Презентація на тему "Османська держава наприкінці ХІІІ - у XV ст." для 7 класу

Про матеріал
Презентація на тему "Османська держава наприкінці ХІІІ - у XV ст." для 7 класу. Можна використовувати під час дистанційного навчання. Для кращого розуміння матеріалу учнями презентація складається з восьми слайдів, містить короткі розповіді про історичні події, ілюстрації. Бажаю успіхів учням та вчителям!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Османська держава наприкінці XIII - у XV ст. ПРЕЗЕНТАЦІЯ ІЗ ВСЕСВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ, 7 КЛАС

Номер слайду 2

ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРЕЗЕНТАЦІЇ Тема. Перші держави турків; заснування Османської держави; Османська держава в XIV ст.; занепад Візантійської імперії; утворення Османської імперії. Мета: розповісти про історію Османської імперії, дізнатись більше про її існування та культуру.

Номер слайду 3

Перші держави турків Османська держава протягом всього існування знаходилася на стратегічно важливих локаціях Південно-Східної Європи та Західної Азії. Це півострів Мала Азія та місто Константинополь (нині Стамбул) зокрема. Ці землі об’єднували Європу та Азію, на них знаходився торговельний шлях «із варяг у греки». Тому за ці території впродовж віків точилася боротьба. Вам вже відомо про історію Візантійської імперії. Відомо, що в 1071 р. імператор Роман IV зазнав поразки в битві під Манцикертом. Це було перше протистояння візантійців з турками. Наприкінці ХІ ст. турки-сельджуки заснували в Малій Азії свою державу – Румський султанат. Предками сучасних турків був народ, що називався тюрками. Тікаючи від монголів, у ХІІІ ст. цей народ оселився в Малій Азії (Анатолії). Вони утворювали емірати (князівства), на чолі яких стояв емір (князь). Одним з найвідоміших емірів був Осман І. Від його імені походить назва Османської держави. Він був еміром Сегюта. Його вважають засновником Османської держави.

Номер слайду 4

Османська держава в XIV ст. Осман І помер 1326 р. Його наступником став його син Орхан І (1326-1359). За його правління почалася масштабна турецька експансія на Візантію. Остання перебувала в занепаді: в 1204 р. її розгромили хрестоносці, після чого не могла відродитися із блискавичною швидкістю. Завойоване місто Брус стало столицею держави османів; місто Галліполь стало осередком європейської експансії. Син Орхана І Мурад І (1359-1389) вів завойовницьку політику. Завойовані частково землі сучасних Болгарії та Греції. В битві на Косовому полі 1389 р. турки розгромили військо сербів, однак не без втрат: серб Мілош Обілич в таборі султана вбив Мурада І.

Номер слайду 5

Завоювання Баязида І Баязид І (1389-1403) став султаном по смерті Мурада І. За його правління османи здобули велику перемогу. Битва під Нікополем 1396 р. стала переможною для османів. Було вщент розгромлемо військо хрестоносців, яких для боротьби з турками відправив папа Боніфації ІХ. Однак на противагу одній перемозі були і дві поразки. Битва під Анкарою 1402 р. відбулася одночасно з оточенням Константинополя. У цій битві султан зазнав поразки у боротьбі з Тимуром (Тамерланом) – засновником Тимурідської імперії та нащадком Чингізхана. Через поразку війська, залучені до облоги Константинополя, відступили в Малу Азію. По смерті Баязида І престол посів його син Мехмед І. Його смерть у 1421 р. стала початком нетривалої і чи не єдиної міжусобної боротьби в Османській державі.

Номер слайду 6

Мехмед ІІ. Падіння Константинополя. Завоювання Мехмеда ІІ У 1451 році на престол зійшов молодий Мехмед ІІ (1451-1481). Його правління ознаменувалося утворенням Османської імперії. Облога Константинополя почалася у квітні 1453 р. Флот султана увійшов у крихітне Мармурове море. Ні обстріл, ні спроба входження в бухту Золотий Ріг не видалися вдалими. На суходолі було здійснено невдалу спробу підкопу. Тоді турки перетягли свої кораблі на півночі міста і потрапили в Золотий Ріг. На заході міста розмістилися гармати. Турки здійснювали з цього боку штурми. Черговий штурм почався 29 травня 1453 року. Тоді османам вдалося потрапити в місто через браму Св. Романа. Місто було захоплене. Впродовж 3-х днів турки грабували Константинополь. Взято в полон 60 тис. осіб. На головному храмі міста – соборі Св. Софії – замість хреста встановили півмісяць – символ ісламу. З 1457 р. Константинополь – столиця Османської імперії. Кадри з фільму «Завоювання 1453», 2012 р.

Номер слайду 7

Культура та суспільно-політичний лад Османської держави Османська імперія – централізована держава. Завдяки цьому їй вдавалося залучати до походів велике військо – 200-300 тис. Основою війська були яничари – піхота, що складалася переважно з полонених хлопчиків та чоловіків. При султану існував постійний дорадчий орган – диван. Він складався з візирів (міністрів), якими керував великий візир (у сучасному розумінні – прем’єр-міністр). Вам вже відомо про те, що після взяття Константинополя на соборі Св. Софії встановили півмісяць. Цей храм був перебудований на мечеть – святиню ісламу, прототипом якої є християнська церква. Для султана та його сім’ї було побудовано великий палац Топкапи.

Номер слайду 8

Основні дати й події{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Дата. Подія1071 рік. Битва під Манцикертом1299 рік. Утворення Османської держави1389 рік. Битва на Косовому полі1396 рік. Битва під Нікополем29 травня 1453 року. Взяття Константинополя

pptx
Додав(-ла)
Voronin Roman
Додано
13 травня 2020
Переглядів
1715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку