Урок "Осіння обробка пришкільної ділянки"

Про матеріал
Збирання насіння однорічних декоративно-квіткових рослин - це важлива частина процксу вирощування цих рослин.Матеріл познайомить вас з кроками для збору насіння та його зберігання.
Перегляд файлу

Тема. Осіння обробка пришкільної ділянки. Урок 2.

Мета:

  • ознайомити учнів з процесом збирання, очищення і зберігання насіння однорічних квітів; навчити учнів правильно збирати, очищати і зберігати насіння;
  • розвивати практичні навички учнів;
  • виховувати бережливе ставлення до природи

 

Сьогодні мпроаналізуємо основні роботи, які ви вже виконували на відкритому грунті і додамо нові, навчимося  готувати  рослини і ділянку до зимового періоду.

Ідучи вулицею восени, ми вдивляємося в кожне деревце, щоб побачити хоча б один зелений листочок, якого не торкнувся пензель золотої красуні, і тішимося, коли все ж знаходимо його. Восени ми не прагнемо сховатися від дощу, а навпаки – з нетерпінням чекаємо його, бо восени він якийсь особливий – лагідний і тихий …

І ми повинні знати і підготувати зелені рослини - кущі, дерева, квіткові  і нашу ділянку до зимового періоду,  допомогти  рослинам пережити холод, зиму.

Та насамперед давайте пригадаємо яка група рослин, що довго та гарно квітнуть, прикрашаючи наші клумби (з весни до пізньої осені) називається …

А група рослин, більшість з яких в перший рік після висіву створюють розетку листя та декілька квіток, повністю розквітають і дають насіння тільки на другий рік, називається…

Група рослин, у яких щорічно надземна частина на зиму відмирає, а з весною відростають нові стебла, називається…

Восени садоводи збирають насіння з різних квітів аби навесні його висіяти у відкритий чи закритий грунт. На уроках трудового навчання ми вже проводили збір насіння. А чи пам᾽ятаєте ви рослини, з яких ми збирали насіння?   ( чорнобривці, агератум, нагідки, айстри, цинія)

Спочатку,  нам  потрібно прибрати ділянку від сухих однорічних рослин, попередньо зібравши з них насіння, висушуємо і зберігаємо його , щоб навесні ними  знову засіяти наші клумби.

Так, ідеальні рослини для збирання насіння восени в саду — такі квіти, як космея, соняшник, астранція та цинія (так звані майори). Інші популярні квіти, включаючи дельфіній, чорнобривці й маки, також знаходяться в розквіті сил для зав’язування насіння.

Насіння соняшнику велике, і його легко помітити в центрі квітки, тоді як інші види знайти важче. Деякі рослини, у тому числі мак, космея, цинній, утворюють насіннєві головки, кожну з яких слід розтерти, щоб звільнити насіння.

Перегдяньте презентацію "Осінні квіти квітника"

Збирати насіння краще за сухої безвітряної погоди. Особливо це стосується тих рослин, насіння яких схильне до загнивання: айстр, чорнобривців, ехінацеї та інших. А схильне до розтріскування     (  люпин, бальзамін) — вранці, доки вологість повітря висока. Насіння більшості культур збирають повністю дозрілим, коли воно стане твердим, а стручки, кошики, коробочки пожовкнуть і висохнуть.    .Але повного дозрівання деяких квітів чекати не можна, бо їх плодики можуть розтріскатись, і насіння висиплеться. Тому збирати його треба раніше, недозрілим. Потім його дозарюють  у сухому приміщенні в полотняних мішечках. Або зрізані стебла підвішують головками донизу, розклавши під ними папір або тканину. Добре дозріває в приміщенні насіння жоржин, чорнобривців, петуній, незабудок, красолі.

Пеоегляньте та опрацюйте віде до даної теми «Осінь на городі: як збирати та сушити насіння»

 

Після того, як зібрані коробочки, голівки квітів, стрючки зм насіння повністю стали сухими  потрібно звідьнити насіння від домішок.

Перегляньте презентацію "Обробка насіння"

Для очищення невеликої кількості насіння використовують розбірну дошку і шпатель. Для відбору насипають на відбірну дошку невелику купку насіння.Від цієї купки відділяють групу насіння, щоб кожна насінина лежала окремо. Відділяють сторонні домішки, розглядають насіння уважно і відбирають найкрупніші насінини. Пошкоджене і дрібне насіння викидають. Відібране насіння зсипають в пакетик., на якому записують назву квітки та рік збирання.

Пакетики  з насінням кладуть у ящикита ставлять у сухе  темне місце.

Завдання. Опрацювати даний матеріал до уроку та усно відповісти на питання, одну відповідь записати в зошит.

 - Чому не можна фасувати насіння у поліетиленові пакети?

- В яких пакетах краще зберігається насіння?

- Чи потрібні машини для очищення невеликої кількості насіння?

- Який інвентар використовують для ручної очистки невеликої кількості насіння?

- Для чого необхідні написи на пакетах з насінням?

docx
Пов’язані теми
Трудове навчання, Розробки уроків
Інкл
Додано
9 жовтня
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку