Презентація на тему: "Паразитичні членистоногі "

Про матеріал
Презентація на тему: "Паразитичні членистоногі " Мета: Ознайомити учнів із паразитичними членистоногими. 11 клас. Профільний рівень. К.Задорожний
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Паразитичні членистоногі

Номер слайду 2

Згадайте Паразитизм - це вид взаємозв'язків між різними видами, за якого один з них (паразит) певний час використовує іншого (хазяїна) як джерело живлення та середовище існування.

Номер слайду 3

Інвазія. Захворювання, збудниками яких є еукаріотичні організми. До них належать, глистяні захворювання (так звані гельмін-този), малярія та сонна хвороба.

Номер слайду 4

Інфекційні захворювання називають хвороби, які спричиняють парази-тичні організми, збудниками яких є віруси або бактерії .

Номер слайду 5

Різноманіття паразитичнихчленистоногих. Паразитами людини є представники павукоподібних та комах. Групи паразитичних членистоногих:1. Облігатні паразити ведуть тільки паразитичний спосіб життя. 2. Факультативні паразити- вільно живуть у природі є необов’язковими, а випадковими потрапляють в організм хазяїна і паразитують у ньому лише в окремих випадках.

Номер слайду 6

3. Випадкові паразити потрапляють в організм хазяїна і паразитують у ньому лише в окремих випадках.4. Тимчасові паразити контактують із хазяїном тільки для живлення, протягом невеликого проміжку часу, а для постійних організм хазяїна є середовищем існування.5. Ектопаразити живуть та живляться на поверхні тіла.6. Ендопаразити - усередині тіла хазяїна.

Номер слайду 7

Класифікація паразитів

Номер слайду 8

Паразитичний спосіб життя став причиною адаптації членистоногих. Характерними їх рисами стали:1. Висока плодючість, 2. Спеціальні пристосування для живлення тканинами тіла хазяїна.3. Структури, які дозволяють закріпитися натілі хазяїна- присоски4. Щільні і міцні покриви тіла- кутикула.

Номер слайду 9

Паразитичні павукоподібні - кліщі1. Ендопаразитичні кліщі:коростяний свербун, який є збудником корости. Це захворювання щороку уражає у світі приблизно 300 млн людей. Переважно жертвами кліща стає бідне населення, контактний спосіб зараження.

Номер слайду 10

2. Ектопаразитичні кліщі: собачий, тайговий. Живуть на поверхні тіла тільки тимчасово, паразитують на ссавцях (косулях, зайцях, їжаках) та птахів. Людина стає об’єктом їхнього нападу, це ліс або поле. Кліщі живляться кров’ю різних видів ссавців і птахів, вони можуть мати у своєму організмі збудників не одного, а кількох захворювань. Захворювання: кліщовий енцефаліт або бореліоз

Номер слайду 11

Запобігання ураження кліщами1. Дотримуватися правил особистої гігієни.2. Для захисту укусів іксодових кліщів, використовувати щільний одяг 3. Обробляти тіло та одяг спеціальними репелентами, які відлякують цих членистоногих.

Номер слайду 12

Паразитичні комахи- ектопаразита Воші, блохи, клопи і двокрилі (комарі та мухи) Інші, такі як клопи, комарі, мухи або москіти, контактують із людиною тільки під час свого живлення.

Номер слайду 13

Воші – ряд класу Комах, «вузькоспеціалізовані» паразити, Тип розвитку — неповний. На людині паразитує три види вошей — головна, платтяна і лобкова. Зараження вошаминазивають педикульозом. Яйця вошей, які вони прикріплюють на волосся або одяг, називають гнидами. Головна і платтяна воші можуть переносити збудників небезпечних захворювань. Саме через них людина заражається висипним і поворотним тифом.

Номер слайду 14

Блохи є дрібними безкрилими комахами,тип розвитку повний. Личинки більшості бліх живляться органічними рештками ґрунту або підстилки в норах та гніздах ссавців і птахів. Кров’ю живляться дорослі комахи. Блохи чудово стрибають. Будова їхнього тіла дозволяє робити дуже далекі і точні стрибки, що допомагає блохам потрапляти на тіло хазяїна або уникати небезпеки. Блохиє переносниками чуми.

Номер слайду 15

Паразитичні клопи - блошиця постільна. Переносником небезпечного захворювання хвороби Шагаса є тріатомовий клоп, який живе в Центральній і Південній Америці.

Номер слайду 16

Паразитичні двокрилі- комарі, москіти, ґедзі та кровосисні мухи. Переважноживляться кров’ю тільки самки цих комах,яким таке живлення потрібне для нормального розвитку яєць.

Номер слайду 17

Ендопаразити людини: оводи,вольфартова муха, сірі м’ясні мухи, сирні мухи. Личинки цих комах розвиваютьсяв тілі людини. Більшість із них є підшкірними паразитами, як людський шкірний овод із Центральної та Південної Америки. Але в деяких випадках личинки можуть розвиватися у шлунку, ранах та на слизовій оболонці природних отворів (носоглотка, вуха, очі, сечостатеві органи).

Номер слайду 18

Личинки мух ендопаразити людини

Номер слайду 19

Запитання та завдання. Складіть перелік захворювань, які можуть переносити паразитичні членистоногі. 2. Які адаптації до паразитичного способу життя можна виявити в паразитичних членистоногих? 3. Чому в багатьох комах, які є ектопаразитами людини (вошей, бліх), відсутні крила?

Номер слайду 20

Домашнє завдання § 61. Паразитичні членистоногі11 клас. К. Задорожний Профільний рівень

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Пані Єлізавето, дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. коверко ірина
    Молодці. Дякую. Наснаги вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тихончук Олександр Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 січня 2020
Переглядів
31616
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку