Презентація на тему "Періодизація Загального недорозвитку мовлення"

Про матеріал
Презентація для студентів вищих навчальних закладів на тему "Періодизація Загального недорозвитку мовлення". Презентація містить опис рівнів Загального недорозвитку мовлення (мовленнєва, немовленнєва симптоматика).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Періодизація загального недорозвинення мовлення. Тарасенко Ірина

Номер слайду 2

Професором Р. Лєвіною та співробітниками були умовно виділені три рівні загального недорозвинення мовлення

Номер слайду 3

Під час опису кожного з рівнів враховувалися такі положення:

Номер слайду 4

Кожний рівень характеризується певним співвідношенням первинного дефекту і вторинних виявлень, які затримують фор­мування залежних від них мовленнєвих компонентів.

Номер слайду 5

Перший рівень ЗНМ 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Пасивний словник більший за активний. Немовленнєві діти сприймають мовлення заз­вичай лише в умовах ситуації підказки, багатьох слів вони не розуміють взагалі. Не володіють фразою («тато ту ту» - тато поїхав, «Вова ода» - Вова хоче пити)Словник відображує ті предме­ти і явища, які вони сприймають через органи чуття. Майже повністю відсутнє розуміння значень граматичних змін слів (розрізнення форм однини та множини і менника, минулого часу дієслова, форми чоловічого та жіночо­го роду, значення прийменників тощо).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Отже, для І рівня ЗНМ характерні такі ознаки

Номер слайду 10

Другий рівень ЗНМ Мовленнєві можливості дітей значно зростають, спілкування вже здійсню­ється за допомогою достатньо постійних, хоч і дуже спотворе­них у фонетичному і граматичному відношенні, мовленнєвих засобів. Розповідь Вови К., 5 років, про літній відпочи­нок:«Пуф літо папусі. Я купаїса, г'іса воді. П'юх, п'юх (жести­кулює), топ'є купаїса. Всі купаїса воді» (Був влітку у бабусі. Я купався, грався у воді. Плюх, плюх, добре купатися. Всі купа­лись у воді).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Стійкі відхилення у засвоєнні і застосуванні граматичних засобів мови. У їхньому мовленні зустрічаються окремі форми словозміни, спостерігаються спро­би змінювати слова за родами, числами і відмінками, дієслів за часом, але здебільшого ці спроби виявляються невдалими.Іменники використовуються в основному у називному відмінку, дієслова - у початковій формі або у формі 3-ї особи однини та множини теперішнього часу. Іменники часто не уз­годжуються з дієсловами, прикметниками у числі і роді. Використання іменників у непрямих відмінках має випад­ковий характер. Фраза є аграматичною («грає з м'ячику», «пішли на вулиці»). Аграматичною виявляється зміна іменників за числами («два вухи», «п'ять пташкав» ). Зустрічаються взаємозаміни однини та множини, змішування дієслів минулого часу чоловічого та жіночого роду.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

У дітей порушена вимова приголосних: шиплячих, свистячих, сонорів, твердих і м'яких, дзвінких і глухих. Характерною ознакою є недиференційована вимова звуків (наприклад, звук «с'» зам­інює звук «с» - «сянкі»,звук «ш» - «сюба», звук «ц» - «сібуля»). Спостерігається заміна груп звуків, більш простих за артикуля­цією (найчастіше сонорів, африкатів), спотворена вимова деяких звуків (міжзубний сигматизм, велярний звук Р).

Номер слайду 15

Під час відтворення слів різної складової структури спостерігаються грубі порушення:порушення кількості складів: елізії - скорочення кількості складів («бабан» - барабан, «ліве» - олівець, «памі-ка» - пірамідка), пропуск складотворної голосної («просятко» - поросятко); інтерації - збільшення кількості складів за раху­нок додавання складотворної голосної посеред збігу приголос­них («сітіл» - стіл);порушення послідовності складів у слові: перестановки складів і звуків у слові («моколо» - молоко, «голопед» - лого­пед, «бемігот» - бегімот);персеверації - повторення складів («пананама» -пана­ма, «бананан» -банан);спотворення структури окремого складу: скорочення збігу приголосних («капута» - капуста, «сіговік»- сніговік); встав­лення приголосних у склад («лимонт» - лимон);антиципації - уподібнення одного складу іншому («піпітан» - капітан, «астобус» - автобус);контамінації - поєднання частин двох слів («совіник» -совок, віник, «літбау» - ліпити бабу).

Номер слайду 16

Отже, для II рівня ЗНМ характерні такі ознаки:

Номер слайду 17

Третій рівень ЗНМ

Номер слайду 18

Своєрідність лексичних помилок виявляється в тому, що діти:

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Характерні такі ознаки:

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Розповідь - опис мало доступний для дітей: зазвичай вони обмежуються перерахуванням окремих предметів і їх частин. Під час переказу помиляються у переданні логічної послідов­ності подій, пропускають окремі ланцюги, «гублять» дійових осіб. Частина дітей відповідають лише на запитання за змістом твору.

Номер слайду 25

Таким чином, III рівень ЗНМ має такі особливості:

Номер слайду 26

Також Т. Б. Філічевою розроблена характе­ристика ще одного (IV) рівня порушення мовленнєвого розвит­ку, стосовно дітей 7-го року життя третього року навчання.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Додано
13 червня 2022
Переглядів
2660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку