповіді довголіття рослин Злагоджена робота усіх компонентів клітини. Незасмічені простори. Чиста вода. Наявність світла. Рецепт довголіття 1 ст. л. з гіркою золи 1 л води

Номер слайду 10

В кінці уроку вчитель робить висновки і кожна команда підраховує свої листочки і одіває їх на своє дерево. Перемагають ті, що назбирали найбільшу кількість листочків відповідного кольору команди і отримує цінні призи. В якості призів – дитячі журнали.

Номер слайду 11

Тема. Фотосинтез. Фотосинтетичні пігменти. Мета: Навчальна: ● розкрити сутність процесу фотосинтезу; ● детально вивчити хімізм та механізм утворення органічних речовин у процесі фотосинтезу; ● розглянути значення фотосинтезу в природі та житті людини. Розвиваюча: ● розвивати вміння отримувати інформацію з тексту та ілюстрацій, виконувати аналіз і порівняння,встановлення причинно-наслідкових зв’язків; ● формувати навички самостійної роботи з текстом підручника; ● продовжити роботу з формування наукового світогляду на підставі інтерактивного підходу до досліджуваної проблеми. Виховна: ● сприяти вихованню допитливості, формування пізнавального інтересу до теми, що вивчається в цілому; ● здійснювати екологічне виховання; ● продемонструвати можливість практичного застосування знань для збереження здоров’я людей. «ФОТОСИНТЕЗ. ФОТОСИНТЕТИЧНІ ПІГМЕНТИ» урок-семінар у 10 класі

Номер слайду 12

В ході уроку учні поглибили свої знання у вигляді семінару; Вчитель складає список літератури до теми в цілому. Учні розподіляються на підгрупи (по 4-5 осіб). Кожна підгрупа обирає для підготовки одну з тем. Учитель консультує учнів, допомагає їм підібрати необхідну літературу, скласти план. Виступи учнів на семінарі обов’язково повинні мати характер вільних висловлювань, для чого написані ними тексти не читаються, а викладаються за планом. Учні готували доповіді на такі теми: Фотосинтез: фізіолого-біохімічні та екологічні аспекти. Група фотосинтетичних пігментів – хлорофіли. Група фотосинтетичних пігментів – каротиноїди. Група фотосинтетичних пігментів – фікобіліни.

Номер слайду 13

Після проведення семінару пропонується закріпити отримані знання тестами: Хлоропласти містяться в клітинах: а) рослин; б) тварин; в) грибів. 2. Назвіть органели клітини, в яких відбувається фотосинтез: а) рибосоми; б) хлоропласти. 3. Укажіть пластиди, що мають зелений колір: а) хлоропласти; б) хромопласти; в) лейкопласти. 4. Фотосинтез відбувається у: а) мітохондріях; б) хлоропластах; в) клітинному центрі; г) цитозолі (гіалоплазмі); д) комплексі Гольджі. 5. Укажіть, що утворюється під час фотосинтезу: а) білки; б) жири; в) вуглеводи; г) нуклеїнові кислоти.

Номер слайду 14

Після всіх виступів учитель робить висновки по уроку-семінару, проводить опитування у присутніх, чи варто проводити такі уроки, відмічає найбільш активних учасників семінару, виставляє оцінки. Оцінки отримують всі учні, які готували додаткові повідомлення і хто відповідав по ходу уроку-семінару.

Номер слайду 15

ВИСНОВКИ Опрацьовано наукову літературу про будову фотосинтетичних пігментів. Розглянуто суть процесу фотосинтезу в загальному. 2. Запропоновано методичні розробки уроків для 6-го класу: урок-подорож "Фотосинтез", та урок-семінар із загальної біології для 10-го класу на тему " Фотосинтез. Фотосинтетичні пігменти". 3. Представлені методичні розробки можуть бути використані при проведенні уроків та факультативних занять у середній школі по темі: "Фотосинтез".

ppt
Додано
24 січня 2020
Переглядів
661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку