Презентація на тему: "НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НАРКОТИКІВ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ".

Про матеріал
Презентація на тему: "НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НАРКОТИКІВ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ". Мета: Ознайомити учнів із негативним впливом наркотиків на здоров'я людини. 11 клас В.І Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НАРКОТИКІВ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Психоактивні речовини (ПАР) – речовини, що викликають звикання та залежність за умов систематичного вживання їх людиною, внаслідок чого змінюється її поведінка.

Номер слайду 3

ПАР об’єднує такі категорії:1.наркотичні речовини (психоактивні речовини, заборонені законодавством),2.психотропні речовини (психоактивні речовини, що є лікарськими препаратами) 3. прекурсори (сполуки, що використовуються під час виробництва психоактивних речовин).

Номер слайду 4

Всі психоактивні речовини характеризуються впливом на діяльність ЦНС людини. 1.призводять до пригнічення чи збудження нервової діяльності,2.виникнення галюцинацій. 3.впливають на «систему винагород» особливу структуру голов-ного мозку, відповідальну за стимулювання бажань і потягів, задоволення та їхнє позитивне підкріплення.

Номер слайду 5

Вживання психоактивних речовин веде до таких негативних проявів поведінки людини1.тютюнокуріння, 2.алкоголізм, 3.токсикоманія, 4.наркотизм,5.наркоманія. Загальною особливістю цих явищ є звикання та формування фізичної та психічної залежності.

Номер слайду 6

Залежність від психоактивних речовин –це комплекс фізіологічних і психічних явищ, за яких вживання речовини починає посідати більш важливе значення в системі цінностей людини, аніж інші формиповедінки, що були раніше важливішими для неї. Згідно з міжнародним класифікатором хвороб МКХ-10 всі види залежності від психоактивнихречовин класифікують як «Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання психоактивних речовин».

Номер слайду 7

Як формується залежність від наркотичних речовин. Наркотичні речовини – це психоактивні сполуки, що: а) справляють специфічну дію на ЦНС (заспокійливу, стимулювальну, галюциногенну); б) здатні спричиняти залежність і становлять серйозну небезпеку для здоров’я; в) їх законодавчо внесено до списку наркотиків.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

За характером впливу на ЦНС ці речовиниподіляють на декілька груп: 1) заспокійливі (депресанти) – це опіати й опіоїди,метадон, барбітурати 2) стимулювальні – це кокаїн, похідні ефедріну, амфетаміни 3) галюциногенні (фантастики, психоделіки)– канабіс (з коноплі), мескалін (з кактуса лофофора), псилоцібін (з грибів Псілоцібе) . За оцінками ВООЗ, станом на 2016 р. найпоширенішими наркотичними речовинамиє канабіс, амфетаміни, кокаїн, опіоїди й психотропні речовини, що не призначені лікарем.

Номер слайду 10

Основними шляхами вживання наркотичних речовин є: а) куріння (конопля, гашиш, опій); б) внутрішньовенне введення (героїн, кокаїн, ефедрон); в) ковтання (канабіс, кодеїн). г) вдихання (кокаїн, героїн).

Номер слайду 11

Серед наркотичних речовин найбільшу небезпеку становлять опіати 1. Алкалоїди маку. 2. Опіоїди (аналоги і синтетичні похідні опіатів). Це морфін, кодеїн, героїн, фентаніл.

Номер слайду 12

Наркотики – хімічні речовини рослинного або синтетичного походження, що спричиняють зміну психічного стану людини, систематичне вживання яких формує залежність від них. Назва «наркотики» походить від грецької назви електричних скатів роду Нарки. Вважають, що термін «наркотик» вперше застосував Гіппократ для опису речовин, що викликають втрату утливості або параліч.

Номер слайду 13

Людина, яка припинила вживання наркотику, відчуває комплекс неприємних, а іноді й болісних відчуттів, що із часом спричиняють смерть.

Номер слайду 14

Наркоманія – захворювання, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, що викликає в малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, нарко-тичний сон. Іншими словами – це стан отруєння наркотиком, що характеризується психічною і фізичною залежністю від дії цієї речовини.

Номер слайду 15

Деякі наркотичні речовини можуть викликати ілюзії і галюцинації.

Номер слайду 16

Наркотики за своєю природою є отрутами: 1. вражають усі органи, особливо страждають головний мозок, печінка, серце, легені, нирки й статеві 2. Відбуваються незворотні зміни в будові головного мозку, які спричиняють різні психічні порушення (амнезія, параноя, депресія), призводятьдо шизофренії і деградації особистості. 3.шкірні захворювання (екзема, псоріаз), 4.захворювання вен (тромбофлебіт),5.руйнування зубів, кісток.

Номер слайду 17

Онкологічні хвороби, туберкульоз, пневмонія, інфаркти, інсульти, ниркова недостатність, цироз печінки, захворювання, що передаються статевим шляхом - СНІД

Номер слайду 18

Зміни, що відбуваються з особистістю наркозалежного:1. Проблеми в сім’ї і на роботі, 2.нездатність до розумової діяльності,3.порушення емоційно-чуттєвої складової психіки, 4.повна байдужість до всього, до життя свого і оточуючих, до їжі, задоволень, 5.небажання що-небудь робити, вчитися, працювати. 6. Страждають пам’ять і зір. 7. Виникають проблеми із законом, люди з наркоманією крадуть, обманюють, йдуть на все заради однієї дози.

Номер слайду 19

Термін життя людини, яка вживає наркотичні речовини, медики оцінюють в 10 – 12 років, проте все частіше в лікувальній практиці спостерігаються випадки, коли від першої проби до смерті минає 6 – 8 місяців.

Номер слайду 20

ДІЯЛЬНІСТЬ Самостійна робота з таблицею. Причини залежності відпсихоактивних речовин. Ст. 91

Номер слайду 21

Домашнє завдання§ 24. НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НАРКОТИКІВ НА ЗДОРОВ’ЯЛЮДИНИВ. Соболь

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Думицька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ганзенко Надія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Смірнова Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Клюковська Надія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Нежигай Оксана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
3 грудня 2019
Переглядів
27273
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку