Презентація на тему: "Негативний вплив алкоголю на здоров’я людини. "

Про матеріал
Презентація на тему: "Негативний вплив алкоголю на здоров’я людини. " Мета: Розкрити негативний вплив алкоголю на здоров’я людини та пропагувати здоровий спосіб життя. 11 клас В.І. Соболь
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ АЛКОГОЛЮ НА ЗДОРОВ’ЯЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Алкоголь наукова назва етанол, спирт винний– органічна речовина з групи одноатомних спиртів. Хімічна формула С2 Н5 ОН, молярна маса 46,068 г/моль, густина 0,7893 г/см³ (20 °C). Це безбарвна, прозора, летка,легкозаймиста рідина, має характерний запах і пекучий смак. Добре змішується з водою, є гарним розчинником для багатьох органічних речовин (наприклад, жирів, алкалоїдів, хлорофілів, глікозидів,ефірних олій). Яке біологічне значення цієї хімічної сполуки?

Номер слайду 3

Біологічне значення етанолу для організму людини1. Ендогенний етанол утворюється в клітинах під час обміну вуглеводів або в травному каналі завдяки процесам бродіння за добу в кишечнику людини синтезується близько 1,0 – 1,5 г ендогенного етанолу. 2. Етиловий спирт – це розчинник для багатьох органічних речовин; добре розчиняється у воді й жирах, тому є незамінним чинником метаболізму. 3. Бере участь у регуляції проникності клітинних мембран, енергетичному обміні (під час розкладу 1 г сполуки вивільняється близько 29 к. Дж енергії), 4. У синтезі нейромедіаторів (дофамін, серотонін, норадреналін) та нейромодуляторів (ендорфіни. У нормі у організмі людини міститься близько 0,001 – 0,015 г спирту на 1 л крові.

Номер слайду 4

Екзогенний етанол в організм людини надходить здебільшого з алкогольними напоями міцні (горілка, коньяк, віскі), середньоміцні(шампанське, вино, медовуха) слабоалкогольні (пиво, квас, кумис, сидр). Підвищений понад природну норму вміст етанолу порушує природні механізми: 1.ушкодження мембран, 2.порушення гормональної та імунної систем організму, 3.перебігу окисно-відновних процесів, процесів 4.енергоутворення 5. синтезу білків і ліпідів, обміну нейромедіаторів,6. денатурація білків.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Висновок1. Ендогенний етанол є чинником метаболізму людини,2. Екзогенний етанол призводить до негативних змін його загальногообміну речовин та енергії.

Номер слайду 7

Який шлях етанолу в організмі людини?1. Потрапляючи до організму людини через травну систему, етанол швидко всмоктується. Вже у шлунку поглинається 20 % етанолу, а у тонкому кишечнику –80 %.

Номер слайду 8

2. Далі крізь стінки травного каналу молекули спирту потрапляють у кров і надходять до печінки. У клітинах цього органа відбувається окиснення етанолу. З печінки в кров може надходити етанол або продукти його повного (вода й вуглекислий газ) чи часткового (ацетальдегід) розкладу.

Номер слайду 9

3. Переважна частина спирту концентрується в головному мозку, менша частина – в легенях, селезінці, нирках.

Номер слайду 10

Дія спирту на легені

Номер слайду 11

Дія спирту на серце

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дія спирту на печінку та нирки

Номер слайду 14

4. Високі концентрації етанолу спостерігаються також у секреті передміхурової залози та яєчках, чинячи токсичний вплив на статеві клітини.

Номер слайду 15

5. Молекули етилового спирту мають малі розміри, тому легко проникають крізь плаценту й потрапляють у кров плоду.

Номер слайду 16

Діти алкоголіків

Номер слайду 17

Перетворення етанолу І етап. Окиснення алкоголю в ацетальдегід (етаналь, оцтовий альдегід). Ацетальальдегід у десятки разів токсичніший за етанол.

Номер слайду 18

Розщеплення надлишку оцтового альдегідуздійснюється трьома шляхами:1) за допомогою ферментів алкогольдегідрогеназ,що відбувається в мітохондріях клітин печінки (окиснення близько 80 % етанолу 2) за участі алкогольоксидази (цитохром Р450), або мікросомальної етанол окиснювальної системи, локалізованої в незернистій ЕПС (до 15 % етанолу);3) за участі каталази в пероксисомах (до 5 % етанолу).

Номер слайду 19

ІІ етап. Окиснення ацетальдегіду до ацетату за участі ферментів ацетальдегіддегідрогеназ.ІІІ етап. Окиснення ацетату до СО2 і H2 O. Незначна частина ацетату включається в цикл Кребса або використовується для синтезу жирних кислот, холестеролу. Отже, перетворення етанолу відбувається переважно в печінці за схемою: алкоголь → ацетальдегід → ацетат → вода й вуглекислий газ

Номер слайду 20

Негативний вплив алкоголю на здоров’я людини1. Токсичний вплив. Етанол належить до групи загальнотоксичних отрут, що виявляє різнобічний вплив на всі органи, особливо на центральну нервову систему (ЦНС), печінку та серцевий м’яз. Етанол та оцтовий альдегід спричиняють алкогольні ураження підшлункової залози, нирок, легень, системи кровотворення, сприяють розвитку анемії.

Номер слайду 21

2. Наркотичний вплив. ВООЗ у 1975 р. спеціальним рішенням затвердила висновок про те, що етанол – це наркотик, що руйнує здоров’я населення. Алкоголь є психоактивною речовиною,що впливає на ЦНС і спричиняє звикання й залежність. Приємні відчуття після вживання алкоголю пояснюються виробленням ендорфінів (нейромодулятори,що впливають на емоційний стан), дофаміну (нейромедіатор, що активує центри задоволення).

Номер слайду 22

Канцерогенний вплив. Етанол й ацетальдегід збільшують ризик розвитку рака травного каналу, підшлункової залози, печінки. У жінок ацетальдегід чинить канцерогенну дію наоргани статевої системи й молочні залози.

Номер слайду 23

Мутагенний вплив. Ацетальдегід його молекули приєднуються до ДНК, порушуючи таким чином транскрипцію генів. Дослідження виявили, що вплив алкоголю ушкоджує хромосоми у стовбурових клітинах крові.

Номер слайду 24

Тератогенний вплив. Спирт спричиняти вади розвитку плоду, пошкоджувати ембріони і впливати на його генетичний матеріал. У важких випадках сприяє розвитку фетального алкогольного синдрому, що характеризується аномаліями обличчя, відставанням у розвитку, вадами серця, сечовидільної й статевої систем.

Номер слайду 25

Висновок. Етанол – це органічна речовина зі шкідливим токсичним, наркотичним, канцерогенним, мутагенним й тератогенним впливом на здоров’я людини. Фетальний алкогольний синдром FAS

Номер слайду 26

ДІЯЛЬНІСТЬ Самостійна робота з таблицею. Алкоголь та міфи про його користь. Застосуйте знання й спростуйте найпоширеніші міфи про користь алкоголю. Ст.83

Номер слайду 27

Домашнє завдання§ 22. НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ АЛКОГОЛЮ НА ЗДОРОВ’ЯЛЮДИНИВ. В. Соболь

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Думицька Юлія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Клюковська Надія Олексіївна
    Дякую, що ділитесь своїми напрацюваннями.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Савош Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Можега Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Чуприна Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
25 листопада 2019
Переглядів
23728
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку