Презентація на тему: "Мейоз."

Про матеріал
Презентація на тему: "Мейоз" § 83 10 клас профільний рівень. К. Задорожний. В презентації розкрито : поняття мейоз, історія відкриття мейозу, перший поділ, другий поділ мейозу,наслідки мейозу-І і мейозу ІІ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 83. Тема: Мейоз.

Номер слайду 2

Мейоз - це непрямий поділ клітини, у результаті якого утворюються чотири гаплоїдні дочірні клітини і відбувається рекомбінація генетичного матеріалу. Хромосомний набір зменшується в двічі.2n = n1п1с1п1с1п1с1п1сІНТЕРФАЗА

Номер слайду 3

Історія дослідження мейозу

Номер слайду 4

Мейоз був вперше вивчений і описаний у яйцях морських їжаків німецьким біологом Оскаром Гертрігом у 1876 році..

Номер слайду 5

У 1883 році мейоз був знову описаний, уже на хромосомному рівні, бельгійським вченим Едуардом фон Бенеденом

Номер слайду 6

Проте важливість мейозу у спадковості була описана лише у 1890 році німецьким біологом Августом Вайсманом

Номер слайду 7

Фази мейозу2n4c 1n1c

Номер слайду 8

Перший поділ мейозу – редукційний Перший поділ, або мейоз I,називається редукційним Саме в ході мейозу I відбуваються найважливіші мейотичні події — редукція числа хромосом і рекомбінація генетичного матеріалу. У результаті мейозу I утворюються дві гаплоїдні дочірні клітини, кожна з яких генетично унікальна.

Номер слайду 9

Інтерфаза-ІВідбуваються процеси, подібні профазі мітозу: хроматин конденсується, ядерна оболонка та ядерце руйнуються, у цитоплазмі формується веретено поділу.

Номер слайду 10

Профаза-ІУнікальними для профази I є процеси рекомбінації генетичного матеріалу. 1. Відбувається кон’югація гомологічних хромосом — гомологічні хромосоми попарно зближуються і з’єднуються одна з одною по довжині. 2. Відбувається кросинговер — обмін ділянками між гомологічними хромосомами. .

Номер слайду 11

Кросинговер – обмін між ділянками гомологічних хромосом

Номер слайду 12

Метафаза-ІХромосоми розміщаються в екваторіальній площині. Центромери хромосом з'єднуються з нитками веретена. У цю фазу мейозу можна підрахувати кількість хромосом.

Номер слайду 13

Анафаза-ІГомологічні хромосоми (НЕ сестринські хроматиди, як у мітозі!) відокремлюються одна від одної і рухаються уздовж ниток веретена до протилежних полюсів клітини. Кожна хромосома, як і раніше, складається з двох хроматид. Анафаза I є ще однією стадією мейозу, на якій відбувається генетична рекомбінація - незалежне розходження гомологічних хромосом до протилежних полюсів клітини, що є комбінативною мінливістю.

Номер слайду 14

Телофаза-ІУтворюються дві дочірні клітини. Хромосоми (двохроматидні) збираються на протилежних полюсах клітини. Їх число зменшено у два рази, оскільки до кожного полюса відійшла тільки одна гомологічна хромосома з пари. Відбувається редукція числа хромосом і утворення двох гаплоїдних дочірніх клітин.

Номер слайду 15

Наслідки мейозу-ІУнаслідок першого мейотичного циклу утворюються клітини або лише ядра з половинним порівняно з материнською клітиною набором хромосом.

Номер слайду 16

Другий поділ мейозу - екваційний. Другий поділ, або мейоз II, називається екваційним. Його процеси по суті аналогічні процесам звичайного мітозу. Кожна з двох гаплоїдних клітин, що утворилися в мітозі I, ділиться ще раз. У результаті сумарно утворюються чотири дочірні клітини. Вони гаплоїдні й несуть унікальні комбінації генетичного матеріалу.

Номер слайду 17

Інтерфаза-ІІІнтерфаза між першим і другими мейотичними поділами коротка: молекули ДНК у цей період не подвоюються.

Номер слайду 18

Профаза-ІІВідбувається: Конденсація (спіралізація) хроматину. Ядерна оболонка і ядерце руйнуються. Формується веретено поділу.

Номер слайду 19

Метафаза-ІІХромосоми розміщуються на екваторі клітини і прикріплюються центромерами до ниток веретена поділу.

Номер слайду 20

Анафаза-ІІСестринські хроматиди відокремлюються одна від одної і рухаються уздовж ниток веретена поділу до протилежних полюсів клітини і називаються хромосомами. 2n 2с

Номер слайду 21

Телофаза-ІІХромосоми знову деспіралізуються(розкручуються), зникає веретено поділу, формуються ядерця і ядерна оболонка. Хромосоми збираються на протилежних полюсах клітини. Їх число гаплоїдне, вони однохроматидні. Деконденсується хроматин, формуються нові ядерні оболонки.

Номер слайду 22

Цитокінез Після поділу цитоплазми виникають чотири дочірні гаплоїдні клітини. Кожна клітина має унікальну комбінацію генетичного матеріалу. Виникають чотири дочірні гаплоїдні клітини

Номер слайду 23

Число можливих комбінацій хромосом у гаметах унаслідок незалежного розходження хромосом в анафазі I дорівнює 2n, де n — число хромосом гаплоїдного набору. Наприклад, у людини число таких комбінацій становить 2 = 8 388 608. Якщо врахувати випадкову зустріч гамет під час запліднення, то число можливих комбінацій в однієї батьківської пари становить 2 × 2 = 70 368 744 177 664 або близько 7,04 × 10 Для порівняння — число зір у нашій Галактиці оцінюють величиною порядку 10 –101323231112

Номер слайду 24

Схема мейозу

Номер слайду 25

Наслідки мейозу-ІІУ результаті другого мейотичного поділу кількість хромосом залишається такою ж, як і після першого, але кількість хроматид кожної з хромосом зменшується вдвічі. У результаті двох поділів утворюються чотири дочірні клітини, які є гаплоїдними й генетично унікальними. Рекомбінація генетичного матеріалу відбувається у профазі й анафазі мейозу I (кросинговер і незалежне розходження гомологічних хромосом).

Номер слайду 26

Домашнє завдання§ 83. Мейоз Завдання1. Виписати основні поняття з теми. Тести на закріплення знань: Код доступу: 182339 відкривши посилання join.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Папні Єлизавета, дуже вдячна за чудову,як завжди презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. коверко ірина
    ви молодець.дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
13983
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку