ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ОНКОГЕННІ ЧИННИКИ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ОНКОГЕННІ ЧИННИКИ." 10 клас рівень стандарту В.Соболь. В презентації розкрито:поняття про онкозахворювання, найпоширеніші онкозахворювання,гени, причетні до розвитку онкозахворювань,онкогенні чинники,профілактика онкозахворювань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 59. Тема: ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ОНКОГЕННІ ЧИННИКИ

Номер слайду 2

Пригадайте! 1.Охарактеризуйте поняття «клітинний цикл» 2. Наведіть приклади ознак старіння клітин. 3. Що таке апоптоз? 4. Що таке некроз? 5. Наведіть приклади чинників, що порушують клітинний цикл. 6. Назвіть основні наслідки порушення клітинного циклу. 7. Які ознаки старіння клітин? 8. Чому клітини гинуть? 9. Які причини і наслідки порушень клітинного циклу ?

Номер слайду 3

Поміркуйте! У живій природі є тварини, які майже не хворіють на рак. Для прикладу досить часто називають слонів. Чому ж слони не вразливі до онкологічних захворювань? В їхньому геномі наявні гени, що виявляють ушкодження і вмикають механізми апоптозу. У людини цей ген наявний в єдиному екземплярі, в той час як у слонів їх є 20 копій. Що таке онкологічні захворювання та яка роль генів у їх виникненні?

Номер слайду 4

Лауреати Нобелівської премії-2018 Премія дісталася видатним вченим – американцеві Джеймсу Еллісону і японцеві Тасуку Хондзе , що вивчають імунотерапію онкологічних захворювань. Нобелівська премія присуджена за «відкриття в сфері терапії раку шляхом придушення негативної імунної регуляції». Вчені відкрили так звані імунні контрольні точки або чекпоінти – це такі молекули на поверхні імунних клітин, які «пригальмовують» імунну систему з метою самозбереження здорових клітин. Якщо блокувати ці молекули, імунна система активізується і починає боротися з раковими клітинами. Відкриття Еллісона та Хондзе вважаються найбільшим проривом у лікуванні онкологічних захворювань останніх двох десятиліть. Чому саме це відкриття на сьогоднішній день є таким важливим?

Номер слайду 5

ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ (від грец. онкос - пухлина і логос - наука) - це спадкові порушення, що зумовлені появою в організмі змінених (трансформованих) соматичних клітин. Онкозахворювання – це друга з основних причин смертності у світі після серцево-судинних

Номер слайду 6

ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ супроводжуються утворенням пухлин 1. Доброякісного характеру 2. Злоякісного аденома, папілома, рак, саркома, ліпома аденокарцинома, лімфома

Номер слайду 7

Онкозахворювання – це друга з основних причин смертності у світі після серцево- судинних Найпоширенішими онкозахворюваннями

Номер слайду 8

Трансформовані клітини характеризуються низкою особливостей: 1.Нерегульований безмежний ріст. 2.Неконтрольований поділ. 3.Порушення диференціації. 4.Здатність до інфільтрації (вростання в навколишні тканини) та знищення сусідніх нормальних клітин. 5.Можливість мігрувати по організму й утворювати метастази – вторинні колонії в органах і тканинах

Номер слайду 9

В організмі тварин й людини трасформації зазнають клітини епітеліальних тканин. Перетворення нормальних клітин на трансформовані визначаються змінами генів, відповідальних за регуляцію клітинного циклу, диференціації та запрограмованої загибелі клітин.

Номер слайду 10

Крім мутацій у трансформованих клітинах відбуваються й зміни експресії деяких генів. Гени, причетні до розвитку онкозахворювань, поділяють на три групи – протоонкогени, антионкогени та гени-мутатори.

Номер слайду 11

Гени, причетні до розвитку онкозахворювань Протоонкогени Антионкогени Гени-мутатори гени-супресори пухлин

Номер слайду 12

Гени, причетні до розвитку онкозахворювань

Номер слайду 13

Отже, виникнення та розвиток онкологічних захворювань пов’язані з діяльністю протоонкогенів, онкогенів, антионкогенів і генів-мутаторів.

Номер слайду 14

Які чинники спричиняють онкологічні захворювання? Онкогенні чинники – це чинники, що можуть спричиняти або прискорювати розвиток новоутворення можуть призвести до незворотної дії або пошкодження в тих частинах генетичного апарату, що здійснюють контроль над соматичними клітинами.

Номер слайду 15

Причинами змін генів і розвитку новоутворень можуть бути чинники 1.Зовнішні та внутрішні 2.Природні й антропогенні 3.Неорганічні й органічні чинники

Номер слайду 16

До зовнішніх чинників належать : 1.Хімічні- бензпірен, нітрозосполуки, важкі метали – нікель, хром, миш’як, кадмій, берилій, кобальт, свинець, діоксини :через повітря,травний канал, крізь шкіру. 2.Фізичні- йонізуюче випромінювання, рентгенівське випромінювання, ультрафіолетове опромінення. 3.Біологічні компоненти -віруси, бактерії, рос- линні алкалоїди, мікотоксини, паразитичні тварини,віруси папіломи людини, гепатиту В і С, гельмінти. Що є причиною близько 80 % усіх випадків онкозахворювань !

Номер слайду 17

До внутрішніх чинників належать : 1. Генетична схильність 2.Мутації 3.Порушення імунної системи 4. Порушення діяльності ендокринних залоз Що є причиною близько 20 % онкохвороб!

Номер слайду 18

Онкогенні чинники (за пріоритетністю небезпеки ) йонізуюче випромінювання. Застосування рентгенівського випромінювання в медицині збільшило загрозу ризику під час обстеження та лікування, тому існують суворі показання до проведення рентгенографії. належать віруси, бактерії (наприклад, гелікобактер пілорі), рослинні алкалоїди, мікотоксини (наприклад, афлатоксини цвілевих грибів), паразитичні тварини

Номер слайду 19

Профілактика онкозахворювань- це комплекс заходів, спрямованих на попередження захворювань та усунення чинників ризику. Основним чинником, що зумовлює розвиток онкологічних захворювань, є старіння. Більшість онкозахворювань розвиваються в осіб старших за 55 років

Номер слайду 20

Значну роль у розвитку онкологічного захворювання відіграє спадковість: за наявності онкологічної патології у батьків, братів та сестер ризик виникнення такого самого захворювання підвищується у 1,5 – 2 рази.

Номер слайду 21

Рак можна попередити профілактичними заходами: відмовитися від куріння, вживання алкогольних напоїв, регулярно займатися фізичною культурою правильно харчуватися, вживати овочі, фрукти, клітковину, обмежити вживання консервів, копчених страв, ковбас, сосисок не рекомендується смажити страви , оскільки під час смаження виділяються канцерогени; краще варити або тушкувати здійснювати профілактику інфекційних хвороб, захищати шкіру від ультрафіолетового випромінювання і проходьте профілактичні огляди. Якщо дотримуватися цих простих порад зі здорового способу життя, то можна відчутно скоротити ризик захворіти

Номер слайду 22

Отже, найзагальнішими заходами профілактики онкозахворювань є: 1) організація правильного харчування; 2) відмова від шкідливих звичок; 3) позитивні емоції; 4) активний спосіб життя; 5) профілактичні огляди.

Номер слайду 23

4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку Метою проведення заходів у цей день є підвищення обізнаності щодо онкологічних захворювань. Відомо, що виникненню майже 50% цих захворювань можна було б запобігти за допомогою норм здорової поведінки. Якими є ці норми поведінки? Оцініть важливість профілактики онкологічних захворювань.

Номер слайду 24

Способи боротьби з негативними емоціями Людина, яка живе з позитивними емоціями й думками, не схильна до захворювань. Дуже важливу роль у профілактиці пухлин відіграють саме оптимізм й уміння справлятися зі своїм негативними емоціями в різноманітних стресових ситуаціях. А якими є основні способи боротьби з негативними емоціями?

Номер слайду 25

Завдання для самоконтролю: 1. Що таке онкологічні захворювання? 2. Наведіть приклади онкозахворювань. 3. Що таке онкогенні чинники? 4. Назвіть основні групи онкогенних чинників. 5. Що таке профілактика онкозахворювань? 6. Назвіть найзагальніші заходи профілактики онкозахворювань.

Номер слайду 26

Бажаю міцного здоров'я, радісного життя без хвороб!

Номер слайду 27

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати § 59 ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ОНКОГЕННІ ЧИННИКИ Завдання 1. Виписати основні поняття. 2. Тести на закріплення знань: Код доступу: 937912 відкривши посилання join.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бортнічук Тетяна Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
7187
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку