Презентація на тему: "Монгольське панування. Новгород боярська республіка"

Про матеріал
Презентація містить матеріали для організації та проведення уроку з всесвітньої історії у 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Монгольське панування. Новгородська боярська республіка.

Номер слайду 2

План Хто такі монголи? Спосіб життя монголів. Монгольська армія. Монгольські завоювання. Монгольська навала на Русь. Розпад Монгольської імперії. Золота Орда. Великий Новгород«Невська битва»«Льодове побоїще»

Номер слайду 3

Монголи

Номер слайду 4

Спосіб життя кочівників робив монголів особливо пристосованими до військової служби. Вони з раннього дитинства вчилися їздити верхи та стріляти з лука. У них не було домівок та міст, вони завжди були у русі. Із усіх занять монголи цінували лише полювання та війну

Номер слайду 5

Монголи були середнього зросту з тонкою таліє. Спосіб життя кочівників робив монголів особливо пристосованими до військової служби. Вони з раннього дитинства вчилися їздити верхи та стріляти з лука. У них не було домівок та міст, вони завжди були у русі. Із усіх занять монголи цінували лише полювання та війнуєю. Їх зачіска була на зразок підкови. У монголів було прийнято, що полонені повинні воювати у їх війську, тому вони одягалися за монгольским прикладом, робили такі ж зачіски. Ворогам здавалося, що монгольське військо зростає з кожним днем!

Номер слайду 6

Монгольська армію була самою незвичайною ще й тому, що платили за службу не солдатам, а навпаки, воїни повинні були повинні щорічно виплачувати данину своєму начальнику.

Номер слайду 7

Монгольська армія цілковито складалася з кінноти. Монголи йшли в бій у чому проводили все життя, тобто в простій одежі, лиш деякі забезпечені воїни мали обладунки, саме ці воїни складали еліту війська і були головною ударною силою. Не залежно від статусу воїна кожен мав: лук та 18 – 25 стріл, ніж, шило з нитками, декілька мотузок довжиною по 10 метрів для зв'язування полонених, та шкіряний мішечок для води і звичайно запас харчів – зазвичай це були сухарі.

Номер слайду 8

Монгольська тактика бою складалася в тому, щоб засипати ворога стрілами, які монголи влучно пускали і сидячи верхи і навіть у русі! А вже після обстрілу у дезорієнтований стрій ворога вдарити важкою кіннотою. Монголи атакували с диким виттям, що наводило жах на ворогів.

Номер слайду 9

Монгольські завоювання. На початку XIII ст., завоювавши частину Сибіру, монголи розпочали в 1215 р. підкорення Китаю. Їм вдалося захопити всю його північну частину. З Китаю монголи вивезли новітню для того часу військову техніку та фахівців. Крім того, з числа китайців вони отримали кадри грамотних і досвідчених чиновників. У 1219 р. війська Чингісхана вторглися в Середню Азію. Слідом за Середньою Азією був захоплений Північний Іран, після чого війська Чингісхана здійснили грабіжницький похід в Закавказзі. З півдня вони прийшли в половецькі степи і розгромили половців.

Номер слайду 10

У 1227 р. помер Чингісхан. Великим ханом був обраний Угедей, його третій син. У 1235 р. було вирішено розпочати завоювання західних земель. Цей намір представяв страшну загрозу для руських земель. На чолі нового походу став племінник Угедея - Бату (Батий).

Номер слайду 11

Монголо-татарська навала на Русь

Номер слайду 12

Перший великий контакт між монголами і русичами відбувся на території сучасної Донецької області - Битва на Калці (31 травня 1223). Битва закінчилася перемогою монголів, які вщент розгромили русько-половецькі загони. У битві загинуло багато князів і родовитих бояр південної і центральної Русі.

Номер слайду 13

Битва на річці Калка1) Кияни Мстислава Романовича; 2) Чернігівці Мстислава Святославича; 3) Курчани Олега Святославича; 4) Галичани Мстислава Удатного; 5) Волинці Данила Романовича; 6) Половці Яруна; 7) Монголи Субедея і Джебе; 8) Бродники Плоскині

Номер слайду 14

Русь зазнала Монголо-татарської навали в 1237—1241 роках. Протягом зими 1237—1238 років військо Монгольської імперії завоювало Рязанське та Владимиро-Суздальське князівства та всі Північно-Східні землі Київської Русі. У 1239 році монголи оволоділи Переяславом Руським і Черніговом, а в грудні 1240 року штурмом здобули Київ і майже повністю зруйнували його Горішнє місто. Протягом наступного 1241 року були завойовані Галицька та Волинська землі.

Номер слайду 15

Золота Орда. Золота Орда - складова частина Монгольської імперії, заснованої Чингізханом, яку отримав у спадок його онук Батий. Початком розпаду Золотої Орди стала Куликовська битва, яка відбулася 8 вересня 1380.

Номер слайду 16

Велика Новгородська республіка

Номер слайду 17

Великий Новгород. Був великим і процвітаючим центром ремесла і торгівлі. Звідси можна було вийти до Балтійського моря та дістатися до Швеції. Багато городян знали грамоту (берестяні грамоти: листи новгородців один одному, торгові розписки, чолобитні прохання). У 969-980 рр. у Новгороді князював Володимир (Великий)Вся влада була в руках бояр. У 1130-ті роки став незалежним від Києва.

Номер слайду 18

«Невська битва» та «Льодове побоїще»Влітку 1240 року шведська флотилія увійшла в гирло Неви й попрямувала до Новгорода. Опір очолив Александр Ярославович. (повернувся додому зі славною перемогою, за яку отримав почесне прізвисько «Невський»У квітні 1242 році на територію, яка належала Новгороду напали хрестоносці Лівонського ордену. Битва відбулася на Чудському озері. Лівонські війська зазнали нищівної поразки. Руські воїни гнали їх по льоду ще сім верств до західного берега Чудського озера. Частина лівонців потонула в озері.

Номер слайду 19

Підведемо підсумки!!!Монголи – за декілька століть перетворилися з кочового народу на панівну середньовічну державу. На 1405 рік її площа становила 33 мільйони км2 — четверту частину суші планети Земля. Але через феодальні міжусобиці та повстання підкорених народів імперія швидко розпалася... Монгольська армія – буда найпотужнішою армією свого часу.«Невська битва» та «Льодове побоїще» здавна стали легендарними. Вони мали велике значення для російської історії. Внаслідок перемоги Александра Ярославовича , Новгород укріпив свої позиції у протистоянні з німецькими рицарями.

Номер слайду 20

Історичний диктант…Монголи з раннього дитинства вчилися …В монгольській армії за службу платили…Битва на річці Калка відбулася…У 969-980 рр. у Новгороді князював…Влітку 1240 року відбулася битва …Битва на Чудському озері відбулася…

Номер слайду 21

Перевір себе!!!Історичний диктант…Монголи з раннього дитинства вчилися …(їздити зверху та стріляти з лука)В монгольській армії за службу платили…(своєму начальнику)Битва на річці Калка відбулася… (31 травня 1223). У 969-980 рр. у Новгороді князював…(Володимир)Влітку 1240 року відбулася битва … (біля річки Нева)Битва на Чудському озері відбулася… (у квітні 1242 року)

Номер слайду 22

Домашнє завдання!!!Опрацювати §29 підручника. Скласти 6 тестових запитань до параграфа. Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
3.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.2
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Одуд Ігор
    Яке таке Льодове побоїще?) Та й взагалі постать князя Алєксандра не розкрита.
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Зінченко Ірина
    Гарна презентація, змістовна. Дякую за можливість використати на уроці.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
8106
Оцінка розробки
4.2 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку