Презентація на тему " Онкологічні захворювання"

Про матеріал
Творча робота учениці до теми " Поняття про онкогенні фактори та онкологічні захворювання. профілактика онкологічних захворювань" 10 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ Крук Катерина А-12

Номер слайду 2

Онкологічні захворювання Це спадкові порушення,що зумовлені появою в організмі змінених (трансформованих) соматичних клітин.

Номер слайду 3

Онкологічні захворювання Утворення пухлин Доброякісного характеру (аденома,папілома,ліпома) Злоякісного характеру (рак,саркома,лімфома,аденокарцинома)

Номер слайду 4

Найпоширеніші онкозахворювання Рак молочних залоз Рак шкіри Лейкоз Рак легень Рак шлунку

Номер слайду 5

Гени,які причетні до розвитку онкозахворювань Протоонкогени Гени,нормальна функція яких полягає в стимуляції поділу клітини та пригніченні апоптозу.До цієї групи відносять також гени,що стимулюють проростання судин в орган або тканину.Мутації цих генів стимулюють розвиток новоутворень,і при цьому вони перетворюються на онкогени. Антионкогени Гени,нормальна функція яких полягає в затриманні процесів поділу клітин та активації апоптозу.Для розвитку новоутворення в більшості випадків потріна інактивація обох алелів генів. Гени-мутатори Гени,нормальна фунція яких полягає в підтриманні цілісності геному.Їхня інактивація унаслідок мутацій є причиною збільшення частоти мутацій будь-яких генів,у т. ч. протоонкогенів та генів-супресорів.

Номер слайду 6

Причини виникнення Чинники Вплив оточуючих факторів середовища Генетична схильність

Номер слайду 7

Падіння захисту відбувається при: Травмах, операціях. Різних захворюваннях особливо хронічного характеру. Зараженні вірусом герпесної групи. У ці періоди імунна система перевантажена та не справляється з додатковими завданнями. Тому дуже часто пусковим механізмом раку стає удар або інше ушкодження, а також зараження вірусом папіломи людини (ВПЛ) та вірусом Епштейна-Бар.

Номер слайду 8

Зовнішні негативні фактори Фізичний – вплив радіації і ультрафіолету, які можуть привести до раку шкіри, наприклад. Біологічний – ракові пухлини можуть провокувати деякі групи вірусів через які відбувається переродження тканин. Хімічний – різні канцерогенні речовини можуть привести до зміни в структурі клітин тіла і привести до їх злоякісності. Це є причиною близько 80% усіх онкозахворювань!

Номер слайду 9

Фактори ризику для імунної системи Тютюновий дим. Там є небезпечні метали, нітрозаміни, радіоактивні ізотопи. Всього близько 4 тисяч шкідливих сполук. Недарма тютюнопаління є основним провокуючим фактором для 30% пухлин. Алкоголь. Крім надходження небезпечних сполук у кров, спирт призводить до опіку епітелію шлунково-кишкового тракту та поступового виникнення мутованих клітин. Азбест, цемент, лаки, фарби та інша продукція, яка містить ароматичні вуглеводи, нітрозосполуки, солі важких металів. Консерванти, ароматизатори, барвники (Е131, Е142). Це формальдегід (Е240), глутамат натрію (Е621), бензойна кислота (Е210), та інші сполуки (Е212–Е216). Дим. Особливо від продуктів згоряння нафти та пластмаси.

Номер слайду 10

Спадковість Близько 15% раку молочної залози має спадковий характер. Також спадкову схильність мають лімфопроліферативні захворювання: лейкози, злоякісні лімфоми. Ретинобластома (пухлина ока) – єдине онкозахворювання у дітей, що має реальний спадковий зв’язок – приблизно в третини випадків.

Номер слайду 11

Як розпізнати рак? Чіткої градації, коли і при яких видах раку виникають певні симптоми немає. Професор, доктор медичних наук та онколог вищої категорії Ігор Бондаренко стверджує, що будь-яка незрозуміла та стійка втома, втрата життєвих сил без очевидних на це прични – привід звернутись до лікаря.

Номер слайду 12

Визначення клінічних груп онкохворих

Номер слайду 13

Алгоритм діагностики онкозахворювання 1 етап, первинна діагностика - аналіз скарг і результатів фізикального обстеження: огляд, перкусія, пальпація. 2 етап, методи, що дозволяють уточнити діагноз - рентгенографія, КТ, сонографія, ендоскопія. 3 етап – морфологічне підтвердження діагнозу. 4 етап – оцінка поширеності процесу, стадіювання за системою TNM.

Номер слайду 14

Основні методи лікування раку Хіміотерапія (найефективніша) Це метод лікування раку за допомогою хіміопрепаратів. Опромінення (променева терапія) Це лікування раку високими дозами радіації.Вона пошкоджує ДНК ракових клітин. Імунотерапія. Терапія може мати різні форми, але найчастіше – це крапельниці Хірургічне втручання

Номер слайду 15

Скринінг і раннє розпізнання раку Скринінг направлений на виявлення передракових станів у категорій осіб з відсутністю будь-яких ознак чи проявів захворювання: скринінг раку молочної залози скринінг раку шийки матки раннє розпізнавання раку товстої кишки рання діагностика меланоми шкіри раннє виявлення раку простати.

Номер слайду 16

Профілактика онкозахворювань Відмовитись від шкідливих звичок куріння, вживання алкоголю Більше споживати овочів та фруктів. Підвищувати фізичну активність. Обмежити споживання тваринних жирів. Уникати негативного впливу виробничих канцерогенів. Негайно звернутися до лікаря при виявленні виразки у ротовій порожнині, змін у стані родимки, появі на шкірі вузла, який зростає, ущільнення у грудних залозах, змін у формі соска чи виділень з нього. Звертатися до лікаря при появі постійного кашлю, захриплості голосу, мінівипорожнень чи сечовипускання. Регулярно робити мазки з шийки матки для цитологічного аналізу, обстежувати молочні залози у лікаря, проводити їхнє самообстеження. А після 50 років регулярно робити мамографію. Уникати підвищеного сонячного опромінення. Дотримання цих порад дозволить на 80 % зменшити ризик онкозахворювання

Номер слайду 17

Статистика онкозахворювань в Україні Україна займає 2 місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань. Щорічно 140 тисяч українців дізнаються, що у них рак. Щодня 450 українців дізнаються, що у них виявлена ​​злоякісна пухлина (20 осіб на годину). З них 250 вмирають (10 осіб на годину). Щороку від раку помирають близько 90 тисяч українців, 35% - люди працездатного віку. Ризик розвитку онкологічних захворювань складає 27,7% для чоловіків і 18,5% для жінок. Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку.

Номер слайду 18

Статистика у світі TOP-5 КРАЇН З НАЙВИЩИМ РІВНЕМ ПОШИРЕННЯ РАКУ 1. Данія 338,1 на 100 тис 2. Франція 324,6 3. Австралія 323,0 4. Бельгія 321,1 5. Норвегія 318,3

Номер слайду 19

Найбільш поширені форми раку

Номер слайду 20

Захворюванність на рак Смертність від раку

Номер слайду 21

МІФИ ФАКТИ

Номер слайду 22

Зірки,які перемогли рак Анджеліна Джолі У 2013 Анджеліні зробили операцію з видалення молочних залоз. «Лікарі вирішили, що у мене 87% імовірності розвитку онкологічного захворювання грудей. Коли я дізналася про це, вирішила мінімалізувати ризик» – відверто розповіла Джолі. Зауважимо, актриса має спадковість до онкології. Матір Анджеліни Джолі померла у 56 років. Хоча й вела боротьбу з хворобою протягом 10 років!

Номер слайду 23

Зірки,які перемогли рак Майкл Дуглас Акторові довелося пережити жахливе лікування, але у підсумку все добре У відомого американського актора, зірки Голлівуду Майкла Дугласа у 2010 році медики діагностували пухлину на язиці. Злоякісне утворення було розміром з волоський горіх! Актор пройшов курс хіміотерапії. І була загроза ампутації язика і нижньої щелепи. На щастя, все обійшлося. У 2011 році Дуглас повідомив, що переміг хворобу.

Номер слайду 24

Зірки,які перемогли рак Яніна Соколова Телеведуча зізналася, що спочатку медики її лікували від іншої хвороби і лише в жовтні 2018-го з'ясувалося, що це рак. За час боротьби з онкологією Соколова не припиняла працювати, дарма що втратила волосся, брови та вії. Про недугу знали лише найближчі люди. Лікування та операція проходили в Україні. Яніна Соколова зазначила, що має намір присвятити життя допомозі людям, які зіткнулися з онкологією. Телеведуча презентує мультимедійний проєкт, мета якого – зміна ставлення суспільства до онкохворих та хворих на рак до самих себе. Фільм "Я, Ніна" заснований на реальних подіях і покаже життя відомої телеведучої.

Номер слайду 25

Зірки,які перемогли рак Г’ю Джекмен Акторові вже шість разів діагностували рак! Але він не здається З 2013 року він бореться з раком шкіри. У 2013 році лікарі діагностували у нього базалію. Форма раку, яку діагностували у Джекмена, – найпоширеніший вид злоякісних пухлин. У 2017 році медики вшосте діагностували онкологію в актора.Актор закликає людей використовувати сонцезахисний крем і вчасно проходити огляд у лікарів. Завдяки постійним оглядам і вчасному лікуванню 51-річний актор живе, попри постійні страшні діагнози протягом останніх років.

Номер слайду 26

Зірки,які перемогли рак Кайлі Міноуг Відома австралійська поп-співачка та акторка успішно поборола рак грудей. У 2005 лікарі виявили недугу. «Коли лікар поставив діагноз рак грудей, у мене земля пішла з-під ніг. Мені здавалося, що я вже померла»– розповіла Кайлі в одному із інтерв’ю. Співачка перенесла операцію і хіміотерапію. Вже за півроку Міноуг вийшла на сцену. Після одужання вона кардинально змінила харчування. Знаменитість активно бере участь у кампаніях боротьби з раком. Вона закликає жінок регулярно відвідувати лікаря. Адже рак молочної залози цілком реально перемогти, якщо вчасно виявити.

Номер слайду 27

Зірки,які перемогли рак Роберт де Ніро Актор довів, що рак можна перемогти і жити далі Страшний діагноз поставили у 2003 році відомому американському актору.Лікарі діагностували рак простати. На той час актору було 60 років. Він не впадав у відчай, пройшов лікування. І вже невдовзі медики заявили, що де Ніро абсолютно здоровий. Тільки-но одужавши, актор повернувся до роботи. З того часу він встиг знятися у понад 20 фільмах!

Номер слайду 28

Зірки,які перемогли рак Синтія Ніксон Зірка дізнавшись про поставлений їй діагноз (у 2006 році лікарі виявили у неї рак молочної залози), спершу зробила все для того, щоб про це не дізналися глядачі. На щастя, хворобу у Синтії виявили на ранній стадії, що дозволило їй вийти з ситуації практично без втрат. Після одужання вона вирішила, що просто зобов'язана розповісти про свій досвід – можливо, це допоможе жінкам, які опинилися в такій самій складній ситуації.

Номер слайду 29

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Івашків Лариса Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 травня 2020
Переглядів
17665
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку