Презентація на тему "Особливості рельєфу Запорізької області"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про рельєф Запорізької області. Можна використовувати її для занять гуртка "Природа Запорізького краю", а також на уроках географії у 8 класі під ча вивчення теми "Природні умови та ресурси області" в розділі "Природа та населення свого адміністративного регіону".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості рельєфу Запорізької області

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Рельєф Запорізької області

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Територія Запорізької області складається з двох виразних геоморфологічних рівнів: Приазовської і Придніпровської височин, що геоструктурно відповідають південно-східній частині Українського кристалічного масиву, та Приазовської і Дніпровсько-Молочанської низовин у складі Причорноморської низовини. Діяльність людини як фактор рельєфоутворення спричинила певні видозміни природного рельєфу шляхом створення кар’єрів і відвалів, зміни берегової лінії, будівництва шляхів, трубопроводів і каналів, плантації поверхні сільськогосподарських полів, спрямлення русел річок, створення штучних культових насипів тощо.

Номер слайду 13

У межах Запорізької області виділяються наступні геоморфологічні структури: у межах Азово-Придніпровської височини – Придніпровська і Приазовська височини, Запорізька рівнина; у межах Причорноморської низовини – Дніпровсько - Молочанська і Приазовська низовини.

Номер слайду 14

Придніпровська височиназагалом представляє собою слабогорбисту поверхню з виположеними межирічними і плоско-увалистими, слабо хвилястими придолинними рівнинами. Середні висоти у межах області становлять 40-100 м над рівнем моря.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Приазовська височина. Абсолютні відмітки поверхні височини змінюються від 300 до 160-150 м, а найвищою точкою є Могила Бельмак (Горіла) з абсолютною висотою 324 м. Наскрізною поперечною улоговиною з абсолютними висотами менше 200 м височина ділиться на дві частини – західну і східну. Балки є поширеними формами рельєфу у межах височини і її схилів. Пониззя балок часто глибоко врізані, часто мають постійні водні потоки.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Запорізька рівнина обмежена з південного сходу Приазовською височиною, із заходу – порожистою ділянкою р. Дніпро, з південного заходу – Причорноморською низовиною. У північному напряму поверхня Запорізької рівнини нахилена у бік р. Самара. Абсолютні відмітки поверхні Запорізької рівнини перевищують 200 м лише у місці переходу у Приазовську височину, а переважаючими висотами є 170-185 м, місцями збільшуючись до 195 м, а поблизу долини р. Самара зменшуючись до 100 м.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Причорноморська низовина займає західну, південну і південно-східну частини території Запорізької області і розташована у межах східного крила Причорноморської западини, якій структурно відповідає у рельєфі. Низовина представляє собою субширотно витягнуту рівнину уздовж узбережжя Чорного та Азовського морів. Причорноморська низовина у морфологічному відношенні відповідає слабопохилим рівнинам з нахилом на південь і абсолютними висотами у північній частині 150-170 м і в південній – 2-10 м. Максимальна від’ємна відмітка абсолютної висоти – біля зал. Сиваш (-4,5 м).

Номер слайду 23

Рельєф низовини переважно слабохвилястий, у центральній і східній частинах – плоский. Рівнинність поверхні порушується долинами річок, балками, роздолами, ярами і подами. У межах Запорізької області Причорноморська низовина представлена своїми складовими – Дніпровсько-Молочанською і Приазовською ділянками.

Номер слайду 24

Причорноморська низовина

Номер слайду 25

Дніпровсько-Молочанська низовина охоплює територію, обмежену долинами рр. Дніпро і Молочна. Територія характеризується винятковою рівнинністю поверхні і незначними абсолютними висотами поверхні – від 50-70 м до 0 м, а в Присивашші – до –4 м. Поверхня території плоска, злегка нахилена на південь, а в межиріччі рр. Дніпро-Молочна – безстічна, представлена переважно подами і балками-роздолами. Глибина і густота вертикального і горизонтального розчленування незначна. Поди згруповані у смуги, витягнуті з північного заходу на південний схід.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Приазовська низовина розташована на південь і схід від Приазовської височини і обмежена з півдня уступом (10-50 м) узбережжя Азовського моря, із заходу – річковою долиною р. Лозуватка, з півночі – Приазовською височиною, з північного сходу – Донецькою височиною, на сході межа виражена нечітко. Абсолютні відмітки низовини зменшуються з півночі на південь від 120 до 10-50 м.

Номер слайду 28

Приазовську низовину розчленовують субмеридіональні річкові долини з ерозійним врізом до 80 м, балки і яри. Подекуди трапляються групи насипних могил заввишки до 10 м. Основними річковими долинами низовини є долини рр. Берда, Обитічна, Лозуватка.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Приазовська берегова рівнина Від Приазовської височини до Азовського моря простягається вузька полоса Приазовської берегової рівнини, яка обривається до моря крутим уступом висотою до 20 метрів.

Номер слайду 31

Гуляйпільське плато. Це плоска рівнина з перепадами висот від 140 до 230 метрів, розчленована долинами рік Конка, Гайчур. Розоране.

Номер слайду 32

Епігенічна долина Дніпра. Це “долина прориву”. До спорудження Дніпрогесу Дніпро протікав у вузькій долині ,глибоко врізаній у кристалічні породи Українського щита. Долина має 4 тераси.

Номер слайду 33

Неогенові черепашники на березі Каховського водосховища

Номер слайду 34

Докембрійські граніти. Запорізьке Правобережжя

Номер слайду 35

Цілинна балка

Номер слайду 36

Кам'яна Могила

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Скеля Віслячі Вуха

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Скеля Крісло Катерини

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Скелі острова Хортиця

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Курган Солоха

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Верхів'я яру на схилі річкової долини

Номер слайду 56

Кам'янське городище — розташоване біля міста Кам'янка-Дніпровська на лівому березі Дніпра.

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Василівський район Скелянський ставок

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Корисні копалини Запорізької області{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва корисних копалин. Назва родовища Залізні руди. Назва родовища Марганцева руда. Назва родовища. Руди залягають на глибині до 140м, вміст руди 26%, простягаються: Каховське водосховище-Токмак-Мелітополь. Граніти червоні і сірі - Це виходи кристалічних порід Українського щита. Буре вугілля - Назва родовища. Лікувальні грязіНазва родовища«Озеро Велике» знаходиться на курорті «Бердянськ», і родовище «Кирилівське»

Номер слайду 65

Інші корисні копалини. В Чернігівському районі -унікальне в Україні Новополтавське родовище апатиту., Новополтавське родовище може бути об’єктом вилучення ніобію і танталу.(Ніобій для реактивних двигунів, ракет, турбін, електроніки, надпровідників. Тантал- для мобільних телефонів ,ноутбуків ). Перспективним родовищем по видобутку гірського кришталю є родовище «Крута Балка». У перспективі виявлення золота та алмазів у Бердянському та Приморському районах області. В Бердянському районі розвідане Троїцьке родовище графіту Польовий шпат видобувається у родовищі «Балка Великого табору» із пегматитових жил. З нього виробляються ізолятори .каоліни, вогнетривка глина, формувальні піски.

pptx
Додано
3 січня 2022
Переглядів
2626
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку