Презентація на тему "Натуральний шовк"

Про матеріал
Презентація створена, щоб сформувати у здобувачів освіти уявлення про тканини, які виготовлені з натуральних шовкових волокон; ознайомити з властивостями, призначенням і назвами шовкових тканин; активізувати пізнавальну діяльність; збагачувати словниковий запас; розвивати критичне мислення, естетичний смак.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентаціяна тему«Натуральний шовк»

Номер слайду 2

ШОВК - ЩО ЗА ТКАНИНА?Ця красива, надзвичайно ніжна і дорога тканина виробляється з кокона гусениці шовкопряда. Головною особливістю тканини є її гладкість і відмінний блиск. На дотик шовкова тканина нагадує гладке струмуюче полотно, така тканина дуже приємна до тіла.

Номер слайду 3

Шовк використовують для пошиття майже будь-якого одягу. З шовку виходять дуже красиві вечірні сукні, гідні навіть червоної доріжки, недарма саме сукні з шовку стають вибором багатьох голлівудських зірок для важливих заходів. Шовкова нижня білизна, піжами та сорочки - теж не виходять з моди. Такі речі відрізняються дуже м'якими і приємними відчуттями до шкіри, вони майже невагомі і дуже дорого виглядають. Шовк використовують також і для виробництва постільної білизни.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Батьківщиною шовкової тканини вважається Китай. Саме в цій азіатській країні вперше був виготовлений шовк. Довгий час Китай утримував позиції єдиної країни де виробляється шовк але з часом, завдяки експорту цієї тканини в інші країни, шовк почали робити і в інших азіатських країнах.

Номер слайду 6

Особливостей виробництва шовку дуже багато, починаючи з того, що сам матеріал з якого виробляється шовк дуже цікавий- кокон шовкопряда.

Номер слайду 7

Властивості натурального шовку. Натуральний шовк набув популярності завдяки дивовижним властивостям. Особливості шовкової тканини такі:висока щільність, зносостійкість і стійкість до впливу оцту і спирту. Пошкодити матеріал може лише концентрований розчин кислоти або лугу. Гладкість, м’який блиск і яскраві переливи. Шовк приємно прилягає до шкіри, ніжно струмує уздовж тіла і м’яко сяє, завдяки чому вироби з нього виглядають по-королівськи розкішно.

Номер слайду 8

Шовк перешкоджає розмноженню бактерій, поглинає неприємні запахи і не викликає алергії. Ось чому його часто використовують для виготовлення одягу та постільної білизни. Зминалість матеріалу залежить від виду. Шовк полотняного переплетення зминається легко. А шовк-жакард майже не мнеться. Тканина не піддається згорянню: при попаданні іскри на шовковий виріб він починає тліти, поширюючи запах горілого пір’я.

Номер слайду 9

Натуральні шовкові тканини добре забарвлюються в будь-які відтінки завдяки високій гігроскопічності матеріалу, відмінно пропускають і вбирають воду, не електризуються, добре тягнуться, мають середню усадку, після прання шовкове полотно завжди сідає.

Номер слайду 10

Де застосовують шовк?Атласну шовкову тканину використовують при пошитті вечірніх і весільних суконь та іншого вбрання. Шифонову шовкову тканину найчастіше застосовують при пошитті спідниць, сценічних, вечірніх, весільних суконь. Сатинова шовкова тканина дуже популярна серед виробників домашнього текстилю. Органза, тафта, газ - ці тканини використовують при пошитті гардин, тюлю, оббивці меблів.

Номер слайду 11

Переваги та недоліки натурального шовку. Плюси шовку:висока повітропроникність, що забезпечує тілу можливість дихати;хороша гігроскопічність, завдяки якій тканина вбирає піт і швидко випаровує його;відмінна терморегуляція і здатність підлаштовуватися під температуру людського тіла;зносостійкість, яка забезпечує шовковим речам відмінний зовнішній вигляд протягом десятків років.гігієнічність і здатність захищати від розмноження бактерій на шкірі або від атак паразитів (вошей, пилових кліщів і постільних клопів);благотворний вплив на шкіру. Мінуси шовку:дорого коштує;потребує особливого дбайливого догляду;не переносить прання в дуже гарячій воді;вимагає акуратності під час прасування;втрачає міцність при тривалій діїсонячних променів;забруднюється при попаданні на поверхню рідини або поту.

Номер слайду 12

Незважаючи на те, що вироби з шовку мають ряд недоліків, ця тканина залишається популярною у всьому світі.

pptx
Пов’язані теми
Трудове навчання, Презентації
Інкл
Додано
4 жовтня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку