Презентація на тему: "Мохоподібні"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 6-го класу на тему: "Мохоподібні". В презентації описана характеристика мохів, цикли розвитку зозолиного льону та маршанції мінливої.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

мохоподібні

Номер слайду 2

Бріоло́гія (грец. βρύο — мох та грец. λογος — вчення) — наука, що вивчає мохоподібні.

Номер слайду 3

Поширення

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Маршанція мінлива. Це дводомна рослина, має плоский попарно розгалужений талом, зазвичай 2-10 см завдовжки та 1-2 см завширшки. Названа в честь французького ботаніка Н. Маршана. Її можна побачити на болотах, у лісах, на вологому камінні вздовж річок.

Номер слайду 8

Маршанція мінлива. За сприятливих умов маршанція розмножується вегетативно (шляхом утворення вивідкових бруньок, котрі накопичуються у вивідкових кошиках на зовнішній поверхні талому). Вода легко змиває такі бруньки і переносить на інше місце, де кожна з них дає початок новому організму.

Номер слайду 9

Маршанція мінлива. Статеве розмноження супроводжується виникненням чоловічих та жіночих підставок, на яких розвиваються архегонії та антеридії. Після запліднення із зиготи розвивається нестатеве покоління — спорофіт (спорогон) у вигляді коробочки на підставці. Зрілі спори випадають і, проростаючи, дають початок новому організму.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Зозулин льон. Дводомна рослина.20-40 см. Стебло прямостояче. Філоїди –листкоподібні утвори (не мають провідних жилок). Ризоїди відходять від нижньої частини стебла (не мають провідних тканин).

Номер слайду 12

Зозулин льонмохів веде напівпаразитичний спосіб життя на жіночому гаметофіті, складається з коробочки на ніжці та присоски, за допомогою якої кріпиться до гаметофіту.

Номер слайду 13

Зозулин льон

Номер слайду 14

Цикл розвитку мохів представлений чергуванням безстатевого (спорофіт) і статевого (гаметофіт) поколінь. Запліднення: за допомогою води сперматозоїд потрапляє до архегонія і запліднює яйцелітину. Утворюється зигота.Із зиготи розвивається спорогон (спорофіт). За сприятливих умов спора проростає у нитчасту галузисту протонему з бруньками. Із бруньок розвиваються чоловічі або жіночі гаметофіти.

Номер слайду 15

Сфагнум (білий мох) Сфагнум – однодомна рослина. Антеридії розвиваються в пазухах листків на бічних гілочках, архегонії – на верхівці. Спори утворюються в коробочці. Стебло розгалужене, прямостояче; щорічно в нижній частині відмирає (зростання стебла продовжують верхівкові гілки), утворюючи торф. Листя без жилки, складаються з гіалінових (мертві, водоносні, які легко всмоктують воду, що обумовлює високу вологоємність сфагнума і сприяє швидкому розвитку верхових боліт в місцях, де з'являються ці мохи) і живих хлорофілоносних клітин. Ризоїдів немає.

Номер слайду 16

Значення мохів

Номер слайду 17

Домашнє завдання:1. Опрацювати параграф 39.2. Написати в зошит визначення термінів і понять, які потрібно засвоїти (стор.176).3. Виконати завдання (стор.176-177):перепишіть у зошит та продовжіть речення, які описують процес розмноження моху зозулин льон.

pptx
Додано
3 квітня 2022
Переглядів
1945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку