Презентація на тему "Надання домедичної допомоги при травмі грудної клітки"

Про матеріал
Презентація на тему "Надання домедичної допомоги при травмі грудної клітки" рекомендована для застосування під час вивчення теми "Домедична допомога при травмах окремих анатомічних ділянок" у 10 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алгоритм надання домедичної допомоги при травмі грудної клітки.«ЗАХИСТ УКРАЇНИ» 10 клас

Номер слайду 2

Анатомічна будова грудної клітки. Грудна клітка — це кістково-м’язова основа верхньої частини тулуба. Грудна клітка захищає органи, розташовані в грудній порожнині, і утворює передню і задньобічні частини грудної стінки.

Номер слайду 3

Характеристика деяких травм грудної клітки. Серед різних ушкоджень травми грудної клітки трапляються часто, вони переважно призводять не тільки до переломів ребер, а й завдають великої шкоди внутрішнім органам: розриви легенів, удари серця. Ушкодження грудної клітки становить велику загрозу життю людини, характеризуються високою летальністю (смертність). У випадку отримання травми грудей, необхідно обов'язково звернутися до лікарні для всебічного огляду та проходження курсу терапії.

Номер слайду 4

Характеристика деяких травм грудної клітки. Головною ознакою проникних поранень грудної клітки є наявність рани з пошкодженням плеври. Часто ушкодження внутрішньогрудних органів становлять небезпеку для життя постраждалих: виникнення внутрішньої кровотечі, пневмоторакс, емфізема середостіння і легенево-серцева недостатність. Проникні поранення грудей: а — з відкритим пневмотораксом; б — з клапанним пневмотораксом

Номер слайду 5

Класифікація Травм грудної клітки Закриті: Забій. Стиснення Переломи ребр, ключиці та грудини. Відкриті травми: Непроникаючі без пошкодження та з ушкодженням органів грудної клітки. Проникаючі без пошкодження та з ушкодженням органів грудної клітки

Номер слайду 6

закриті травми грудної клітки. Ушкодження кісткового каркаса грудної клітки і розміщених у ньому органів без пошкодження шкіри. Основна причина — ДТП, а також природні та виробничі катастрофи. Закриті травми поділяють на дві групи, що визначають тяжкість травми: а) без пошкодження внутрішніх органів; б) з пошкодженням внутрішніх органів (легені, бронхи, великі судини, серце).Іншим критерієм тяжкості є поділ на травму з пошкодженням і без пошкодження кісток грудної клітини. І в тому, і в іншому випадку травма може бути ізольованою, а також може супроводжуватися пошкодженням внутрішніх органів.

Номер слайду 7

класифікація Поранень грудної кліткивогнепальні (кульові, уламкові);невогнепальні;одиночні;множинні;проникаючі;непроникаючі;з пошкодженням кісток;без пошкодження кісток. За характером раневого каналу рани бувають наскрізні, сліпі, дотичні.

Номер слайду 8

Ознаки проникаючої травми грудної кліткинаявність рани, утруднене дихання, кровотеча з рани (кров може бути яскраво-червоною, пінистою), звук всмоктування повітря через рановий отвір при кожному вдиху, можливе кровохаркання.

Номер слайду 9

Ознаки травми грудної клітки з підозрою на внутрішню кровотечупосиніння шкіри (утворення синця) на місці травми;під шкірою з боку перелому (рани) також може бути здуття (підшкірна емфізема — наявність повітря в підшкірній клітковин),відчуття крепітації (тертя кісткових уламків) під час пальпації грудної клітки; утруднене дихання, можливе кровохаркання; часте дихання (понад 20 вдихів за хвилину); бліда, холодна або волога на дотик шкіра, нудота, блювота, відчуття спраги, порушення свідомості

Номер слайду 10

Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалому в разі підозри на травму грудної клітки Перед наданням допомоги необхідно переконатися у відсутності небезпеки на місці події для себе та постраждалого від травмувального чинника, що вже діяв, загрози від зовнішнього середовища та загрози від пораненого і тільки після цього надавати допомогу постраждалому. Якщо місце небезпечне, то треба дочекатися прибуття рятувальників. Перед тим, як надавати допомогу постраждалому, слід отримати його пряму або непряму згоду. Надаючи допомогу постраждалому, не забувайте про власну безпеку! Необхідно перед оглядом та початком надання домедичної допомоги надягнути одноразові гумові або латексні рукавички!

Номер слайду 11

Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалому в разі проникаючої травми грудної кліткипопросити постраждалого зробити глибокий видих;накласти йому на рану чисту, стерильну серветку та матеріал, який не пропускає повітря (наприклад, шматок поліетиленового пакета) надайте потерпілому положення “напівсидячи”;

Номер слайду 12

Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалому в разі проникаючої травми грудної клітки3. припиніть доступ повітря у рану. Для цього слід накласти герметичну пов’язку на рану використовуючи внутрішню стерильну сторону індивідуального перев’язувального пакету (у разі його відсутності – можна використати поліетиленовий пакет, лейкопластир або накласти багатошарову полотняну пов’язку) таким чином, щоб краї герметичної пов’язки виходили за межі рани не менш ніж 5 см;

Номер слайду 13

Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалому в разі проникаючої травми грудної кліткивикличте швидку допомогу;до прибуття лікарської бригади до місця поранення прикладіть міхур з льодом, холод;транспортувати постраждалого лише у положенні “напівсидячи”.

Номер слайду 14

Забороняєтьсяне викликати швидку допомогу;самостійно виймати з рани сторонні предмети (цим займеться лікар-травматолог);залишати постраждалого без догляду (є можливість виникнення шоку);транспортувати постраждалого у лежачому положенні.

Номер слайду 15

За наявності в постраждалого закритої травмі грудної клітки потрібно:надати постраждалому напівсидячого положення;укрити його термопокривалом/покривалом;забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги та морально підтримати;у разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги і виконувати його вказівки. Не можна виходити за межі своєї компетенції та давати постраждалому лікарські препарати.

Номер слайду 16

Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалому в разі проникаючої травми грудної клітки. У разі вогнепального поранення грудної клітки необхідно обов’язково перевірити місце можливого виходу кулі. Якщо виявлено другий отвір, накласти герметичну пов’язку на рану та зафіксувати її з усіх боків. Надайте постраждалому напівсидячого положення.

Номер слайду 17

Питання для закріплення. Що таке проникаюча травма грудної клітки?Як класифікують поранення грудної клітки?Назвіть ознаки проникаючої травми грудної клітки. Які ознаки травми грудної клітки з підозрою на внутрішню кровотечу?Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалому в разі підозри на травму грудної клітки. Що необхідно зробити перед наданням допомоги постраждалому в разі підозри на травму грудної клітки?Послідовність надання домедичної допомоги постраждалим за проникаючої травми грудної клітки. Послідовність надання домедичної допомоги за наявності в постраждалого закритої травми грудної клітки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Томляк Микола Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бесараб Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
16702
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку